De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk."— Transcript van de presentatie:

1 ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk zoet? Het meest voor de hand liggend is een schepje suiker toevoegen, maar dat is in de meeste gevallen wettelijk niet toegestaan. Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk zoet? Het meest voor de hand liggend is een schepje suiker toevoegen, maar dat is in de meeste gevallen wettelijk niet toegestaan.

2 HOE …? De wijnmaker moet dus andere technieken toepassen! De wijnmaker kan de vergisting stoppen door alcohol toe te voegen. Zo blijft er veel suiker in de wijn aanwezig. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Port en Vin Doux Naturel. De wijnmaker moet dus andere technieken toepassen! De wijnmaker kan de vergisting stoppen door alcohol toe te voegen. Zo blijft er veel suiker in de wijn aanwezig. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Port en Vin Doux Naturel.

3 DROGEN Een andere methode is de druiven te laten drogen, zodat het water uit de druiven verdampt en er dus een relatief hoog suiker gehalte ontstaat. Een voorbeeld hiervan is de Vin Santo uit Italië. Een andere methode is de druiven te laten drogen, zodat het water uit de druiven verdampt en er dus een relatief hoog suiker gehalte ontstaat. Een voorbeeld hiervan is de Vin Santo uit Italie.

4 POURRITURE NOBLE Je kunt het indrogen ook aan de druivenstok zelf overlaten. Wanneer je de druiven lang laat hangen is de kans op de befaamde schimmel “botrytis cinerea” aanwezig. De Franse noemen dit “Edele rotting” of “pourriture noble”. In de streek “Sauternes” geeft deze schimmel de wijn een geheel eigen karakter. Je kunt het indrogen ook aan de druivenstok zelf overlaten. Wanneer je de druiven lang laat hangen is de kans op de befaamde schimmel “botrytis cinerea” aanwezig. De Franse noemen dit “Edele rotting” of “pourriture noble”. In de streek “Sauternes” geeft deze schimmel de wijn een geheel eigen karakter.

5 EISWEIN In de koele wijngebieden zoals bijvoorbeeld Alsace is het vaak wachten op een strenge winter. De druiven bevriezen dan en je kunt een fantastische Eiswijn maken. De smaak van deze wijn doet denken aan gedroogd fruit, honing, mint en abrikozen… en is niet goedkoop. In de koele wijngebieden zoals bijvoorbeeld Alsace is het vaak wachten op een strenge winter. De druiven bevriezen dan en je kunt een fantastische Eiswijn maken. De smaak van deze wijn doet denken aan gedroogd fruit, honing, mint en abrikozen… en is niet goedkoop.

6 ZOET & VERSTERKT Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Graag neem ik je mee naar de belangrijkste zoete en versterkte wijnen! In dit hoofdstuk neem ik je mee naar de belangrijkste zoete en versterkte wijnen!

7 PORT Port dankt zijn naam aan de stad Oporto, waar de meeste wijnhuizen hun hoofdvestiging hebben. De stad ligt zo'n 70 km. ten westen van de Douro vallei waar de druiven voor de port vandaan komen. Port dankt zijn naam aan de stad Oporto, waar de meeste wijnhuizen hun hoofdvestiging hebben. De stad ligt zo'n 70 km. ten westen van de Douro vallei waar de druiven voor de port vandaan komen.

8 VINTAGE PORT Vintage Port is de beste kwaliteit port. Het is wijn met een jaartal dus uit één jaar. Alleen in de beste oogstjaren en van wijn afkomstig uit de beste wijngaarden, worden vintage Ports gemaakt. Een vintage port kan zeer lang rijpen. Na een rijpingstijd van twee tot drie jaar in vaten, wordt deze port gebotteld. Hij ontwikkelt zich verder op fles. Deze port kan meestal heel lang worden bewaard en vormt veel depot. Vintage Port is de beste kwaliteit port. Het is wijn met een jaartal dus uit één jaar. Alleen in de beste oogstjaren en van wijn afkomstig uit de beste wijngaarden, worden vintage Ports gemaakt. Een vintage port kan zeer lang rijpen. Na een rijpingstijd van twee tot drie jaar in vaten, wordt deze port gebotteld. Hij ontwikkelt zich verder op fles. Deze port kan meestal heel lang worden bewaard en vormt veel depot.

