Gods geboden, geen commando’s

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Advertisements

Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Jezus en de wet van Mozes.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
De gevolgen van de zonde
Christus: Zijn namen en levensgang
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
1 Corinthiërs 3:10-15 de bema van God en Christus: Beoordeling van de werken van de gelovigen van het lichaam van Christus.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
Levendmakende Kracht.
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Geloven en nu….
Dopen.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
WELKOM OP TOV!.
GENADE IS VOOR VANAVOND ONS THEMA Welkom op deze tov avond.
Geboorte Gezin Samen dingen doen 2000 jaar geleden.. Jozef en Maria Jezus als broer hebben.
“Werpt een duidelijk licht op de zaak!”
Welkom op TOV!.
Hoofdstuk 3 vers 1- 5 Een vermaning om standvastig te blijven in het geloof.
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Willen jullie mij helpen om jullie gehoorzaam te zijn?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Genade schenken 1.
Deuteronomium 30: 19 Ik neem heden de hemel en de aarde tegen u tot getuigen; het leven en de dood stel ik u voor, de zegen en de vloek; kies dan het.
Hoe luister je naar de wet van God?
Dopen U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Galaten 3: 27 Vooraf: Marga kondigt video-interview aan Na.
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Strijd tegen de zonde?.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Verslaving.
Standvastig... waarin?.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
VASTEN.
1Korinthe OM NIET 18 Wat is dan mijn loon? Dit: door mijn evangelieprediking HET EVANGELIE OM NIET te mogen brengen, en zo van mijn bevoegdheid.
Samen met Christus 3 mei 2015 Urk. Kolossenzen 3 1 Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, gezeten.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Abba, Vader Geen veroordeling meer! Geen veroordeling?? Maar er is toch zoveel kwaad in de wereld?
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Gn 1,26a En God zei: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend;
-Wetten en regels? Thema: Door Christus handhaaft God Zijn scheppings-ideaal.
Wat is zonde?! Hebr.4: Nu wij dan een grote Hogepriester hebben, Die de hemelen is doorgegaan, namelijk Jezus, de Zoon van God, laten wij aan.
Welke betekenis?. Welke betekenis? Welke betekenis heeft vriendschap voor jou en mij? Rechts definitie Wikipedia.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Teleurgesteld in mensen Teleurgesteld in God Teleurgesteld in zichzelf  
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Leerdienst thema 2 ‘Christen zijn: naar Christus toe bewegen’ 1 Thema 2: Christen worden, christen zijn christen blijven Wat is christen zijn ? 1.Duidelijke.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Vrucht van de Geest ZESDE THEMADIENST IKZELF EN DE ANDER.
Welkom in deze kerkdienst
Transcript van de presentatie:

Gods geboden, geen commando’s Wat wordt hiermee bedoeld? Wat is het dan wel? orientatiefase

Als militair kun je commando’s opvolgen zonder de zin ervan in te zien Je mag volgens de uitleg van het tiende gebod geen verkeerde dingen doen, maar je mag het ook niet willen. Komt het niet uit je hart, dan voldoet het niet aan Gods gebod. relevantiefase

Je wilt als christen wel graag heilig leven, maar het is een strijd tussen twee mensen: 1 Een nieuw mens die graag Gods wil doet 2. Een oud mens die graag zondigt. relevantiefase

We zijn in Christus heilig, maar we zijn geen volmaakte heiligen. Als een christen perfect kan worden in dit leven heeft hij Christus niet meer nodig. We zijn in Christus heilig, maar we zijn geen volmaakte heiligen. relevantiefase

Waarom moet de wet scherp gepreekt worden? Zorgt bij ons voor verootmoediging en brengt ons bij Christus Laat ons inspannen Gods wil te doen, heeft hierbij Gods hulp nodig informatiefase

Zonder de ben je tevreden Met de ben je begerig Klopt dit? Waarom? Reageer!! informatiefase

Rondje vers voor vers lezen. Lees Romeinen 7: 7-12 Rondje vers voor vers lezen. Kies één van de twee mogelijkheden: Elk vers in eigen woorden zeggen wat er staat Bij elk vers een vraag formuleren aan een mede-catechisant die hier antwoord op mag geven informatiefase

STATENVERTALING 7 Wat zullen wij dan zeggen? Is de wet zonde? Dat zij verre. Ja, ik kende de zonde niet dan door de wet; want ook had ik de begeerlijkheid niet geweten zonde te zijn, indien de wet niet zeide: Gij zult niet begeren. 8 Maar de zonde, oorzaak genomen hebbende door het gebod, heeft in mij alle begeerlijkheid gewrocht; want zonder de wet is de zonde dood. 9 En zonder de wet, zo leefde ik eertijds; maar als het gebod gekomen is, zo is de zonde weder levend geworden, doch ik ben gestorven. 10 En het gebod, dat ten leven was, hetzelve is mij ten dood bevonden. 11 Want de zonde, oorzaak genomen hebbende door het gebod, heeft mij verleid, en door hetzelve gedood. 12 Alzo is dan de wet heilig, en het gebod is heilig, en rechtvaardig, en goed. informatiefase

Zonder de ben je tevreden Met de ben je begerig Klopt dit? Waarom? Reageer!! informatiefase

Onthouden Het tiende gebod verbiedt niet alleen ongeoorloofde begeerten, maar is ook een samenvatting van de hele wet. Het tiende gebod veroordeelt de zondige neigingen van ons hart. God vraagt niet alleen uiterlijke, maar ook innerlijke gehoorzaamheid. We moeten niet willen zondigen. God vraagt honderd procent gehoorzaamheid: dat we altijd Hem volkomen zullen dienen. Dat kunnen zelfs de allerheiligsten niet. informatiefase

Onthouden Een christen is een tweemens. Hoewel hij graag de Heere wil dienen, valt hij toch vaak en gemakkelijk in zonden. Hoewel we de wet niet kunnen volbrengen, moeten we ons wel met ijver erop toeleggen. We wijzen zowel het perfectionisme als het antinomianisme af. De scherpe wetprediking doet ons vergeving zoeken bij de Heere Jezus en vragen naar Gods hulp in de strijd tegen de zonden. informatiefase

De catechisanten die geïnterviewd worden mogen de lestekst doornemen. Interview de ander Eenderde van de groep gaat aan de hand van de leerstof drie vragen formuleren. De catechisanten die geïnterviewd worden mogen de lestekst doornemen. verwerkingsfase

Interview de ander Elke interviewer krijgt twee andere catechisanten toegewezen die aan de hand van deze vragen geïnterviewd mogen worden. De antwoorden moeten in kernwoorden genoteerd worden. verwerkingsfase

Presentatie De interviewers komen vooraan staan, presenteren de vragen en de antwoorden. Wanneer de antwoorden niet geheel correct zijn, wordt het goede antwoord aangevuld door de interviewer. verwerkingsfase