De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005."— Transcript van de presentatie:

1 VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005

2 ITALIE Grieken: Oenotria = Wijnland 20 Regio’s Elk hun wijngaard

3 ITALIE Grieken: Oenotria = Wijnland Noord-Oosten Oostenrijk, Zwitserland Lichte frisse wijntjes Centrum Kwaliteitswijnen Zuiden Krachtige wijnen, Hoog alcohol gehalte

4 1000 inheemse soorten, waarvan 400 opgenomen on DOC's Veel klonen en subsoorten "Franse" soorten uitgesloten, alhoewel vaak verbouwd  vini di tavola. Best gekende rassen: •Sangiovese (Chianti en andere in het centrum) •Nebbiolo (Piemonte - Mist) •Barbera (van Piemonte, nu overal) •Montepluciano (Centraal Italië) •Malvasia (in 't zuiden) •Trebbiano, Vernaccia (Wit, Noorden en centrum) •N.B. Primitivo – Zuiden, = Zindandel) ITALIE

5 DOC-wet van 1963. • Gebaseerd op franse AOC. • Te strak. Tegen vooruitgang. Sinds 1992: “Goria”-wet (Wet 164) • Vino da tavola Ook kwaliteitswijnen! Bvb. “Supertoscanen” • IGT (Indicazione Geografica Tipica) (130) Afkomstig van een welbepaalde gebied. Druivenras mag op het etiket vermeld. • DOC (Denominazione di Origine Controllata) (300) Strakke regels ivm herkomst, druiventeelt, druivensoorten, max. opbrengst per hectare, alcoholpercentage, lagering (rijping) van de wijn, enz. Instandhouding van tradities. • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita ) (25) Strengere wetgeving over de opbrengst per hectare en kwaliteit. Te herkennen aan de banderol om de hals van de fles. Keuring voor iedere botteling. ITALIE

6

7

8

9 Grieken: Oenotria = Wijnland Piemonte

10 Voet van de berg

11

12 Wijngebieden vnl. zuid-oosten van Turijn

13 LANGHE heuvels MONFERRATO heuvels ROERO BAROLOBARBARESCO Gattinara Cavi Caluso Passito (Dessert)

14 LANGHE heuvels MONFERRATO heuvels BAROLOBARBARESCO

15

16

17

18

19 Barolo Barbera Barbaresco Bardolino Asti Alba Nebiolo

20 Babera:Cepage (druivenras) Vnl. in Piemonte Barolo:Dorp DOCG: 11 dorpen Alba:Stadje DOC’s: “cepagenaam” d’Alba Babaresco:Dorp DOCG: 3 dorpen Asti:Stad DOC’s: “cepagenaam” d’Asti Nebiolo:Cepage (druivenras) Enige in Barolo & Barbaresco Bardolino: DOC in Veneto; zuiden Gardameer, bij Verona.

21 NebioloEnige toegelaten in DOCG Barolo & Barbaresco DOC Nebiolo d’Alba Late rijping (oktober: mist). Zuidelijke hellingen BarberaPiemonte. Nu ook elders in Italië DOC’s: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Barbera del monferrato DolcettoFreisaGrignolinoBrachetto WITTE WIJNEN Moscato (DOCG Asti Spumante & Moscato d'Asti) CorteseGavi DOCG (Oosten Monferrato) Arneis In Roero gebied.

22 DOC’s 39 (van de 300 in Italië) DOCG’s 7 (van de 25 in Italië) Barolo, Barbaresco, Brachetto d'aqui, Gattinara, Ghemme, Asti (of Asti spumante of Moscato d'Asti), Gavi of Cortese di Gavi Parker prijst Barolo en Barbaresco 2000 de hemel in 3 Mhl / 58000 ha = 52 hl/ha70% DOC of DOCG

23 DOCG • Gemeente Barolo • + 10 omliggende gemeenten • 1200 ha • (Langhe heuvels)

24 Min 3 jaar lagering waarvan min 2 jaar op eik of kastagne. Traditioneel methode • Fermentatie min. 3 weken, hoge T° • Jaren rijping op grote eiken vaten van 30-50 hl • Harde tanines – toegankelijk na min. 10 jaar Moderne methode • Fermentatie max. 10 dagen onder T° kontrole • Rijping op franse barriques min 2 jaar • Sneller toegankelijk, fruitiger, …

25 Traditioneel methode / Moderne methode Traditioneel: karakeristiek v/d terroir jarenlange rijping op fles appreciatie Nebiolo complexiteit Moderne:gemakkelijker toegankelijk minder terroir karakteristieken “flat taste”

26 Bricco: rug (Bric) Sorí: zuidkant

27 DOCG • Gemeente Barbaresco • + Treiso & Neive • 500 ha • (Monferrato heuvels) Min. 2 jaar lagering, waarvan min. 1 jaar vat

28 BAROLO rijk en complex sterke tanine structuur Dolcetto - Barbera Voorgerechten / lichte gerechten Barolo - Barbaresco “Brasato al Barolo” Geroosted vlees (wild gevogelte) Complexe droge kazen (parmigiano reggiano)

29

30 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza (Barolo) 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza (Barolo) Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza (Barolo) 6) Barolo Cannubi 1999Brezza (Barolo)

31 Azienda Agricola BREZZA Giacomo e Figli • Sinds 1885 • 18 ha wijngaard • 15 ha in Barolo • 95% rood • 60% export 40% thuis

32

33

34 • Wijnbouw sinds 18de eeuw • Fransman “Oudart”: Gouden medaille in 1857 in Londen met “Neive” van Nebiolo • 60 ha – Familie Stupino • Typische Piemonte wijnen (beh. Barolo) • “I Cortini” & “Castello di Neive classico” van Pinot Noir

35

36 Azienda Agricola LA CONTEA Neive Hotel Restaurant Eunotheek

37 • PaciocchiDolcetto d'AlbaDOC • CaplinBarbera d'AlbaDOC • Ripa SoritaBarbarescoDOCG • Vigna Moncastello Nebbiolo d'Alba DOC • Scricciolo Moscato d'AstiDOCG

38 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

39 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

40 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

41 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

42 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

43 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

44 0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

45 VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005


Download ppt "VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005."

Verwante presentaties


Ads door Google