9 PORT NON VINTAGE PORT Blended Ports zijn op vat gerijpt en ontwikkelen zich niet verder in de fles. De belangrijkste “non vintage”ports zijn: Ruby en Tawny. Ruby is het jongste type rode port, is krachtig en fruitig. De meeste porthuizen laten deze port drie jaar rijpen. Daarnaast zijn er Tawny Ports. Vaak een mengsel van rode en witte port. Ook zijn er gerijpte Tawny Ports. De beste Tawny’s krijgen hun smaak en licht bruine kleur door het langdurig rijpen op houten vaten. Het aantal jaren rijping staat op de fles vermeld. Port geeft over het algemeen smaakervaringen van chocolade, krenten en kersen. Blended Ports zijn op vat gerijpt en ontwikkelen zich niet verder in de fles. De belangrijkste “non vintage”ports zijn: Ruby en Tawny. Ruby is het jongste type rode port, is krachtig en fruitig. De meeste porthuizen laten deze port drie jaar rijpen. Daarnaast zijn er Tawny Ports. Vaak een mengsel van rode en witte port. Ook zijn er gerijpte Tawny Ports. De beste Tawny’s krijgen hun smaak en licht bruine kleur door het langdurig rijpen op houten vaten. Het aantal jaren rijping staat op de fles vermeld. Port geeft over het algemeen smaakervaringen van chocolade, krenten en kersen.

10 EDELE ROTTING Het wijngebied Sauternes is een bijzondere eend in de bijt. Waar je bij Bordeaux denkt aan volle, rode wijnen is Sauternes enkel van de witte wijn. In Sauternes maakt men zoete botrytiswijnen van druiven die zijn aangetast door de ‘edele rotting’. De wijnen uit Sauternes en omstreken zijn edelzoete, liquoreuze wijnen van hoge kwaliteit. Je herkent direct de geur van lijm, honing, mint en abrikozen. Het wijngebied Sauterenes is een bijzondere eend in de bijt. Waar je bij Bordeaux denkt aan volle, rode wijnen is Sauternes enkel van de witte wijn. In Sauternes maakt men zoete botrytiswijnen van druiven die zijn aangetast door de ‘edele rotting’. De wijnen uit Sauternes en omstreken zijn edelzoete, liquoreuze wijnen van hoge kwaliteit. Je herkent direct de geur van lijm, honing, mint en abrikozen.

11 VIN DOUX NATUREL (VDN) Doordat de wijnmaker alcohol toe voegt aan gistende wijn, blijft er veel suiker aanwezig. Het resultaat…een “Vin Doux Naturel” Herkenbare smaken van sinaasappel, gedroogd fruit en abrikoos met een weelderig zoete afdronk. Is eveneens te verkrijgen in het rood. Denk aan Rasteau, Banyuls en Maury. Deze rode variant doet denken aan de betere port types. Doordat de wijnmaker alcohol toe te voegen aan gistende wijn, blijft er veel suiker aanwezig. Het resultaat…een “Vin Doux Naturel” Herkenbare smaken van sinasaappel, gedroogd fruit en abrikoos met een weelderig zoete afdronk. Is eveneens te verkrijgen in het rood te denken aan Rasteau, Banyuls en Maury. Deze rode variant doet denken aan de betere port types.

12 JEREZ De ene Jerez-wijn is de andere niet. Dat maakt het vergelijken zo spannend. Een Fino is een fijne droge Jerez, met smaakkenmerken van Rucola blad, noten en een mooi ziltig karakter. Manzanilla lijkt daar een beetje op, maar heeft een iets lichtere smaak. Oloroso en Medium kenmerken zich over het algemeen door een hazelnootachtig aroma. Belangrijkste druiven zijn Palomino, Moscato en de Pedro Ximenez De ene Jerez-wijn is de andere niet. Dat maakt het vergelijken zo spannend. Een Fino is een fijne droge Jerez, met smaakkenmerken van Rucola blad, noten en een mooi ziltig karakter. Manzanilla lijkt daar een beetje op, maar heeft een iets lichtere smaak. Oloroso en Medium kenmerken zich over het algemeen door een hazelnootachtig aroma.

13 PEDRO XIMENEZ (PX) En dan is er de Pedro Ximénez (PX), een verfijnde zoete Jerez van gelijknamige druif die fantastisch smaakt bij diverse kazen en chocolade desserts! Fluweelzacht, gedroogde krenten, chocolade en honing. En dan is er de Pedro Ximénez (PX), een verfijnde zoete Jerez die fantastisch smaakt bij diverse kazen en chocolade desserts! Fluweelzacht, gedroogde krenten, chocolade en honing.

14 OPDRACHT Wil je meer te weten komen over dit hoofdstuk, ga dan direct naar het Game learning programma in het hoofdmenu. Opdracht: Download ons GRATIS E-Boek op onze website. Lees deze door. Het onderwerp is “Past wijn in een gezonde levensstijl” Laat op onze Facebookpagina weten wat je er van vindt! Ik zeg DOEN!!


Download ppt "ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk."

Verwante presentaties


Ads door Google