De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Achtergrond Het belang van olijfbomen in Palestina

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Achtergrond Het belang van olijfbomen in Palestina"— Transcript van de presentatie:

1

2 Presentatie Achtergrond Het belang van olijfbomen in Palestina
Het 1e plantseizoen Het 2e plantseizoen Het 3e plantseizoen Resultaten Nederland Agenda Doe mee!

3 Achtergrond Sinds het begin van de 2e Intifada in september 2000 zijn in de bezette Palestijnse gebieden meer dan olijfbomen door Israëlische soldaten en kolonisten vernield. Vaak worden vernielingen veroorzaakt door de uitbreiding van nederzettingen en de bouw van de muur, beleid van Israël dat de internationale gemeenschap ondubbelzinnig heeft veroordeeld als illegaal.

4 Achtergrond Naar aanleiding van deze vernielingen zijn de YMCA Oost-Jeruzalem en de YWCA Palestina de Olijfboomactie gestart. Het doel daarvan is: hoop levend houden. Het sponsoren van een olijfboom biedt Palestijnse boeren steun en is een daad van solidariteit met Palestijnse burgers, die te lijden hebben onder bezetting en onrecht.

5 Het belang van olijfbomen in Palestina
De olijfboom is een traditionele bron van voedsel en welvaart. Vanuit Palestina verspreidde hij zich 6000 jaar geleden in het Middellandse Zeegebied. Olijfbomen kunnen ouder dan 1000 jaar worden. Enkele bomen op de Olijfberg in Jeruzalem worden wel op meer dan 2000 jaar geschat. De olijfboom produceert jaarlijks gemiddeld 9kg olijven, waarvan 2 liter olijfolie kan worden gemaakt. Olijfolie is het op een na belangrijke exportproduct in Palestina.

6 Het belang van olijfbomen in Palestina
De olijfboom groeit op dorre grond, maar schenkt toch delicate vruchten. Na vier jaar geeft hij de eerste vruchten. Tussen de 12 en 15 jaar is hij het meest productief. Samen met de druif en de vijg is de olijfboom een symbool van vrede, voorspoed en geluk. Voor de Palestijnen heeft de olijfboom nog een specifieke betekenis. Sinds de Israëlische bezetting in 1967 zijn olijfbomen vooral het symbool voor de verbondenheid met hun land.

7

8 Het 1e plantseizoen Het 1e plantseizoen vond plaats tussen december 2002 en maart 2003: Olijfbomen werden in de regio Bethlehem geplant. 12 boomgaarden werden aangelegd. 2.105 bomen werden geplant. Donaties kwamen uit Australië, Canada, Japan, Europa, Jordanië en de VS.

9 Het 2e plantseizoen Het 2e plantseizoen vond plaats tussen december 2003 en maart 2004: Ook in andere regio’s werden bomen geplant. 24 boomgaarden konden worden aangelegd. 3.940 olijfbomen werden geplant. Donaties kwamen uit Australië, Japan, Europa en de VS.

10 3e plantseizoen Het 3e plantseizoen vond plaats tussen december 2004 en maart 2005: Nog meer regio’s konden worden bereikt. 36 boomgaarden werden aangelegd. 6.600 bomen werden geplant. Donaties kwamen uit Australië, Japan, Peru, Algerije, Europa (waaronder Nederland) en de VS.

11 Resultaten Nederland In het 3e plantseizoen werden wereldwijd bomen geplant. Meer dan de helft daarvan, namelijk bomen, was in Nederland gesponsord.

12

13 Agenda Het 4e plantseizoen vindt plaats tussen december 2005 en maart 2006. Tijdens het 4e plantseizoen worden twee internationale plantdagen georganiseerd. De data voor 2006 zijn: 4 februari en 13 maart. Honderden vrijwilligers van over de hele wereld trekken dan naar Palestina om te helpen.

14

15 Inmiddels is de olijfboomactie uitgegroeid tot een internationale campagne!
Engels Frans Duits Arabisch Nederlands

16 Doe mee! Ga naar en sponsor een boom, of vul het strookje in de brochure in. Je ontvangt dan een certificaat en je naam wordt in Palestina op een plaquette vermeld. Meld je aan bij het vrijwilligersproject van de Nederlandse YMCA en YWCA. Bel of stuur een naar Je kunt dan meehelpen met het organiseren van bijeenkomsten, het verspreiden van folders en het geven van presentaties. Help in Palestina mee met het planten van olijfbomen (december – maart) en het oogsten van olijven (eind oktober).

17 Hartelijk dank! Voor meer informatie: zie


Download ppt "Presentatie Achtergrond Het belang van olijfbomen in Palestina"

Verwante presentaties


Ads door Google