Groeien in Gods Liefde. *Tweede en derde trede: niet meer het beeld van de ladder *Maar de goede boom met twee goede vruchten *Geestelijk leven is.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Advertisements

Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Leven in de kracht van de Heilige Geest
In het begin schiep God de hemel
Het Scheppingsverhaal.
DE GEDAANTEVERWISSELING VAN EEN CHRISTEN
Zingen Vers 1 O onze Vader, trouwe Heer, zie uit uw hemel op ons neer;
Een heilig leven leiden betekent:
Vader, wie bent u?.
EFEZE 5: Konfrontatie : oude mens ontucht
KOMT ALLEN TEZAMEN (Tekst & muziek: Onbekend)
GLORIE AAN GOD (Mark Williams. Ned. tekst: Jan Visser)
Geprezen zij de Heer opwekking 44
Hemelvaart: Met ons Hoofd in de wolken en de voeten op aarde.
Zingen Vers 1 Hoor, onze Vader, hoor ons aan
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Schriftlezing: Handelingen 25: 23 – 26: 32 Zingen: Psalm 67 : 1, 2, 3
| Jezus kussen ?. ik/wij God Love is the currency of the kingdom genade aanbidding.
GENADE = FEEST Of toch niet?.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Veranderen brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus?
Wat doet de Heilige Geest?
VEG Geldermalsen De belofte(n) 12 mei 2013 Voorganger C.H. Zondag.
Leven in vrijheid Vrijheid heeft te maken met: in je element zijn… Als mens ben je vrij als je leeft in het ‘element’ waar jij voor gemaakt en bedoeld.
Lezen: Deut. 18:9 t/m 14 Zingen : Gezang 5:8
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
Welkom in deze kerkdienst
Hartelijk welkom in deze dienst
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
Welkom in de trouwdienst van Edwald & Miranda
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Genade.
Komt allen tezamen!.
Liturgie 18 U hebt niet, zoals het volk destijds, voor een laaiend en allesverzengend vuur gestaan, of in dreigende duisternis en woeste wind, 19 noch.
Koen Minderhoud 30 november 2014
Leven zoals past bij God
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Welkom Kerstnachtdienst 2014.
Welkom in deze kerkdienst
Vers 1 O allerhoogste Majesteit, die in het rijk der heerlijkheid de heem'len hebt tot Uwen troon, wij roepen U, in Uwen Zoon, die voor ons heeft genoeg.
Zingen Vers 1 Dankt, dankt nu allen God met hart en mond en handen,
Zingen Vers 1 Ere zij aan God, de Vader, ere zij aan God, de Zoon,
GAST OP AARDE In ons gevecht Voor Mijn en Dijn Gepaard met Leed en Pijn.
OverGave(n) Onze gift aan Jezus….
De doop in de Heilige Geest
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
De aanwezigheid van de drie-enige God. Getuigenis Factor Geest van God Inleiding op het thema – Johannes 14:15-17 De Geest al bij u zijn, en in u zijn.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Welkom deze morgen in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. A.G.M. Weststrate Thema: Een enclave van de eeuwigheid.
Welkom in deze dienst Zondag voor de vervolgde kerk.
Welkom deze middag in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is: Ds. P.J. Trimp Thema : Leven onder een open hemel.
Discipelschap is leven tot Gods eer “Het gaat niet om mij, maar om God”. “God moet aan zijn eer komen.” Doel van de preek: Wat klopt hier wel en niet aan?
Koude douche. Ik zet het je betaald (of erger) God houdt maat wanneer Hij straft.
De offers – HET OFFER, beeld(en) van het werk van de Heer Jezus
Klik op het vierde plaatje.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
Vrucht van de Geest ZESDE THEMADIENST IKZELF EN DE ANDER.
Voorganger:ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing: Handelingen 2:
Voor de houtschijven staat een kruis met een zwart
Zingen Vers 1 God zij geloofd en hoog geprezen.
Gods plan Met ons.
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. E.J.N. Kronenburg
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Zing je mee (in de kerk)? De kerk Jouw gemeente Jij voor jouw gemeente
IN DE TUIN VAN DE KLUIZENAAR
Transcript van de presentatie:

