De psychosociale ontwikkeling van kinderen met een visuele handicap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
(ieder kind speelt toch…!?!) Jeugdformaat, 30 januari 2013
Advertisements

Ilse Dewitte Praktijklector KULeuven
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Spelend leren, leren spelen Een training in sociale vaardigheden
Korfbal voor mensen met een mentale handicap
Inleiding Mentale Training Rico Schuijers
Frank en Raymond / Het Nieuwe Lyceum
TOTALE COMMUNICATIE.
hoe autismevriendelijk ben ik
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Samenwerkende Ouderenorganisaties Brabant
Workshop Relationele en seksuele vorming
Schaamte Zelfbeeld en Agressie
Interculturele communicatie
Kenmerken kansarmen.
Synthese Artikel Onderwerpsverkenning
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
‘Als je het niet kunt zien, dan bekijk je het maar’…
Autisme en het verwerken van sociale informatie
BIJ JONGEREN MET AUTISMESPECTRUMSTOORNIS
Jongeren uit etnische minderheden en hun zelfwaardering
Breuklijn tussen laag- en hooggeschoolden
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
Ik heb iets van autisme of zo
Het Nieuwe Lyceum, 22 maart 2010
Perl Kohen1BaOAOICT en bronnen. Er is vaak onderkenning van dyslexie bij volwassenen →ontstaan en signaleren in de basisschoolleeftijd Sociaal-emotionele.
DE OPVANG VAN NABESTAANDEN NA EEN SUÏCIDE
Autisme in de dagelijkse praktijk
Autismespectrumstoornis
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Het syndroom van Asperger
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
<Typ titel via Beeld, Koptekst en voettekst, Koptekst>
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Relatie en donatie Een onderzoek naar de behoeften van echtparen bij een relatiedonatie Ans Berkhout Presentatie werkstuk Opleiding Kempler Instituut,
Chronische ziekte en lichamelijke handicap – M. Elich en G. Sinnema
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Hallo Medemens! Jannie Boomsma 12 februari Allereerst wat vragen… 1) Psychiatrische aandoeningen komen niet veel voor 2) Mensen met een psychiatrische.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
De hoge lat Een lezing voor mensen die moe worden van hun eigen eisen.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
De hoge lat Een lezing voor mensen die moe worden van… zichzelf.
Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Masterplan technisch lezen zeer intensieve arrangement Anna Veenstra.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Interculturele klassen, ouders en buurten
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Doelen behalen met activiteiten
Gebrokenheid onder jongeren
Doelen behalen met activiteiten
Unbeteiligter? hoogbegaafd?
Ontwikkelingspsychologie voor het Onderwijs
De ontwikkeling van het kind !
Stress management bij Autisme
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Ouderbijeenkomst Thema Mensen.
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

De psychosociale ontwikkeling van kinderen met een visuele handicap Module E Sociale vaardigheid Module E 1 Grondbeginselen Bijlage E 1 b De psychosociale ontwikkeling van kinderen met een visuele handicap

Sociale vaardigheid “De vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het oplossen van de problemen in de sociale omgeving, strekken zich uit van de basisvaardigheden van het dagelijks leven (daily living skills) via het zich kunnen redden in het openbare leven (instanties, autoriteiten) en in het verkeer (mobiliteit) tot aan de technieken van de zelfhandhaving en het zich kunnen handhaven binnen en in de confrontatie met een wereld van niet-gehandicapten (F. Mersi 1975, p. 400).”

De persoon van de visueel gehandicapte scholier Factoren die het leven van scholieren met een visuele handicap bemoeilijken Visuele handicap De persoon van de visueel gehandicapte scholier Inperking van de ruimte voor eigen ervaringen Ontwikkelingsprikkels voor het differentiëren van de motoriek zeldzamer Aanleren van bewegingen door imitatie niet mogelijk Minder ervaring in het gebruik van motorische processen Ouders stellen striktere grenzen en hebben een bezorgdere blik De belangrijke ervaring van een groeiende vaardigheid ontbreekt. Belemmering van de visuele waarneming, belemmering van de lichaamswaarneming Integratie van tactiele, kinesthetische, auditieve en visuele prikkels van belang Weinig betrokkenheid met het eigen lichaam (tekeningen) Bewegingen ongecoördineerd en onevenwichtig Wezenlijke ervaringen m.b.t. de omgeving ontbreken. Er ontbreken niet alleen externe, maar ook interne beelden. Taal (verbalisme) Cognitieve abstracties: getallen, hoeveelheden, links-rechts-verbanden, ruimtelijke dimensies noodzakelijk Vaak aanschouwelijk maken van abstracte verhoudingen Duidelijke werkstructuren en ordeningssystemen Sociale vaardigheden verminderd, belangrijke non-verbale aspecten van de communicatie als mimiek en gebaren niet herkenbaar Het verloop van een handeling is niet te overzien.

Belangrijke ervaring van een groeiende vaardigheid ontbreekt. Inperking van de ruimte voor eigen ervaringen Belemmering van de lichaamswaarneming Minder ervaring in het gebruik van motorische processen Ontwikkelingsprikkels voor het differentiëren van de motoriek zeldzamer Aanleren van bewegingen door imitatie niet of slechts beperkt mogelijk Bewegingen ongecoördineerd, onevenwichtig, weinig betrokkenheid met het eigen lichaam Belangrijke ervaring van een groeiende vaardigheid ontbreekt.

Communicatieproblemen Gebrekkig of geen overzicht over sociale situaties Taalontwikkeling belemmerd Waarneming bemoeilijkt Mimiek en gebaren niet of moeilijk te herkennen Communicatieproblemen Foto: Wolf-Dietrich Weißbach

De rol van de ouders Negatief zelfbeeld Overdreven vraag om hulp Vertwijfeling Onvervulbare verwachtingen Schuldgevoelens Negatieve reacties vanuit de omgeving Schaamte Negatieve ervaringen met deskundigen Geen acceptatie van de handicap door de ouders Overdreven bescherming /overbelasting Negatief zelfbeeld Overdreven vraag om hulp Agressie

De persoon van de visueel gehandicapte scholier Factoren die het leven van scholieren met een visuele handicap bemoeilijken Visuele handicap De persoon van de visueel gehandicapte scholier Inperking van de ruimte voor eigen ervaringen Ontwikkelingsprikkels voor het differentiëren van de motoriek zeldzamer Aanleren van bewegingen door imitatie niet mogelijk Minder ervaring in het gebruik van motorische processen Ouders stellen striktere grenzen en hebben een bezorgdere blik De belangrijke ervaring van een groeiende vaardigheid ontbreekt. Belemmering van de visuele waarneming, belemmering van de lichaamswaarneming Integratie van tactiele, kinesthetische, auditieve en visuele prikkels van belang Weinig betrokkenheid met het eigen lichaam (tekeningen) Bewegingen ongecoördineerd en onevenwichtig Wezenlijke ervaringen m.b.t. de omgeving ontbreken. Er ontbreken niet alleen externe, maar ook interne beelden. Taal (verbalisme) Cognitieve abstracties: getallen, hoeveelheden, links-rechts-verbanden, ruimtelijke dimensies noodzakelijk Vaak aanschouwelijk maken van abstracte verhoudingen Duidelijke werkstructuren en ordeningssystemen Sociale vaardigheden verminderd, belangrijke non-verbale aspecten van de communicatie als mimiek en gebaren niet herkenbaar Het verloop van een handeling is niet te overzien. Sociale omgeving

De rol van de leeftijdgenoten Leeftijdgenoten hebben weinig of geen ervaring in het omgaan met mensen met een handicap. Beperkte mogelijkheden tot deelname aan spelletjes/interesses van leeftijdgenoten Ontbrekende sociale erkenning Negatief zelfbeeld Er bij voorbaat van uitgaan dat iets mislukt Onrealistische zelfbeoordeling Sociaal isolement Het afwijzen van hulp Ontkenning van de handicap Foto: Wolf-Dietrich Weißbach

zelfdefinitie aan de hand van de handicap De rol van de maatschappij maatschappelijke vooroordelen stigmatisering misplaatst medelijden weinig informatie over visuele handicaps negatief zelfbeeld sociaal isolement zelfdefinitie aan de hand van de handicap zelfstigmatisering

