Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Advertisements

Herfst Spreekwoorden Spel
Matt’s slideshow Het appelverhaal Adviezen: Tine en Sabasa.
De beroemdste persoon die er is …
Waarom stierf Jezus aan het kruis?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Wie is rijk ? & wie is arm ?.
Gods verborgen glans.
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Door:Joost Alwin en Rogier
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Suriname Soraya van Lomwel.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Wat maakt het leven zinvol?
Vrij en onvrij Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Joods-christelijk wereldbeeld
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Harry Potter en de schepping
De onsterfelijke Alexander de Grote
Krantenbeurt Van Ploon Vrijdag 28 oktober 2011
Godsdienst 1 1.
Antwoord op vraag SOPO1-4
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
1. 1 En Hij (=Jezus) kwam Jericho binnen en ging erdoor. 2.
Levensstijl van het Koninkrijk van God. I. Garden Lifestyle Lifestyle is een mode woord.
De Tijger.
Godsdienst 1.
Houd jij van reizen?. Reizen Jezus in de tempel Hebben de christenen nog steeds een heilige plek waar God is?!
Ik red mij wel … "Natuurlijk, ik heb mijn vrienden nodig. Geld is natuurlijk ook belangrijk. Een prettige plek om te wonen. En goed contact met m’n ouders.
Boekbespreking van: Dewi vd Horst.
Doos van pandora Kalle.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Wat gaan we doen? Vrijdag: Wat ligt er bij jou op tafel? Zaterdagochtend: Wat wil je met God delen? Zaterdagavond: Wat heeft Jezus in jouw situatie? Zondag:
“Geef en je zal gegeven worden.”
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
HOF VAN EDEN Adam en Eva.
Budget Challenge Workshop 2015
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
"door één overtreding" Genesis 3 (deel II) 1.
Tekst verwerken.
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Abraham, volgend jaar rond deze tijd zal Ik bij jou terugkomen en dan zal Sara, je vrouw, een zoon hebben. Op een dag kwamen drie onbekende mannen op bezoek.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
‘Mixed up piles’.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Crisis in de hof van Eden.
1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
4G De moeite van de rijken … Jezus keek de kring rond en zei tegen zijn leerlingen: 'Wat is het moeilijk voor rijken om het koninkrijk van God binnen.
Revoluties in Europa. Les 3 Naar de fabriek Doelen van les 3 Je kunt het begrip Industriële Revolutie uitleggen. Je kunt beschrijven welke rol de stoommachine.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Herfst Planten in de tuin.
Ontdekkingen in de zomer
Schilderijen uit de 17de eeuw
HOF VAN EDEN Adam en Eva.
Romeinen 8:1,2 De mensen die bij Jezus horen, krijgen geen straf van God.
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Matt’s slideshow The apple story Adviezen: Tine en Sabasa.
Transcript van de presentatie:

opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen

inhoudsopgave Firma Ruizendaal De appel als symbool Uitdrukkingen en gezegden

Firma Ruizendaal Ken je dit logo? Wat zou het betekenen? Kennen jullie dit bedrijf? Wat wordt er verbouwd?

een korte introductie 1957 Frans Ruizendaal koopt een stuk land aan de poeldijk in Waverveen. Hij plant er appel- en perenbomen. Op een deel van het land kweekt hij tuinplanten. 1972 Frans krijgt het zo druk dat zijn zoons, Jan en Frans, hem moeten helpen. Het bedrijf gaat Firma F.A. Ruizendaal & zonen heten. 1990 Frans senior gaat met pensioen. Zijn zoons zoons breiden het bedrijf verder uit. Er komt meer grond, een kas en een loods bij. 2013 Zijn zonen hebben de taken verdeeld: Frans is de baas van de kwekerij en het tuincentrum. Jan legt tuinen aan. Frans en zijn vrouw Elly wonen bij het bedrijf en Elly werkt in de winkel. Daarnaast werken er nog vijf mensen bij Firma Ruizendaal.

