De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint"— Transcript van de presentatie:

1 Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint

2 §2.2 De Europese expansie begint
In deze presentatie leer je over: Nieuwe routes naar Indië De Portugese en Spaanse ontdekkingsreizen De Nederlandse ontdekkingsreizen Andere ontdekkingsreizigers Het kenmerkend aspect: het begin van de overzeese Europese expansie

3 De belangrijkste ontdekkingsreizen gedurende het tijdperk van de grote ontdekkingen.

4 Nieuwe routes naar Indië
Rond 1500 dreven Europeanen steeds minder handel via de Middellandse Zee met Oost-Azië. Vanaf het begin van de 15e eeuw zochten Portugezen naar andere routes om in China en Indië te komen. Indië: Europese naam voor Zuidoost-Azië.

5 Bartolomeüs Diaz (1450 – 1500) Portugees ontdekkingsreiziger die in 1488 als eerste Europeaan via de zuidelijkste punt van Afrika (Kaap de Goede Hoop) de Indische Oceaan bereikte. Met zijn reis bereidde Diaz de eerste tocht naar India door Vasco da Gama voor.

6 Vasco da Gama (1469 – 1524) Portugees ontdekkingsreiziger die als eerste Europeaan de zeeweg naar Indië vond. Vasco da Gama bereikte in 1498 India. Factorijen = versterkte handelsposten. Europese expansie = de uitbreiding van de invloed van Europeanen buiten Europa door ontdekkingsreizen en het vestigen van handelsnederzettingen.

7 Ontdekkingsreis van Vasco da Gama naar India
(1497 – 1499)

8

9 Willem Barentsz was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger.
Willem maakte 3 reizen om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden via de Noordelijke IJszee. Willem Barentsz overleed op Nova Zembla in 1597 tijdens zijn 3e poging. Willem Barentsz (1550 – 1597)

10 Route van Willem Barentsz om de Noordoostelijke Doorvaart naar Indië te vinden

11 De Barentszzee De zee is genoemd naar de Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz die in 1596 strandde op Nova Zembla.

12 Het Behouden Huys Het huis dat in september 1596 door Willem Barentsz op Nova Zembla werd gebouwd.

13 Jan Huygen van Linschoten
Nederlandse ontdekkingsreiziger die in dienst van de Portugezen in Indië was geweest. Hij kopieerde geheime Portugese zeekaarten en schreef alles op in zijn boek. Door zijn boeken konden de Nederlanders op zoek naar Azië. Jan Huygen van Linschoten (1563 – 1611)

14 De Houtman ging in 1596 in Bantam (Java) aan land.

15 Andere ontdekkingsreizigers
Ook Engelse en Franse ontdekkingsreizigers zochten naar zeeroutes naar Azië. Door de ontdekkingsreizen kwam in Europa een winstgevende specerijenhandel met Azië op gang.

16 Het kenmerkend aspect De Europese expansie begon met de Portugese en Spaanse ontdekkingsreizen. Het begin van de overzeese Europese expansie is een kenmerkend aspect van de tijd van ontdekkers en hervormers. Europese expansie: uitbreiding van activiteiten van Europeanen buiten Europa vanaf omstreeks 1500.


Download ppt "Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint"

Verwante presentaties


Ads door Google