Groep 1: Thematiseren “Fietswinkel”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
….een blik achter de schermen van “BedenkTV”
Advertisements

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Leesbevordering en taalbevordering in de basisschool
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Deze presentatie gaat over:A.D.H.D
1 Spelen en leren: het begint al bij de voorschool. Aan het werk met jonge kinderen !
bij juf Ineke en juf Caroline
Goede doel 2013 Boeken voor Zuid-Afrika. Hier ligt Zuid-Afrika Hier ligt Nederland.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Didactiek procesgerichte aanpak
Leren Leren & Samenwerkend leren.
Leren Leren & Samenwerkend leren.
Binnen buiten cirkel 1. Leerlingen in 2 cirkels
28 januari 2010 Ouderavond Schiedam
Medmec 1 herfst.
Naam: Presentatie over Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Mijn hobby: spellen van mario
Mijn hobby gaat over:vrachtwagen tuning
Wat gaan we leren in groep 5
Boekbespreking Gemaakt door: Jeroen en Milan
Reflectie.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Naam: Mijn hobby: Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Informatie- avond groep 6
Het werken met portfolio
Ouderavond Jaaroverzicht groep 5
Topondernemers Het onderwijs in zaakvakken verliep tot nu toe meestal :: boek/plaatje/praatje/verhaal(the) door de leerkracht en .....SAAI De.
Project: Superfietsers
De Eigen Wijze eEn andere manier van werken
Infoavond groep 4.
Welkom in groep 3 en 4.
Planborden en dag- /weektaken
2rootje ‘Dat is uit de kunst’
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Communicatie met ouders
Het begint bij het jonge kind
ALGEMENE INFORMATIE De kinderen komen om half 9 binnen en ruimen jas en tas op. [kleine tas a.u.b.] Ouders nemen afscheid op het plein. Gymtijden: maandag.
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Ik ben naam, functie Wie zijn jullie? bedrijfsnaam Welkom bij.
Ervaringen van kinderen in woorden vangen
Onze doelen en visie in beeld
Welkom in groep 7C: Los Angeles
Welkom bij Cassiopeia, Cepheus en ANdromeda.
Welkom bij de Raketten en de Ruimtevaarders.
Basisschool Op De Horst
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
Pedagogische theorieën
Het belang van voorlezen
Dingen in de kring van nonverbaal naar verbaal en weer terug Suzanne van Norden en Lucie Visch Workshop Een vluchteling / asielzoekerskind in de groep.
Waar is de zevende dwerg?
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
Inhoudsopgave Hoe ziet ons ritmisch weekplan eruit? Instructie en werk Project Blokperiode Spel Kring Viering Goed voor mekaar Vragen?
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
Welkom in groep 5MR Informatieavond 12 september 2016.
Welkom in Groep 6!. Wat gaan we doen?  Voorstellen  De leerstof van groep 6  Visie van de school  Mededelingen  Vragenrondje.
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
DELF Junior op het Augustinianum
Toetsen? Doe het zelf!.
Koersobservatie door leerkrachten van het veranderteam
Opdracht Opkikker Boek Methodisch Begeleiden Thema 1 Planmatig werken
volgende bladzijde terug
Werkveldbijeenkomst Dienstverlening
Laat de vragen eerst even aan de docent zien!!
volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Groep 1: Thematiseren “Fietswinkel” Doelen Aandachtspunten Opbouw van ons thema

Doelen binnen het thema Woorden en begrippen: Kinderen leren woorden te ordenen… Labelen Categoriseren Netwerken

Aandachtspunten die voor mij het thema maken: Werkelijkheid in de klas halen/cultuuroverdracht Functioneel Door reflecteren, samen onderwijs maken Kinderen verantwoordelijk maken Samenwerken Zelfstandigheid Procesgericht Ruimte geven / aansluiten bij het kind

Opbouw thema “Onze fietswinkel” Een probleem ingebracht…

Op verhaal komen.. WWA? WWW? Vragen teken/schrijven

Bezoek aan de fietswinkel Kinderen gaan met ‘hun vraag’ naar de echte fietswinkel. Foto ‘s knippen. Kinderen met hun vraag naar de fietswinkel. Het was functioneel om te gaan kijken. Kinderen waren nieuwsgierig! Foto’s worden geknipt, zodat ze de werkelijkheid kunnen nabootsen.. Juist foto’s knippen van lees en schrijfactiviteiten.

Met kinderen in gesprek.. Hoe verder? Wat nu? Wat willen wij? De foto’s worden geordend en komen door het hele thema terug. “hoe zag dat eruit? Wat is een ventiel hoe is dat in het echt?” enz. De antwoorden worden besproken… De foto’s worden geordend/categoriseren. Komen binnen het hele thema terug.

Individueel: “Wat vond jij belangrijk in de fietswinkel?” A.h.v. placemats/groepjes:”Wat willen wij in onze fietswinkel?” Terugkoppelend naar de grote kring Wie maakt Wat? Kinderen bepalen wat ze maken? En hoe ze dit maken? Welk materiaal. Plannen dit zelfstandig in tweetallen! Deze picto’s komen altijd terug. Bijv. bij presentaties. Wat heb je meegenomen? Wie, van wie is het? Waar waar is het voor? In teksten.. Niet zomaar wat schrijven… wie komen er in voor? Wat gebeurt er? Waar is het verhaal? Deze picto’s komen ook terug in leeskringen bij prentenboeken… op deze manier dat kinderen deze zelf gaan gebruiken in de leeshoek.. Zodat ze op deze manier goed kunnen ordenen/logisch vertellen. Voorbereiden op begrijpend lezen../vertellen..

