Het kerkgebouw als huis van de gemeente

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Gemeenteavond 30 oktober 2012 over Toekomst Kerkgebouw Ontmoetingskerk Welkom ook namens de Werkgroep Toekomst.
Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Senegal Senegal.
11 december 2013 Herinrichting Liturgisch Centrum - een verdere toelichting -
SportMinistry. AIA, de kerk en sport  Kerken willen graag relevant zijn en in hun wijk getuigen van Jezus, maar hoe doe je dat?  AIA: sport als taal.
Visie ‘t Haarhoes Noordijk 24 april 2013.
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
Een parochie is méér dan een toevallig gezelschap van mensen. Het is een gemeenschap met een beleid, een visie en een diepe christelijke spiritualiteit,
Een nieuwe lente, een nieuw geluid? ?  Wat dromen we …
Herontwikkeling locatie Oosteinde 241/243/245 Informatieavond 29 oktober 2012 Project herontwikkeling locatie WZH De Sonneruyter - Informatieavond 4 december.
Introductiebijeenkomst
1 Starterslening gemeente Veenendaal. 2  Verkoop van grote projecten steeds lastiger  Perfecte woning en goede balans in aantallen  Van start tot 70%
Ja dat is Enkhuizen….. de kerk lijkt al van ver om aandacht te roepen…
 Toekomst kerkgebouwen besproken in kerkenraadsvergadering.  Opdracht aan commissie kerkelijk goed.  Bevindingen commissie.  Besluit kerkenraad.
Opknappen Petrakerk Situatie per 1 februari 2011.
Ontwikkelingen op Woongebied
WELKOM Vrijwilligersavond De Rank
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Herontwikkeling Industrieterrein Amerongen
Welkom in deze kerkdienst
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
Huisvesting Nijmegen Mariëtte van Dorst, bestuurder Hera
Christelijke Boektiek de Vries te Drachten
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
Onderwerp 1 NvR / Schetsontwerp Havenkwartier 8 juli 2009 Informatieve bijeenkomst Deelnemers burgerparticipatie, raadsleden en belangstellenden 8 juli.
“Commissie Kerkopbouw Zeist” Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Ingesteld door de Centrale Kerkenraad op 3 december 2003 Mijn naam.
Gemeentevergadering Opknappen Bijgebouw 27 juni 2010
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Vergelijking Wijkraadpleging Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern 2014 voor Wijkraad Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern.
Burgerinitiatieven.
Introductie op het thema
INLEIDING: ARIE BROEKHUIS
Presentatie Leerplan ‘Pop- en cultuurpodium Het Kasteel’ November 2004.
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Animal events Locatiedirecteur Introductie dia – nog niets uitleggen.
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Hansenstraat wil uit de vergetelheid….  Doel/aanleiding Leefbaarheid en veiligheid in de wijk vergroten, door een mooier, veiliger en meer sociaal straatbeeld.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Gemeenteavond 3Wijken donderdag 28 januari Programma Opening:20.00 uur Structuur wijkkerkenraad20.10 uur Jeugd- en jongerenwerker20.20 uur Koffie20.45.
Programma Groepsontwikkeling Naam groep Datum presentatie.
Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt…..? Een zesbaans weg, auto’s & 1800 bussen per dag!
Bouw en verbouw van een accommodatie Het bouwprocess.
Bewonersavond Brede School De Horden 6 september 2012.
18 SEPTEMBER 2014 INLOOPSESSIE MASTERPLAN FEELGOOD SESSIES.
Nota ‘Ruimte voor Sport’ gemeente Gouda April 2009.
27 maart 2012wijkgemeente iona 1 Gemeenteavond – 27 maart 2012 Op weg naar een beleidsplan – 3) Visie en identiteit.
Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’
Woonvisie Drechtsteden Presentatie Infokamer Raad 30 maart 2010.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de gemeenteavond Algemene Kerkenraad 24 mei 2016.
Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen.
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Koffieochtend Bibliotheek Hoograven
Kerk uit 1965 Nevenruimtes beneden Kerkzaal op verdieping
1 Petrus Gaat over: Verlossing Nederigheid, de minste willen zijn
Christus’ project: de kerk
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Beleids plan Beleidsplan wat in het Grommertje staat is richting gevend. Bestuur wil graag uw mening weten. De uitgangspunten / keuzes van.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Vroeger werd al veel gebouwd
Algemene ledenvergadering
WoON 2012 Differentiatie woningaanbod in aandacht wijken
JAARPLANNEN 2018 –
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Voorstel herinrichting voor de Kruiskerk te Delfzijl
Transcript van de presentatie:

