Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

PPO Delflanden Op weg naar 1 augustus 2014.
Ouderavond • Informatie over passend onderwijs • Informatie over de MR door Arno Derkman • Informatie over de OR door Claudia Pleijhuis • Ouders.
Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
De Zevensprong APRIL De Zevensprong.
Handelingsgericht werken en de IB
Workshop Handelingsgericht werken
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Nu: weer samen naar school
Welkom Presentatie Passend Onderwijs voor ouders 11 februari 2014
Kenniskring VSO 25 september Budgettaire beheersbaarheid en transparantie Geen thuiszitters Minder bureaucratie Noodzaak tot het labelen van kinderen.
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
Passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012.
Swv V(S)O Eemland Baarns Lyceum 14 oktober 2013.
passend onderwijs en zorgplicht
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Samenwerkingsverband VO 23-02
PASSEND ONDERWIJS leerling en zorg : naar één kind – één plan
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Uitganspunten passend onderwijs
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr / mr 13 juni 2013.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
De kern van het arrangeren
MODEL ONDERSTEUNINGSPLAN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs April 2012 Auteurs: Ron Benjamins, Dick Rasenberg.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
1zorg-route.
Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Ieder kind de best passende ontwikkeling 8 februari 2011 Henk Keesenberg
SWV passend onderwijs i.o. Informatieavond mr 5 juni 2012.
Passend Onderwijs Directie en IB-ers 10 en 31 oktober 2013.
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Handelingsgericht Werken
Wat is passend onderwijs?
Doelen, ambities en werkwijze Passend Onderwijs
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Zorgplicht in passend onderwijs
23 september 2014.
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
SWPBS Conferentie 2014 Eindhoven
Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Zorgen in de basisschool
Cursus Handelingsgericht Werken
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Passend Onderwijs en Unicoz Presentatie gmr 10 oktober 2012.
Passend onderwijs versie 8 mei Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma. Geen thuiszitters. Scholen, besturen.
Het OPP als kans voor samenwerking: werken met het Groeidocument
Lucas Rurup Passend onderwijs maak(t) het mogelijk.
Verwijzing VSO terugdringen Professionele ontwikkeling van de docenten Veranderingen ondersteuningsstructuur.
VGN ledenbijeenkomst Samenwerking Zorg en Onderwijs 13 oktober 2011 Marc Cantrijn PO-Raad Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs.
WELKOM! Kick-Off Passend Onderwijs SWV V(S)O uur Duiven, 23 oktober 2013.
Passend onderwijs Dominique van der Elst 7 oktober 2013.
Uitgelegd…..  Passend onderwijs wordt ingevoerd omdat de manier waarop extra ondersteuning op school nu is geregeld een aantal problemen geeft.  Het.
Geen rugzakjes meer, wat nu? Tine Bruijne Mirjam Moons.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
Roel Weener Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
leren opvoeden spelen vieren……… de school maken!
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Ieder kind de best passende ontwikkeling NOT 2011 Henk Keesenberg
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Transcript van de presentatie:

Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014 Voor ieder kind de beste kansen De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Onderwerpen Wat is Passend Onderwijs? Hoofdpunten Wet Passend Onderwijs Wat verandert er? Samenwerkingsverband Wat betekent het voor De Breede Hei Rol MR De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Wat is Passend Onderwijs? Maatwerk voor elke leerling. Met passend onderwijs krijgen besturen in het regulier en speciaal onderwijs gezamenlijk de verantwoordelijkheid om een leerling die ondersteuning nodig heeft een passende plek te bieden. Zij hebben een zorgplicht. Om aan die zorgplicht te voldoen, werken de besturen samen in een regionaal samenwerkingsverband. De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Hoofdpunten wet Passend Onderwijs Ouders melden hun kind aan bij de school die hun voorkeur. De school heeft een zorgplicht. De school regelt de extra ondersteuning in de klas of een plek op een andere school of de plaatsing in het speciaal onderwijs. Landelijke indicatiesystematiek wordt afgeschaft. Van medisch labelen naar wat kinderen daadwerkelijk nodig hebben. Scholen stellen een school ondersteuningsprofiel op. Leraren moeten om kunnen gaan met verschillen. Verantwoordelijkheid van de school om een school te vinden die een passend aanbod kan doen, indien niet mogelijk op eigen school. Hiervoor zijn samenwerkingsverbanden geformeerd. De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Vervolg hoofdpunten Samenwerkingsverbanden worden verantwoordelijk voor de toekenning en bekostiging van ondersteuning. Betalen en bepalen van onderwijsondersteuning komt hiermee in één hand. De financiële ruimte om 70.000 leerlingen in het (v)so te plaatsen, blijft bestaan. Betere afstemming mogelijk. Samenwerkingsverbanden stellen een ondersteuningsplan op. Samenwerkingsverbanden kunnen aan scholen extra ondersteuning (arrangement) in de klas toekennen voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Er is dus meer ruimte voor maatwerk. Ouders en leraren via ondersteuningsplanraad instemmingsrecht op het beleid en de verdeling van het budget samenwerkingsverband. De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Wat verandert er? VAN: NAAR: -Kindgericht -Systeemkindgericht -Probleemgericht -Oplossingsgericht (Wat mankeert dit kind?) (Wat heeft dit kind nodig?) -Kind moet naar de zorg toe -Ondersteuning in school, in de groep of thuis -Gefragmenteerde -Eén kind, één gezin, één plan benadering verschillende aanbieders -Curatieve zorg -Preventieve en vroegtijdige ondersteuning De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Piramide van ondersteuning De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Basis voor Passend onderwijs De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Ondersteuningsteams Ondersteuningsteam: schoolniveau Onderwijsondersteuner: wijk/gebied Multidisciplinair team (MDT): niveau samenwerkingsverband Expertisepool: specialisten met verschillende achtergrond, inzetbaar binnen samenwerkingsverband De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Zeven uitganspunten van HGW De onderwijsbehoeften van het kind staan centraal. Het gaat om wisselwerking en afstemming tussen kind, onderwijs en opvoeding. De leerkracht doet ertoe. Positieve aspecten zijn van groot belang. Constructieve samenwerking met alle betrokken partijen. Ons handelen is doelgericht. De werkwijze is systematisch en transparant. De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Wat betekent het voor De Breede Hei Actueel schoolondersteuningsprofiel (gebruiksvriendelijk, beknopt en inhoudelijk) Aanscherpen en borgen HGW Zorgstructuur onder de loep Communicatie naar ouders Week van het Passend Onderwijs 24-28 maart De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!

Rol MR De ondersteuningsplanraad heeft instemmingsrecht op het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. De MR heeft adviesrecht op het ondersteuningsprofiel van de school. Vooraf en tijdens het proces meedenken, zoals nu, over de weg naar Passend Onderwijs op De Breede Hei. De Breede Hei, de dynamische basisschool voor aantoonbaar goed onderwijs!