Ik stel me steeds de vraag: “ Is dit functioneel. Is het betekenisvol Werkplannen Werkplannen worden gemaakt, kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor hun plan. Van te voren wordt bedacht hoe ze het gaan maken en wat ze nodig hebben! Gedachten op papier zetten, belangrijkste leren.. Ordenen van gedachten (categoriseren) Tekening=taal

Werkplannen: Alleen al rondom de pinautomaat … van hieruit zijn er al 30 woorden aan te koppelen… categoriseren

Kassa Fietshelmen Luchtpomp Fietsbellen Ik probeer hier de kinderen zoveel mogelijk technieken te leren, zodat ze die zelf kunnen gaan toepassen.

Spel in de fietswinkel groeit.. - Fietsen repareren in de werkplaats - Ordenen Gereedschap nummeren - betalen/kassa Bellen

Woordenlijst fiets Woordpakket Spel , activiteiten, leeshoek opzoeken, enz. Toetsen , HGW Deze woordenlijst is voor de leerkracht een woordpakket, wat steeds terugkomt in het spel, in de activiteit folders, infoboek, enz. die verwijst naar de boeken in de leeshoek, enz. Ook kun je hier kinderen mee toetsen en HGW. A groep: 20 woorden, C groep 10..

Reflecteren… Wat heb je nog nodig? Wat moet er nog gemaakt worden, enz. Impuls: Een echte folder… Handelen: een echte folder bekijken Taal: in gesprek Verslaglegging Het gaat om het proces, product is het doel voor de kinderen Iedereen werkt dan mee aan de folder, Samen gekeken: Wat moet erin? Wie zorgt voor wat? Ik zorg voor technieken die ik aan bod wil laten komen. Kinderen kunnen op hun niveau aan de folder werken. Sommige kinderen willen graag erbij schrt zijven, andere worden uitgenodigd.. Dan wordt het zoals bij een ‘echte folder’ nog getypt, cultuuroverdracht, zo hoort dat in de wereld.. En kan deze in het spel gebruikt worden! Functioneel!

Spel in de fietswinkel groeit……… Is echt aan het lezen, tekening lezen. Kinderen worden dicht bij het code-kraken gebracht

Verdieping/impuls: Woordenschat Wat is het? Waar zit het? Waar Probleem: Zwarte piet weet niet wat een ‘tiel’ is! - Informatieboek nodig! Inplannen in tweetallen, Experts.. Samen 1 geheel! Picto’s: Wat is het? Waar zit het? Waar is het voor?

Informatieboek Experts ! In gesprek met kinderen: Hoe ziet een informatieboek eruit? Hoe weet je wat erin staat? Inhoud.. kaft? Opzoeken in ons boek? Alfabet? Presenteren

2x in de week: leeskring Boek van de week Picto’s (leeswijzer) Kaft/plaatjes bekijken. Wat weet ik er al van? Samen praten over het boek.. Een leeskring kan echt het lezen van het boek zijn, maar soms ook maar 1 blz. van het boek, dat ging bijv. over verschillende fietsen.. In de leeshoek dit terug laten komen! Wat doe je met een boek ahv picto’s? Kinderen laten oefenen als ze iets willen presenteren. Wat we nog willen, kinderen een boek ahv picto’s laten voorbereiden en in de klas laten presenteren in de leeskringen. Of laten presenteren in het leeshoekje… een kleiner groepje..

Leeshoek Boek van de week Picto’s Verteltafel Digitaal prentenboek Kinderen oefenen voor presentatie Spel en taal verbonden, opzoeken. (bijv. band plakken)

Verteltafel “Eend op de fiets” Boek uitgediept in de leeskringen. Digitaal prentenboek. Wie, wat, waar? (flap-over) Samen plannen gemaakt WAT hebben we nodig voor een verteltafel? WIE maakt wat? (ondergrond, achtergrond, personen/dieren….) Boek verdeelt in episodes.. Samen in de juiste volgorde zetten. Kinderen ‘lezen’ de episodes en gebruiken dan ook echte boekentaal. Begrijpend lezen. Kijk je bijv. naar de tussendoelen… boekorientatie, verhaalbegrip, functies geschreven taal, taalbewustzijn… zit er allemaal ruimschoots in…

Afsluiting: Een fietsdiploma! “Wat kan er nog gaan gebeuren binnen het thema?” Leeskringen: giraffe leert fietsen leren fietsen.. Fiets pimpen.. Diploma uitreiking! Functioneel Praktijk en theorie examen: verkeersborden, situaties, plattegronden, draaiboeken (hoe fietsen, wat op de fiets, welke verkeersregels)waar aan voldoen, controleurs, enz. Diploma uitreiking! Uitnodigingen maken voor ouders Presentator Nummers op de stoel Waar moet alles staan Verantwoordelijk voor de koffie, enz. “Een echt praktijk en theorie examen” Werkelijkheid nabootsen.

Terugkijkend op de doelen: Communicatie: Schriftelijk: schrijven, lezen Mondeling: spreken, luisteren Voorbeelden: Schijven: folder, informatieboek, werkplan schrijven, vraag tekenen, enz. Lezen: draaiboek episodes, draaiboek band plakken, folder.. Spreken: reflecteren, overleg in tweetallen, boekentaal bij de verteltafel, spel enz. Luisteren: planningsgesprekken, reflectie, enz.