Zorgzame Kerk Waarom?. Zorgzame Kerk Natuurlijk! Sterke aarzeling? Interesse maar …

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Welzijn Bloemendaal volop in beweging
Nederland participatieland?
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
Veranderingen in de zorg
Informatiebijeenkomst PGB 14 mei 2012 Begeleiding nieuwe doelgroepen van AWBZ naar Wmo.
AANVULLENDE UITKERING SOCIALE ZEKERHEID Politiek Beraad 9 oktober 2012.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Opzet van de workshop Kennismaken
Kansen & uitdagingen Een b r e d e participatiewet
Nieuwe Wmo – Platform VO
28 april 2012Huis voor de Zorg1 Wmo Wat komen de Wmo-raden tegen? Basiscursus Wmo 28 april 2012 Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Veranderingen in de AWBZ en de Wmo
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Sociale Agenda 2020 Gesprek met de raad 3 en 4 april 2012.
Zorg nieuwe stijl.
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Herstructurering Sociaal Domein
Samen verder!.
De beweging in het Sociaal Domein: kans of ramp? 8 oktober 2014
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Regioavond Luisterend Dienen Wmo en de kerken Wat betekenen alle veranderingen in de Wmo voor de mensen om ons heen?
Betekenis zorgveranderingen voor vrijwilligers: kans én uitdaging 10 december 2014 Drs. Esmé Wiegman- van Meppelen Scheppink Directeur NPV.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
Ik heb geen netwerk…. WMO en diaconaat Bethesda = huis van barmhartigheid Teken van het Koninkrijk.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Project oriëntatie op het beroep
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
A T T E N T Netwerk voor maatschappelijke inzet in bisdom Antwerpen.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Presentatie dorpsvereniging ‘t Leker gemeente St. Anthonis 27/03/2013, Saskia Berkhof Kees Hoogenboom Caroline Hoogeveen.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jos van der Lans De Melkfabriek Bunne, 24 maart Burgers aan zet! Dorpskracht in Drenthe.
Lokale ontwikkelingen Peter van der Terp, wethouder Jeugd 17 oktober 2013.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Communicatie over veranderingen in zorg en welzijn – gemeenten en zorgaanbieders Saskia ter Kuile communicatiemanager In voor zorg! 24 feb 2015.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Regie van ketens en netwerken in de WMO 9 december 2010 Theo Konijn.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Integraal sociaal werk
De toekomst van de maatschappelijke stage
Zorgzame Kerk.
Basistekst : Talentontwikkeling
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Zorgzame Kerk Waarom?

Zorgzame Kerk Natuurlijk! Sterke aarzeling? Interesse maar …

Zorgzame Kerk - vanuit het hart van kerk-zijn – dichtbij mensen inspelend op een veranderende samenleving 2012

Zorgzame Kerk - Wat is de kern van de diaconale opdracht? Wat is de rol van de diaconie ? Wat zijn belangrijke diaconale principes? Om de koers te bepalen als kerk in alle veranderingen

Wat is de kern van de diaconale opdracht? ‘Het handelen vanuit en door kerken en andere door het Evangelie geinspireerde groepen dat gericht is op het voorkomen, opheffen, verminderen dan wel mee uithouden van lijden en sociaal-maatschappelijke nood van individuen en van groepen mensen en op het scheppen van rechtvaardige verhoudingen in kerk en samenleving’

Invulling van de diaconale opdracht …. •Eerste christelijke gemeenten – navolging / dienende/delende/biddende gemeente •Kerk in de eerste eeuwen na Christus – belangeloze inzet – gerichtheid op mensen - betrouwbaar •Middeleeuwen – stedelijke barmhartigheid en oprichting gasthuizen voor de ‘rechte armen’; wie niet in zijn onderhoud kan voorzien. Overheid aanvullende rol met het oog op de openbare orde. Deze ‘participatie samenleving’ had een morele sociale infrastructuur. •Vorige eeuw – terugtrekkende beweging van de diaconie - sociale zekerheid en verzorgingsstaat groeit

Welke veranderingen stellen nieuwe vragen aan de diaconie •Langer zelfstandig wonen, minder institutionele zorg, meer maatschappelijke zorg; professionals in samenhang met mantelzorgers en vrijwilligers •Overheveling van ondersteuningstaken van rijk naar gemeenten. Invoering Wmo en vanaf 2015 de begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo. Transitie Jeugdzorg

Welke veranderingen stellen nieuwe vragen? •Welzijn nieuw stijl; gebruik van sociale netwerken en stimuleren van het zelf oplossend vermogen / kanteling van recht naar behoefte •Van verzorgingsstaat naar participatieve samenleving, terugtredende overheid en nadruk op de individuele verantwoordelijkheid.