Factoren die het leven van scholieren met een visuele handicap bemoeilijken Overdreven bescherming /overbelasting door de ouders Geen acceptatie van de handicap door de ouders Leeftijdgenoten hebben weinig of geen ervaring in het omgaan met mensen met een handicap. Taalontwikkeling belemmerd Mimiek en gebaren niet of moeilijk te herkennen Visuele handicap Gebrekkig overzicht over sociale situaties Bewegingsprikkels ingeperkt Waarneming bemoeilijkt Aanleren van bewegingen door imitatie niet/slechts beperkt mogelijk Inperking van de ruimte voor eigen ervaringen Ontwikkelingsprikkels voor het differentiëren van de motoriek zeldzamer Aanleren van bewegingen door imitatie niet mogelijk Minder ervaring in het gebruik van motorische processen Ouders stellen striktere grenzen en hebben een bezorgdere blik De belangrijke ervaring van een groeiende vaardigheid ontbreekt. Belemmering van de visuele waarneming, belemmering van de lichaamswaarneming Integratie van tactiele, kinesthetische, auditieve en visuele prikkels van belang Weinig betrokkenheid met het eigen lichaam (tekeningen) Bewegingen ongecoördineerd en onevenwichtig Wezenlijke ervaringen m.b.t. de omgeving ontbreken. Er ontbreken niet alleen externe, maar ook interne beelden. Taal (verbalisme) Cognitieve abstracties: getallen, hoeveelheden, links-rechts-verbanden, ruimtelijke dimensies noodzakelijk Vaak aanschouwelijk maken van abstracte verhoudingen Duidelijke werkstructuren en ordeningssystemen Sociale vaardigheden verminderd, belangrijke non-verbale aspecten van de communicatie als mimiek en gebaren niet herkenbaar Het verloop van een handeling is niet te overzien. Stigmatisering Ontbrekende sociale erkenning Beperkte mogelijkheden tot deelname aan spelletjes/interesses van leeftijdgenoten Maatschappelijke vooroordelen

Negatief gevoel van eigenwaarde Sociale vergelijkingsprocessen Reacties vanuit de sociale omgeving Confrontatie met nieuwsgierigheid, medelijden, misplaatst aanbieden van hulp, stereotiepe denkbeelden over handicaps etc. Herkennen van de eigen tekortkomingen en gebreken Negatief gevoel van eigenwaarde

Mogelijke gevolgen van de levensomstandigheden van scholieren met een visuele handicap waarneming(sproblemen) taalgedrag (verbalisme) slaap(stoornissen) levensinstelling (angsten) (overdreven) binding aan vaste contactpersonen communicatie(problemen) agressiviteit (autoagressie, agressie) (negatief) zelfbeeld de omgang met hulp (het afwijzen van hulp) (overdreven) vraag om hulp stereotypieën (onrealistische) zelfbeoordeling Inperking van de ruimte voor eigen ervaringen Ontwikkelingsprikkels voor het differentiëren van de motoriek zeldzamer Aanleren van bewegingen door imitatie niet mogelijk Minder ervaring in het gebruik van motorische processen Ouders stellen striktere grenzen en hebben een bezorgdere blik De belangrijke ervaring van een groeiende vaardigheid ontbreekt. Belemmering van de visuele waarneming, belemmering van de lichaamswaarneming Integratie van tactiele, kinesthetische, auditieve en visuele prikkels van belang Weinig betrokkenheid met het eigen lichaam (tekeningen) Bewegingen ongecoördineerd en onevenwichtig Wezenlijke ervaringen m.b.t. de omgeving ontbreken. Er ontbreken niet alleen externe, maar ook interne beelden. Taal (verbalisme) Cognitieve abstracties: getallen, hoeveelheden, links-rechts-verbanden, ruimtelijke dimensies noodzakelijk Vaak aanschouwelijk maken van abstracte verhoudingen Duidelijke werkstructuren en ordeningssystemen Sociale vaardigheden verminderd, belangrijke non-verbale aspecten van de communicatie als mimiek en gebaren niet herkenbaar Het verloop van een handeling is niet te overzien. (inperking van het) plezier in het zelf op onderzoek gaan sociale contacten (sociaal isolement) (problemen bij de) vorming van plannen zelfdefinitie (aan de hand van de handicap) gerichtheid op successen/mislukkingen Foto: Wolf-Dietrich Weißbach

„Vaardig t.a.v. de eigen handicap“ Nauwkeurige kennis van de eigen visuele handicap Kunnen benoemen van oorzaak, prognose, gevolgen Visuele waarnemingsmogelijkheden moeten realistisch worden ingeschat in vergelijking met een volledig gezichtsvermogen. Zekerheid in de omgang met hulpmiddelen In plaats van overdreven grote letters overstappen op brailleschrift Compensatietechnieken kennen en toepassen voor leermethodes voor niet-slechtzienden (overhead, schoolbord, tabellen...) bijvoorbeeld een uittreksel maken, grafieken maken en interpreteren Vaardigheden voor het leven van alledag... (Rullof, 1997, p. 34)