de appel is al heel oud! Hoe lang worden appels en peren al verbouwd denk je? Oertijd De appel werd al meer dan 12.000 jaar geleden in Europa in het wild verzameld. Grieken en Romeinen De oude Grieken en Romeinen waren dol op appels! Zij leefden zo’n 2.000 jaar geleden en verbouwden al heel veel appels. 1900 In de loop van de tijd gingen steeds meer appelboeren in Europa en Nederland hun eigen soorten appels verbouwen. Daardoor hebben we nu zoete en zure appels, rode en groene appels en grote en kleine appels.

de geschiedenis van de peer 3.000 jaar geleden De peer is niet zo oud als de appel, maar toch wel al meer dan 3.000 jaar oud. De eerste peer werd verbouwd aan de voet van de bergen in Azië. 1700 In de 17e eeuw was de peer in Europa nog een bijzondere vrucht. Alleen de rijke mensen konden peren betalen. 1900 Rond 1900 moesten de bewoners van De Ronde Venen nieuwe inkomsten zoeken. De meeste bewoners leefden van de veenwinning, maar dit bracht steeds minder geld op. De oplossing bleek te liggen in de tuinbouw. De grond in De Ronde Venen bleek heel erg geschikt voor het verbouwen van onder meer peren.

de appel als symbool Weet je wat een symbool is? Ken je voorbeelden van symbolen?

de appel als symbool Ken je verhalen waarin de appel een belangrijke rol speelt?

kennen jullie het verhaal dat bij dit plaatje hoort? Adam en Eva Deze afbeelding hoort bij het Bijbelse verhaal van Adam en Eva. God plaatste Adam en Eva in De Hof van Eden (het Aards Paradijs), en zei dat zij het fruit van alle bomen in de tuin konden eten, behalve het fruit van de boom van de kennis van goed en kwaad. Zij leefden gelukkig tot een slang Eva verleidde om toch van de verboden vrucht te eten. Adam en Eva eten van de appels en worden door God uit het paradijs verjaagd. Adam en Eva, Lucas Cranach de Oude, 1515

de appel van Sneeuwwitje Wat mag Sneeuwwitje niet doen van de dwergen? Wie zorgt ervoor dat Sneeuwwitje van de appel eet? Wat gebeurt er als ze van de appel gegeten heeft? Wat hebben het verhaal van Sneeuwwitje op dat van Adam en Eva gemeenschappelijk? Wat betekent de appel in deze verhalen?

uitdrukkingen en gezegden Er bestaan een heleboel uitdrukkingen en gezegden waar de appel en de peer een rol spelen. Ken je er misschien een aantal en weet je wat ze betekenen? Herman Tulp

Voorbeelden van uitdrukkingen en gezegden de appel valt niet ver van de boom kinderen lijken vaak op hun ouders

uitdrukkingen en gezegden een appeltje voor de dorst hebben een reserve hebben voor moeilijke tijden die mogelijk nog gaan komen

uitdrukkingen en gezegden door de zure appel heen bijten iets wat niet leuk of prettig is doen of over je heen laten komen

uitdrukkingen en gezegden ik heb nog een appeltje met jou te schillen nog een vervelend onderwerp met iemand te bepraten hebben

uitdrukkingen en gezegden je kunt geen appels met peren vergelijken je kunt geen twee totaal verschillende dingen met elkaar vergelijken

uitdrukkingen en gezegden de peer is nog niet rijp de zaak is nog niet op orde

uitdrukkingen en gezegden met de gebakken peren zitten voor de moeilijkheden opdraaien. Dit verwijst naar de situatie dat er lekker gekookt was (gebakken peren) en de gasten niet op kwamen dagen.

film over de fruitteelt Klokhuis maakte een aflevering over de fruitteelt. Bekijk de aflevering Appels/appelsap via de link in het plaatje: