Pio Cesare Piemonte Italië

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LAKER LOVERS CALIFORNIA
Advertisements

Presentatie Achtergrond Het belang van olijfbomen in Palestina
VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005.
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Kinderwerking Stefania & Yves
De grote wijnen van Bordeaux Jaargang 1996 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 18 maart 2005 Eric Merny.
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Thema 1 Noah, Yaimo en Ivar Water.
Luca CUCINA ITALIANA Inleiding Thema avond Umbrië Nieuwe koks Umbrische wijnen nieuwsbrief.
Noord Italië Piemonte - Barolo. Piemonte telt het grootste aantal kwaliteitswijnen van Italië. Op een strook van nauwelijks 20 kilometer vind je meerdere.
Wat Balatonmeer??? Welk Balatonmeer??? Waar Balatonmeer???
Productie Wijn.
België en Turkije, een wereld van verschil?
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Sigarenclub Dirk Martens
Klikken voor vervolg (schuiten) De Dordogne is de langste rivier in Frankrijk. Zij ontspringt in het Centraal massief en mondt uit in de atlantische.
Wine for Dummies Joery De Lille.
Italië Door Sien en Ester.
Pic Saint-Loup Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 26/02/2010.
Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny.
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Alkoomi Frankland River – Western Australia 2005 – Cabernet Sauvignon 2005 was een heel mooi wijnjaar met milde temperaturen ook tijdens de zomer maar.
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijnproeverij Giro d’Italia
Wijn.
Wijn Het proces.
Twaalf maanden van het jaar met weerspreuken.
P.Damen / rocmondriaan. De naam vertelt of het gaat het om een merknaam of een Château (alléén AOC- wijnen) of Domaine wijnen in de Bourgogne.
Welke stad is de grootste van de wereld?.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Het Balatonmeer is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa. Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm...
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
De wijngebieden in Italië
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
Het Balatonmeer...
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Transcript van de presentatie:

Pio Cesare Piemonte Italië Naast Toscane is Piemonte de belangrijkste streek van kwaliteitswijn van Italië. De wijnproductie bedraagt ruim 3 miljoen hectoliter, waarvan meer dan de helft van DOC‐ of DOCG‐kwaliteit is. Van de ongeveer 30 DOCG‐wijnen, die Italië rijk is, vindt men er 8 in Piemonte, waaronder Barolo en Barbaresco maar ook, sinds 2005 Roero. De wijnen zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op inheemse druivensoorten zoals de onovertroffen Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Piemonte heeft een landklimaat, de winters zijn koud en lang, de zomers heet en vochtig. De oogst loopt van eind september voor de vroegrijpe Dolcetto en Moscato tot eind oktober, voor de laatrijpe Nebbiolo. De Nebbiolo is pas rijp in de tijd van de nevels, “nebbia” .. vandaar de naam Nebbiolo. Pio Cesare Piemonte Italië Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny

Piëmonte In Noordwest-Italië ligt de Piëmont (Piemonte). Letterlijk betekent dit “Voet van de bergen” – aan drie kanten begrensd door de Alpen De belangrijkste wijngebieden situeren zich in de golvende heuvels rond Asti en Alba (de stad van de heerlijke truffels en tartufi).

Piëmonte (2) Naast Toscanië is Piëmonte de belangrijkste streek van kwaliteitswijn van Italië. De wijnproductie bedraagt ruim 3 miljoen hectoliter, waarvan meer dan de helft van DOC- of DOCG-kwaliteit is. Van de ongeveer 30 DOCG-wijnen, die Italië rijk is, vindt men er 8 in Piëmonte, waaronder Barolo en Barbaresco

Piëmonte (3) De wijnen zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op inheemse druivenrassen zoals de onovertroffen Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Piëmonte heeft een landklimaat, de winters zijn koud en lang, de zomers heet en vochtig. De oogst loopt van eind september voor de vroegrijpe Dolcetto en Moscato tot eind oktober, voor de laatrijpe Nebbiolo. De Nebbiolo is pas rijp in de tijd van de nevels, « nebbia » … vandaar de naam Nebbiolo.