Welke veranderingen stellen nieuwe vragen? Stapeling van bezuinigingen versterken en versnellen deze ontwikkelingen

Meningen bij deze veranderingen Jan Rotmans – Transitie deskundige •We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van een tijdperk •Samenleving 3.0 Do it ourselves society Samenleving van onderop Participatie samenleving Burgerkracht Sociaal doe het zelven

Inzichten over transities Transities worden zelden van boven af bepaald. Het zijn maatschappelijke omwentelingen die leiden tot fundamentele en onomkeerbare veranderingen. Deze ontstaan vaak uit kleine initiatieven van kleine groepjes individuen die en andere weg inslaan. Wel kan de politiek een versnellend effect hebben op transities. Zorg 3.0: weer mensgericht, menslievend, vanuit eigen kracht, in eigen omgeving, samenredzaam als tegenwicht in de zorg die teveel systeem gericht is. Kantekening: kwetsbare groep mensen hebben vangnet nodig. Er is een grens aan zelfredzaamheid en samenredzaamheid.

Meningen bij deze ontwikkelingen? Pieter Hilhorst en Jos van der Lans De participatie samenleving mag geen excuus zijn om weg te kijken van mensen die hulp nodig hebben door de overheid. Het is geen of / of keuze. Actieve betrokkenheid leidt tot een andere verzorgingsstaat en heeft een actieve overheid nodig om effectief het altruïsme-overschot te benutten (aldus Hoogleraar Evelien Tonkens). Het overschot van goede intenties.

Meningen bij deze ontwikkelingen? Hans Adriaansens Een van de geestelijke vaders van het begrip ‘participatie samenleving’en auteur van het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid hierover Overheid probeert teveel de participatie samenleving af te dwingen met regelgeving. Ze moet stimuleren, ondersteunen en voorlichten.

Zorgen bij deze ontwikkelingen vanuit een diaconale bril? •Zelfredzaamheid / eigen verantwoordelijkheid – zonder voldoende ondersteuning waar solidariteit ontbreekt of moeilijk te organiseren valt •Groeiende tweedeling tussen leefwerelden en (werkende) onderklasse en oplopende werkloosheid •Goede zorg voor mensen in kwetsbare posities niet toegankelijk meer – isolement

Welke diaconale / pastorale noden vragen primair onze aandacht? Als mensen geen helper hebben Als mensen geen ‘mens’ hebben die op hen betrokken is en andersom Als mensen vermalen worden door regels Als mensen geen rechten hebben Als de menselijke waardigheid in het geding is…de mens als beelddrager van God

3 diaconale leidende principes die kunnen helpen de rol van diaconie te bepalen •Helpen waar geen ander helpt (alertheid, open mind, lef, analyse, mensgericht, belangeloos) •Helpen onder protest (signaleren, onrecht aankaarten, kritische participatie) •Helpen met perspectief (kerkeigen, eigentijds, aanvullend, de ander in staat stellen tot zelfredzaam zijn)

Waarom een project als zorgzame kerk? Kerken spelen al op grond van hun bijbels-christelijke inspiratie al sinds hun oorsprong een belangrijke rol in het gestalte geven van informele zorg en zorgzaamheid. Het gaat er om deze rol te verhelderen, te versterken en over het voetlicht te brengen in een veranderende context, waarmee de kerk aan relevantie wint. Kernwaarden daarbij zijn barmhartigheid en gerechtigheid en wederkerigheid. Mensen kunnen niet zonder elkaar en zien onderling naar elkaar om. Kwetsbaarheid en verantwoordelijkheid gaan hand in hand.