Het stokske van Van Oldenbarnevelt

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Advertisements

Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
GOD is liefde.
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Gemaakt door Odessa koorevaar
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Discipelschap.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Tussen Pasen en Pinksteren.
80 jarige oorlog….
de genezing te Bethesda
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Wat is het verschil tussen onze God en een totempaal?
Genesis 3: 3 maar van de vrucht van de boom, die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: Gij zult daarvan niet eten noch die aanraken; anders.
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Ik ben een Christen HELP.
Zingen Vers 1 Daar is uit 's werelds duistre wolken
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Face t0 face - 3 De wet van het koninkrijk …. Face t0 face - 3 Johannes 13:1-20 Pijnlijke situatie : slaaf vergeten voor de voetwassing Allen klaar om.
TOV! Openingsavond Het thema is Spreuken. Bidden.
Thema voor vanavond = Somberheid/Dipje
Wonderen.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
REPUBLIEK BINGO.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Matthéüs 26: Jezus in Gethsémané
Welkom in de trouwdienst van Edwald & Miranda
Welkom Israelzondag.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
Welkom In deze dienst worden de liederen op de beamer geprojecteerd,
Zingen Vers 1 God heb ik lief, want die getrouwe HEER
Uitleg persoonsvorm (pv)
Zingen Vers 1 Hoe is mijn hart vervuld van blijde dingen:
Welkom 6e Lijdenszondag 2015.
Dictee 6.2 succes.
Een nieuw land: Spanje en Oranje
Op heterdaad... Johannes
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
Welkom 7de Lijdenszondag 2015.
Zingen Vers 1 De wijsheid van vóór alle tijden
Een voorbeeld dat navolging verdient
Zingen Vers 1 Loof nu, mijn ziel, de Here,
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
Welkom Israelzondag.
26 november 2015 Bodegraven. terugblik  3:10-11 het gesprek met "de leraar van Israël" stuit reeds op onbegrip over "de aardse dingen";  'wedergeboorte'
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
Volg Jezus en vind rust Kies heden Wie je wilt dienen!
27 december 2015 Zoetermeer. Genesis Na zijn vader begraven te hebben, keerde Jozef naar Egypte terug, hij en zijn broeders en allen, die waren.
7 februari 2016 Rotterdam. Exodus 17 8 Toen kwam Amalek en streed tegen Israel te Refidim. = volgend op de geschiedenis van Massa en Meriba ('verbittering'
MensERGERje niet!. Terwijl Jerobeam in Bethel bij het altaar stond om reukwerk voor het gouden kalf te verbranden, kwam een profeet van de HERE.
Paasviering 2016 CBS Op de Zandtange. Aansteken van de paaskaars Gebed.
DE HERE IS MIJN HERDER Psalm 23. ‘De Here is mijn herder, mij ontbreekt niets.’ Als de HEER je herder is, ontbreekt het je aan niets dat er werkelijk.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Eerste stuk/strofe HET STOKSKE van Johan van Oldebarnevelt, vader des vaderlands.
Transcript van de presentatie:

Het stokske van Van Oldenbarnevelt Voorbeeld van analyse Het stokske van Van Oldenbarnevelt Hoe kennis van de context tot betekenis kan leiden…

Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Eerste stuk/strofe HET STOKSKE van Johan van Oldebarnevelt, vader des vaderlands Wens en geen verrader: Vondel is dus blijkbaar een voorstander … Mijn wens behoede u onverrot,
O STOK en stut, die geen verrader,
Maar ’s vrijdoms stut en Hollands Vader
Gestut hebt op dat wreed schavot; Hoewel Van Oldenbarnevelt voor vrijheid strijdt, is hij blijkbaar op het schavot beland… Dus: Van Oldenbarnevelt is een historische persoon. Maurits onthoofde hem en Vondel was blijkbaar een voorstander van hem. Dit gedicht richt zich dus op een politieke gebeurtenis.

Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Hier gaat het over de onthoofding Tweede stuk/strofe Aha, Vondel verwijst naar een vergelijkbare situatie uit de Oudheid… Typisch iets voor de renaissance… Toen hij voor ’t bloedig zwaard most knielen,
Veroordeeld, als een Seneca,
Door Nero's haat en ongena,
Tot droefenis der braafste zielen,
Gij zult nog, jaren achtereen,
De uitgank van die Held getuigen,
En hoe Geweld het Recht dorf buigen, Schijnbaar vindt Vondel dat Seneca en Van Oldenbarevelt voor het volk streden: de braafste zielen vinden het erg… Er is onterecht geweld gebruikt, dat het recht aantast… Maurits is dus de slechterik volgens Vondel…

Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Het lijkt erop alsof Vondel hier aangeeft hoe Van Oldb. Het erg moeilijk had, maar heel erg zijn best deed… Zou hij zijn stokske daarvoor nodig hebben gehad… Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Laatste stuk/strofe Tot smaad der onderdrukte Steên.
Hoe dikwijl strekt gij onder ’t stappen
Naar ’t hof der Staten stadig aan
Hem voor een derde voet, in ’t gaan
En klimmen op de hoge trappen,
Als hij, belast van ouderdom,
Papier en schriften, overleende,
En onder ’t lastig landspak steende!
Wie ging, zo krom gebukt, nooit krom!
Gij ruste van uw trouwe plichten
Na 't rusten van die oude stok,
Geknot door ’s bloedraads bittre wrok:
Nu stut en stijft gij nog mijn dichten. Het land had het al zo moeilijk (80-jarige oorlog & reformatie..) Stutten: dichtstoppen. Dichten: iets dichtmaken, en gedichten schrijven… Mooi! Krom gebukt: Van Oldb. was oud en liep krom, maar hij had ook zwaar werk (krom lopen door alle papieren en problemen), maar hij was altijd rechtvaardig!! = nooit krom Hij is dood, dus zal hij zijn stok niet meer gebruiken…