Pio Cesare Wordt ook de Rolls Royce genoemd van Piëmonte Het huis werd opgericht in 1881 Hyperselectie, druif per druif wordt gecontroleerd Achterkleinzoon van Pio Cesare, Pio Boffa runt nu het bedrijf

Pio Boffa

Pio Boffa (2) Pio Boffa is geboren in Alba op 13 december 1954 Zoon van Rosy Pio Boffa, kleindochter van Cesare Pio. Studeerde Economie aan de universiteit Leerde alles over het wijnmaken van zijn grootvader en vader Deed stages in Californië en Australië. In 1972 deed hij stage in de Robert Mondavi Winery in Californië. Hij was het die ook Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto en Gavi beginnen maken is.

De Familale wijngaard

Finesse voor alles Heel voorzichtige benadering van het wijnmaken Korte maceraties Elk lot wordt apart vergist Zeer strenge selectie voor het rijpen op vat of foeders Jaar na jaar krijgen ze de hoogste waardering in de pers en worden hun wijnen tot de top van Italië en zelfs de wereld beschouwd

Gavi Het plaatsje Gavi, gelegen in de provincie Alessandria ( regio Piemonte ), wordt als kwaliteitswijngebied al beschreven in de 15e eeuw. Gavi kreeg de DOCG status in 1974 met een maximale opbrengst van 70 hl/ ha. De kleur is wit in Gavi, afkomstig van de Cortese druif De Gavi beschrijft het plaatsje Gavi en 11 andere gemeenten in de regio, niet groter dan 15 km lang en 6 km breed.

Cortese druif Meer dan 1000 jaar geleden reeds verbouwd in Gavi Zeer gevoelig aan ziektes Hoge aciditeit Vroeg rijp Meest bekend is de Gavi di Gavi Fruitig en aromatisch, minerale tonen met een citrus eindtoets

Gavi D.O.C.G. 2006 100 % Cortese druif Enkel afkomstig van geselecteerde heuvels in de Gavi streek Druiven afkomstig van wijnboeren die reeds generaties voor Pio Cesare werken en die de kwaliteitsnormen van het huis respecteren Trage vergisting in inoxvaten op de gisten gedurende 4 maanden Wijn blijft gekoeld bewaard op inox vaten tot de maand maart na de oogst en wordt dan gebotteld

Langhe D.O.C. Langhe is de streek rond het stadje Alba, gelegen tussen Barolo en Barbaresco. Enkele jaren geleden is hiervoor de overkoepelende herkomstbenaming DOC Langhe ingesteld. Hier worden zowel rode als witte wijnen gemaakt met de lokale druivenrassen

Arneis Afkomstig uit het Roero-district Eerste sporen rond 1400 Liefst op zandgrond Goede en constante opbrengst Sappig, zoet en weinig zuren

Langhe Arneis D.O.C. 2007 100 % Arneis Geselecteerde heuvels van Barolo en Barbaresco Trage gisting op lage temperatuur op inox vaten met zeer intens contact met de gisten Blijft onder koeling bewaard op inox vaten om dan gebotteld te worden in de maand maart volgend op de oogst

Dolcetto Reeds meer dan 1000 jaar in Monferrato verbouwd Zou uit Alexandrië komen Vroegrijpende druif Kleine zoete druif Kweepeer en amandelen zijn typisch

Dolcetto d’Alba D.O.C. 2007 Dolcetto 100% Afkomstig van familiale wijngaarden in Serralunga d’Alba (Ornato), in Grinzane Cavour (Cascina Gustava), in Treiso (Il Bricco) en van wijnboeren die sinds generaties druiven leveren aan het bedrijf Gisting op inox vaten op relatief lage temperatuur Rijpt op inox vaten en wordt gebotteld in de maand maart volgend op de oogst

Barbera De drie D.O.C. ‘s zijn: Barbera D’Alba Barbera D’Asti Barbera di Monferrato