Groeien in Gods Liefde

*Tweede en derde trede: niet meer het beeld van de ladder *Maar de goede boom met twee goede vruchten *Geestelijk leven is immers: geen opeenvolging van mathematisch vast-gelegde afstanden maar een organisch levend geheel zoals een boom: het een groeit uit het ander *Zo worden wij volkomen en groeien we uit tot rijpe mensen

Die ooetmoedeghe mensche es van gode een uutvercoren vat, vol ende overvloeyende van allen gaven ende van allen goede. Die dien mensche met trouwen gherijnt, hi ontfeet dat hi begheert ende dies hem nooed es.

Overzicht van treden 1-4 Eerste trede geeft de grondtoon van het traktaat: leven in overeenstemming met de wil van God Deze grondtoon als intentie kreeg een drievoudige melodie in de tweede, derde en vierde trede: een actief leven in minne als deugdzame mens In de vijfde trede krijgt de grondtoon met zijn drievoudige melodie de allure van een echte symfonie waarin uitvoerig de bezieling van een deugdzaam leven wordt vertolkt: een leven tot eer en lof van God

De edelste deugd: het eer brengen aan God Drie manieren om eer te brengen: - Engelen van de hoogste hiërarchie: betrokken bij ons gebed van aanbidding - Engelen van de middelste hiërarchie: onze gezellen bij ons innig gebed - Engelen van de laagste hiërarchie: onze helpers om een deugdzaam leven te leiden

Het wederzijds welbehagen tussen God en mens Ongedurig verlangen Volkomen overgave Wederzijds welbehagen Grondeloze minne Mateloze blijdschap

Elc eyschet den anderen dat hi es ende elc biedet ende nodet den anderen dat hi es. Dit doet de minnende vervlieten. Gods gherinen ende sijn geven, onse minlycke crighen en onse wedergeven, dit houdt *ghestede die minne. (*in stand) Dit vloeyen ende dit wedervloeyen doet overvloeyen die fonteyne der minnen. Aldus wert gods gherinen ende onser minne crighen eene eenvoldighe minne. (uit Brulocht:W I,200)

Waanwijze en onbekwame mensen Zij behagen zichzelf, Zij zijn vol eigenliefde: eigenzinning en arrogant trots en afgunstig angstig en achterdochtig

Wat op aarde begint, duurt in eeuwigheid: als verheerlijkte mensen, samen met de engelen en met Christus aan het hoofd in twee hemelkoren de nooit verstommende lofzang zingen tot lof aan God Triomfantelijk slot van de vijfde trede

Hi wilt in u leven ende wooenen ende Hi wilt selve uwe leven sijn, God ende mensche ende altemale uwe sijn, eest dat ghi temale sine wilt sijn ende in Hem leven ende wooenen als.i. hemelsch godlec mensche. Dit es de ordene ende de maniere eewegher minne dat ghi sine sijt ende niet uws selfs ende Heme leeft ende niet u selven. Ende aldus heeft Hi uwe gheweest ende u gheleeft ende blijft uwe in eewigheit. (uit Spieghel:W III,131)

De zesde trede * Mogelijkheid tot schouwen, door God ingeschapen * De mens moet er zich voor klaar maken * Daarom uitzuivering tot een welgeordend leven (treden 1-4) * Zesde trede: loutering van de geest, omvorming tot woning van God

De zevende trede * ‘ De hoogste sport’: de mens beleeft Gods innerlijk trinitair leven * De grondeloze zaligheid is een dynamisch leven naar de manier waarop God zelf bestaat: als werkzame God (Drie in Eén) en als genietende Godheid (Eén in Drie)

De zevende trede Eén leven, één minne, één genieten Grondeloos niet weten Eeuwige onbenoembaarheid Eeuwige leegte Grondeloze zaligheid Onbekende duisternis

Mystiek leven is hoogste gave * Het genietend meebeleven van de Minne die God zelf is, de Drie-ene * Van opklimmen geen sprake * God zelf tilt de mens op tot een belevingsniveau dat hemzelf verre overstijgt