Het kerkgebouw als huis van de gemeente Ons gemeente huis Het kerkgebouw als huis van de gemeente

In de discussies over onderhoud van ons kerkgebouw realiseerden we ons als CVB dat er geen kader is om besluiten te toetsen met als resultaat kleine aanpassingen en vooral het continueren van de status quo.

Een veelkleurig geluid Schitterend historisch pand Niet weg uit centrum We zitten hier prima Laten we een andere kerk kopen met parkeerplaatsen Nieuw bouw Niet investeren in stenen maar in mensen Opknappen als we niet extra hoeven Te betalen Huren

Kerkbouw is ook geloofszaak We willen een levende gemeente zijn van Jezus Christus. Dat is: God kennen en eren in Christus (Boven) Elkaar kennen en dienen in Christus (Binnen) Open zijn en dat ook uitstralen (Buiten) Een kerkgebouw is hierbij ondersteunend.

Kaders Gemeente schets: Demografische ontwikkelingen? Wat voor een gemeente zijn? Welke activiteiten horen daarbij? Welke eisen stellen deze activiteiten aan het kerkgebouw? Demografische ontwikkelingen? Workshop eisen voor kerkgebouw Interviews

Samenstelling van de gemeente Onze gemeente is relatief jong. Gemiddelde leeftijd is 32,7 jaar. Relatief veel jongeren tussen de 20 en 30 jaar. Leeftijdscategorie 40+ ondervertegenwoordigd. Relatief veel vrouwen. Hoge doorstroming. 60% in 10 jaar uitgestroomd. dat vele mensen redelijk tot zeer kort lid zijn van de gemeente; dat het moeilijk is vaste vriendschapsbanden op te bouwen; dat veel mensen sociale netwerken hebben die zich voor een belangrijk deel uitstrekken tot ver buiten de grenzen van onze gemeente.

Workshop/interview resultaten Pluspunten: Mooie plek in de binnenstad aan een gracht Het centrum als vergaderplaats is voor ieder acceptabel Schitterende symetrische kerkzaal met een geweldige akoustiek Geinventariseerde wensen bij TG en gemeenteavond: Betere ontmoetingsruimte (koffie/centrale hal) Onvoldoende toiletten Keuken te beperkt Nevenruimten (vergaderruimte) beperkt, niet optimaal ingericht, doorloop. Podium ipv preekstoel Ruimere fietsenberging Sfeer van het kerkgebouw, gedateerde kleuren, inrichting Parkeren Belangrijk: Wat zijn de (technische) mogelijkheden binnen ons pand? Eisen Monumenten & Archeologie gem. Leiden, eisen brandweer? Toekomstige ontwikkelingen? (fusie CGK, ledenaantal, economie) Markt: Kansen om te kopen/verkopen/huren? Financieel: Is er geld beschikbaar? Verkoopwaarde kerk?

Geen directe noodzaak om te ver bouwen

Uitgangspunten Verkopen en kopen Een ander pand komt pas in beeld als verbouw geen optie is of onevenredig duur. Huren Wordt niet onderzocht omdat we een eigen kerk hebben. Samengaan met CGK 2 wijken, elk met een volwaardig kerkgebouw is uitgangspunt Ontwikkeling ledenaantal Over 15 jaar is nog steeds een volwaardig kerkgebouw nodig ondanks een momenteel iets dalend ledenaantal Voorwaarde Voldoende middelen, draagvlak binnen de gemeente

Financieel Reservering onderhoud: 145.000 Subsidie:stel ± 50% van 93k 50.000 Aktie 1 50.000 Totaal maximaal beschikbaar 245.000 Volledige onderhoudspot!! Subsidie is er onder voorwaarden!! Is er bereidheid tot geven??

Actualiteit

Kerkbouw is ook geloofszaak We willen een levende gemeente zijn van Jezus Christus. Allereerst moet er de mogelijkheid zijn om op een verantwoorde en goede manier de liturgie te vieren. (orgel, zang, ruimte band, podium, preek, open naar buiten, elkaar ontmoeten) Daarnaast is er echter ook behoefte aan nevenruimten voor activiteiten die voortvloeien uit de dienende, lerende en pastorale taken van de kerk: vergaderruimte, catechetisch onderwijs, bijbelcursus, pastorale gesprekken. Zomaar wat mogelijkheden: Stilte centrum in drukke stad, Eetgelegenheid voor (huis)groepen, Recepties, Jongerensoos, verhuur aan derden. Elk van de kernactiviteiten is van essentieel belang en de ene mag niet verabsoluteerd worden ten koste van de andere.

Huidige situatie

Mogelijkheden kerkzaal Ontmoetingshal 15 bij 4,9 meter dmv een scheidings-wand net voor de achterste twee banken te plaatsen. Portalen & ruimte onder orgel open maken. Podium Voor in de kerk een podium te plaatsen en de preekstoel verwijderen/aanpassen. Aantal zitplaatsen Blijft bijna gelijk. Voor de voorste rij stoelen kan een een verloren rij worden geplaatst. Opties Galerij boven de hal Deels beweegbaar podium ivm doorgang avondmaal

Begane grond Keuken bij ontmoetingsruimte Trap naar boven Brede gangen (2 richtingverkeer) 4 toiletten met voorportaal Vergaderzaal 12 personen bij vergadertafel 15 personen bij rijtjes opstelling

1e verdieping Ideaal: een zaal van 7 bij 3 meter = tafel van 5 bij 1,2 = 16 -18 vergaderplekken mooi bovenlicht podium optie?

Hoe verder? Willen we de kwaliteit van het samenzijn in de Herengrachtkerk verhogen door een herinrichtingsplan uit te werken met een architect zodat opties en kosten inzichtelijk worden tbv besluitvorming? Dan maken we kosten, ook als we de plannen niet uitvoeren! Uitvoering: faseren, stap voor stap. Niet verder springen dan de financiële polsstok lang is.

Voorbeeld Eredienst c.q. liturgie: zingen als gemeente, goede begeleiding met orgel, piano en band; liederen zingen die minder bekend zijn; vrolijke koorzang, cantorij ….. We willen een pastorale gemeente zijn: omzien naar elkaar in de kleine groepen; je prettig voelen; samen beleven; passieve gemeenteleden benaderen; ontmoetingsplaats zijn; inspirerende gemeente die het christelijke geloof uitdraagt; grotere participatie van gemeenteleden tijdens de kerkdienst; gastvrije gemeente voor nieuwkomers ….. We willen een actieve gemeente zijn: geldwervingsacties; werkgroepjes voor speciale projecten; bloemen schikken; zichtbaar zijn voor de gemeente door activiteiten van de kindernevendienst te laten zien …… We hebben ideeën over het kerkgebouw: spel met kleuren en licht; warme kleuren; goede, comfortabele stoelen die verplaatsbaar zijn; projectie (beamer) van kleuren en/of teksten; aantrekkelijke liturgische inrichting; kinderen speciale plek vooraan, samen met leiding; bijruimtes visueel aantrekkelijk; goede akoestiek; kerkgebouw toegankelijk voor andere kerkgemeentes; goed bereikbaar, auto of openbaar vervoer; multifunctioneel qua inrichting ……

Kunst Kunst en religie hebben wezenlijk met elkaar te maken. Beide zoeken vorm te geven aan het onzichtbare en onzegbare. De kerk, ook de plaatselijke geloofsgemeenschap, kan, mag en moet getuigen van haar geloof in de toekomst, in de nieuwe wereld, door ver-beeld-ing van het geheim in beelden van onze tijd.