Barbera Autochtone druif uit de streek van Monferrato Reeds verbouwd in de 13e eeuw Zachte tannines en veel rijp fruit waardoor hij vlot en makkelijk drinkbaar is Wordt nu zelfs in de nieuwe wereld verbouwd

Barbera D’Alba D.O.C. 2006 Barbera 100 % Zowel afkomstig van familiale wijngaarden als wijnboeren die reeds generaties druiven leveren onder stricte contrôle 15 dagen schilcontact met de most in inox vaten onder temperatuurscontrole 18 maanden vatrijping waarvan 30 % in Medium Toast vaten en 70 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter

Nebbiolo Autochtone druif uit Alba met eerste vermelding in 1268 Laatrijpende druif Liefst op leisteen en heel minerale ondergronden In de jeugd dikwijls brutaal, tanninerijk en zuur Rijping is steeds noodzakelijk

Nebbiolo D’Alba D.O.C. Nebbiolo 100 % Vooral afkomstig van familiale wijngaarden met een klein % van wijnboeren die sinds generaties druiven leveren en onder stricte controle staan Temperatuur gecontroleerde gisting met 12 dagen pelliculaire inweking 30 maanden vatrijping of Franse eik: 20 % op kleine vaten, 80 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter

Nebbiolo D’Alba D.O.C. 2004 Nebbiolo 100 % Afkomstig van familiale wijngaarden en wijnboeren die sinds generaties druiven leveren onder stricte controle 12 dagen schilinweking met temperatuurscontrole op inox vaten 30 maanden vatrijping op Franse eik: 20 % in kleine vaten en 80 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter

Houten foeders

Barbaresco Barbaresco –genoemd naar het dorp Barbaresco en het omliggende gebied– stond tot dejaren 60 in de schaduw van de barolo. Angelo Gaja heeft de barberesco flink opgewaardeerd. Het microklimaat is iets warmer dan in Barolo, waardoor de druiven sneller rijpen. De bodem is overwegend kalkhoudend. De Barbaresco kenmerkt zich door zijn evenwicht in alcohol, tannine en zuren en door zijn intensieve aroma’s van viooltjes en frisse besjes. Na 5 tot 10 jaar is de Barberesco rijp; deze kan dan nog 10 tot 15 jaar liggen.

Barbaresco D.O.C.G. 2003 Nebbiolo 100 % Uitsluitend afkomstig van familiale wijngaarden uit het dorp Treiso op de heuvels van Il Bricco en San Stefanetto Schilinweking gedurende 20 dagen op inox vaten met temperatuurscontrole 35 % van de wijn rijpt op Franse eikenhouten vaten voor 30 maanden, waarvan 1/3 elk jaar vernieuwd wordt 65 % rijpt 3 jaar in Franse eikenhouten foeders van 20 tot 50 hectoliter elk.

Barolo Barolo is een stadje op 15 km afstand van Alba en gelegen ten zuiden van Turijn in de provincie Cuneo. Het wijnbouwgebied waar Barolo wordt gemaakt beslaat elf gemeenten en is ongeveer 1200 hectare groot (Bordeaux 100 000 ha). De ondergrond bestaat uit kalkhoudend mergel. Daarnaast zijn er gebiedjes met meer kwartshoudend zand. De productie mag maximaal 8 ton druiven per hectare bedragen.

Barolo (2) Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen". De Italiaanse kwalificering is sind 1980 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hetgeen de hoogste kwalificering is.

Barolo (3) • Barolo, minimaal 2 jaar houtrijping, mag pas 3 jaar na de oogst worden vrijgegeven. • Barolo riserva, 3 jaar houtrijping, mag pas 4 jaar na de oogst worden vrijgegeven. • Barolo riserva special, 4 jaar houtrijping, mag pas 5 jaar na de oogst worden vrijgegeven.

Barolo D.O.C.G. 2003 Nebbiolo 100 % Hoofzakelijk afkomstig van familiale wijngaarden o.a. van de gekende wijngaard La Morra Schilinweking gedurende 20 dagen in inox vaten 3 jaar vatrijping op « medium toast » vaten: 30 % op kleine vaten, 70 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter.