Autocontrole in België: Een voorbeeld voor Europa ?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Advertisements

Menno Karres Lead Auditor
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Eerste aanvraagEerste aanvraag: start periode 3 jaar In aanvraag 3 maand Interne zelfcontrole In aanvraag Initiële audit geslaagd Certificaat behaald In.
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie: meerwaarde voor de andere schakels van de voedselketen Alain Masure Bestuurder Vegaplan.be.
Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ACTUELE SITUATIE OMTRENT BLUETONGUE Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
Antibioticaresistentie in de veehouderij
Rechtshandelingen van de Unie
The CAF Procedure voor externe feedback
Het Autocontrolesysteem:
VERORDENING 669/2009 Stand van zaken De laatste vragen Implementatie
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Heffingen Raadgevend Comité van 25 juni 2008.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
DIOXINES en DIOXINE LIKE PCB’S in Stabroek
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Autocontrole en de gidsen
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
Codering Medische Gegevens (MG-MZG)
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Overzicht De context: het decreet op de kwalificatiestructuur
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
1 Kwaliteitscultuur Bolognaseminarie Vlaamse Bologna-expertenteam 13 en 19 maart 2009.
OHSAS certificatie Frans Stuyt 24 september 2009.
Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV 25 maart 2009 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingencampagne 2008 Aline DEWORME Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Jacques Inghelram Cel Validatie Gidsen Autocontrole en de gidsen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET BTV8 EN DE VACCINATIECAMPAGNE Raadgevend comité 24 september.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
1 Overzicht timing betreffende de herziening van de regelgeving in het kader van het hygiënepakket.
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
De Smiley, voorstel RC 19 januari 2007
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Promotie autocontrole Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Pascal Houbaert.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Inleiding tot de multifunctionele aangifte
© de vries business consultancy, 2008
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Voorstelling Juridische Dienst
HACCP certificaat en de VWA
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Industriële energieaudits
De juridische context van de digitale factuur.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Ronde Tafel “Landbouw en Ontwikkeling: coherentie in het beleid” 14 februari 2008 EU Coherence Programme.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Studienamiddag Prebes
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
Parametric release Wat is dat?.
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
Transcript van de presentatie:

Autocontrole in België: Een voorbeeld voor Europa ? Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Autocontrole in België: Een voorbeeld voor Europa ? ir. Diricks Herman, directeur-generaal controlebeleid

Autocontrolesysteem - definitie “Het geheel van maatregelen genomen door een bedrijf om te waarborgen dat haar installatie, productieproces en producten aan de [wettelijke] vastgelegde normen en voorschriften in [verband met voedselveiligheid ] voldoen.” Maatregel kan in deze context zeer ruim geïnterpreteerd worden het gebruiken van bepaalde middelen (grondstoffen, gebruikte materialen en installatie) het volgen van bepaalde voorschriften de inzet van voldoend gekwalificeerd personeel de implementatie van kwaliteitsborgingssystemen omvatten.

Context voor het autocontrolemodel onderdeel van een globaal beleid inzake voedselveiligheid Maakt van bij het eerste businessplan van het FAVV deel uit van de strategie Van inspectie naar audit rekening houdend met de filosofie van het witboek over voedselveiligheid en de EU wetgeving Verantwoordelijkheid operator centraal Gebaseerd op HACCP Alle onderdelen vinden wettelijke basis in verordeningen (178/2002,852/2004,882/2004) en KB 14 november 2003

Elementen van het Belgische autocontrolemodel De implementatie van formele kwaliteitssystemen gericht op de voedselveiligheid bij de operatoren De mogelijkheid tot validatie door de overheid of door onafhankelijke derden (OCI) dmv audits Op basis van gidsen opgesteld door de sectoren goedgekeurd door de bevoegde overheid (FAVV) Wetenschappelijk onderbouwd Bijzondere bepalingen voor kleine bedrijven Meldingsplicht, Traceerbaarheid

Autocontrolesystemen toepassing Bedrijven met extern geborgd autocontrolesysteem (acs) zonder externe borging met formeel uitgewerkt acs zonder formeel uitgewerkt acs audit Externe audit/ keuring/inspectie geaccrediteerde controle organismen audit informatie inspectie inspectie inspectie Bevoegde overheid

Motivatoren validatie/certificatie Bonus in het kader van de financiering Vermindering van de frequentie inspectie door de overheid mogelijk op basis van een objectief berekeningsysteem waarin de aanwezigheid van een gevalideerd ACS zwaar doorweegt Voorwaarde voor export van bepaalde producten naar bepaalde landen (vlees/Russische federatie) Gebruik van een visueel teken Andere ? Aanvaarding door afnemers ter vervanging van eigen lastenboeken

Gidsen en lastenboeken Complementariteit Horizontale systemen (BRC ..) Verticale lastenboeken (IKM ,IKKB…) Gecombineerde audits mogelijk Integratie mogelijk Modulariteit invoeren

Voedselveiligheid & kwaliteit Product kwaliteit Productiemethode Andere Milieu Oorsprong … Wettelijk Implementatie wettelijke vereisten (voorbeelden HACCP ….) Boven wettelijk exportvereisten Gids Samenwerking, complementariteit & Integratie Andere beleids-niveau’s en FOD betrokken

Stand van zaken Dekkingsgraad voedselketen (web) met gidsen : 93% (% operatoren die ACS kunnen afdekken met gids) Ruim aantal OCI’s erkend voor de verschillende gidsen Omslagpunt voor aantal sectoren bereikt (primaire sector) Bonus /Malus ingevoerd en in 2010 : 60% malus/50% bonus Van ontwerp naar onderhoud gidsen Engagementen sectoren Bijkomende referentiedocumenten : leidraad, FAQ Evolutie in aanpak

En Europa ? Gidsen Mogelijkheid tot certificatie door onafhankelijke derden Bonus / Malus Variërende Inspectiefrequenties meldingsplicht

BE gidsen versus EU gidsen Nationale gidsen Doel hulpmiddel delegatie mogelijk gekoppeld aan financiering geen delegatie mogelijk niet gekoppeld aan financiering Procedure Validatie via CelValgids SciCom - procedure beschreven - procedure wel beschreven Aanpak Vrijwillig Als je beslist een gids te volgen moet je hem in principe volledig volgen (uitz : primaire sector) Je kan enkel de stukken gebruiken die je interesseren Inhoudelijk 3 sleutel elementen managementsysteem goede hygiënepraktijken HACCP veelal beperkt tot goede hygiënepratkijken

Communautaire gidsen Community Guide for Good Hygiene Practices in pullet rearing and egg laying flocks Guide of Good Hygiene Practice for the Prevention and Control of Microbiological Infections focussed on Salmonella control of Chickens reared for meat,on farms, during catching, loading and transport and at slaughterhouses  EU guide on natural casings ...

Nationale gidsen in de EU Opgenomen in een communautair register meer dan 300 gidsen 20 landen Primaire sector ongeveer 30 vaak specifiek enkele algemene : BE, NL, Sl

En Europa – bis ? Mogelijkheid tot certificatie door onafhankelijke derden Nl (voor bestaande certificatieschema’s) Fr : ISO 22000 Bonus / Malus BE primeur Variërende Inspectiefrequenties Nl, FR : niet algemeen of in proefprojecten Visueel teken DK

(Voorzitterschap) 2010 Ontwikkeling van een barometer voor de voedselveiligheid eigen initiatief dossier van het wetenschappelijk comité Kadert in doelstellingen BP Symposium over autocontrole en de toepassing ervan in de verschillende lidstaten Meten van het effect van gevalideerde ACS Barometer een geschikt instrument ? Benchmarking tussen lidstaten Initiatief van verschillende agentschappen?

Conclusies BE heeft een coherent en volledig uitgewerkt concept Andere lidstaten passen delen van het concept toe In combinatie met lastenboeken kunnen ook kwaliteitsaspecten in het zelfde model beheerd worden Voorzitterschap 2010 gebruiken om model en voedselveiligheid van BE producten te promoten

Bedankt voor jullie aandacht !

Referenties Autocontrole Wetgeving Website agentschap (www.favv.be) http://www.favv.be/autocontrole-nl/ Wetgeving België http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_wet/wet.pl http://www.warenwetgeving.be/ Europa : http://eur-lex.europa.eu/ Communautair register gidsen http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/register_national_guides_en.pdf