Auteursrecht Radboud Ribbert. Artikel 82k lid 5 Mediawet: De aanbieder van een omroepnetwerk volgt het advies,(…), tenzij zwaarwichtige redenen zich daartegen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Erfgoedcel Waasland 24 juni 2011 Dirk Vervenne juridische dienst 02/
Advertisements

Forum voor Amateurkunsten: Sabam en Billijke Vergoeding
PE- Café De aanmerkelijkbelangregeling vanaf 2010 met het oog op huwelijk, schenking en overlijden Amstelveen, mei 2011 Hans Bom.
1 CREATING TOMORROW AUTEURSRECHT IN HET HBO HVA ONDERWIJSCONFERENTIE 11 APRIL 2013.
Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
De rol van RI&E/ARBO begeleide duik (3* duiker)
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
1. Oefening niveau van voorschriften
Do’s & Don’ts muziek Stappenplan gebruik muziek Vier thema’s bepalen het gebruik  is er sprake van een ‘apostolische bijeenkomst’?  zijn de rechten.
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Uitstellen of vervroegen van pensioen. Kan dat zomaar?
Stellingen Filmauteursrecht. aansluitingsvoorwaarden waarbij primaire openbaarmakings- rechten op voorhand worden overgedragen aan een CBO zijn in strijd.
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Leenrecht in Nederland Het leenrecht in België en Nederland Symposium 12 december 2011 Arjen Polman manager Stichting Leenrecht
Jaarcongres NILG, VU 9 november 2010 Publieke belangen en auteurscontractenrecht Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam Bird & Bird,
15. Octrooi- en auteursrecht
IAB WORKSHOP 3 « Content of your website » Didier Deneuter Vennoot ULYS Advocaten Dinsdag 15 november 2005.
Rechten en plichten bij doorgifte TV en Radiodag Kabelraden.nl Gerie Meier / BumaStemra 2 oktober 2010.
Rechtshandelingen van de Unie
Privacy & Social media – Job Vos 13 februari 2013
Erfgoedcel Meetjesland 18 mei 2010 Dirk Vervenne juridische dienst 02/
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Arrest Hendrikx - Peters
Een spel voor de hele klas Aanwijzingen: Geef elke leerling een kaart met een nummer tussen de 1 en de 8. De leerlingen moeten op hun kaartje bijvoorbeeld.
VvA Ledenvergadering Bethaniënklooster, 07/02/2014 Bewerkingsrecht – Europees geharmoniseerd? Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam.
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Pitfalls bij liquidatie
Actualiteiten Aanbestedingsrecht
NMV Auteursrecht, formats en portretrecht mr. Wanda van Kerkvoorden SOLV Advocaten 19 juni 2006.
Verzorgingsstaat Wie moeten we verzorgen?. De ideale verzorgingsstaat Hoe beïnvloedt de media onze mening over de verzorgingsstaat? 2 voorwaarden zodat.
Uitzending bijgewoond van een tv programma.
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
WEON 2009 Gegevens Delen Juridische aspecten. WEON 2009 Opzet ‘eigendom’ van gegevens als zodanig IE op gegevens Wie bepaalt wie wat mag  Opdrachtgever.
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
De (T)OR en de bestuurder
Auteursrecht in het onderwijs
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Samenvatting. "Als ik een foto neem van het Belfort, kan ik deze foto dan in mijn cursus van NT2 opnemen?” Ja, je respecteert alle regels -Belfort staat.
Marie-Claire Breet Adviseur Landelijk Bureau Bibob
Paragraaf Modulatie.
UKB symposium 16 mei 2002: Reclaiming Academic Output Auteursrechtelijke aspecten Auteursrechtelijke aspecten m.b.t. de beschikbaarheid van de Nederlandse.
Alles rondom het huishoudelijk reglement door mr. J.A. (John) Liewes
STOPPEN MET DIALYSEREN
Persoonsgegevens en de Wbp
Technische briefing auteursrecht Tweede Kamer 13 januari 2011.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Aanleveren data voor machinevertalingen : juridische aspecten Joris DEENE Advocaat (associated partner Everest Law) Gastdocent Universiteit Gent 13/04/2016.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Verdeling en de rechter
Je collectie online, mag dat & hoe dan? Annemarie Beunen, OKBN 10 mrt 2016.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Richtlijn inzake industriële emissies (IPPC review) Thema inspecties, toegang tot informatie en deelneming van het publiek Michel Amand DGRNE - DCE Pilote.
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
Wet gemeenschappelijke regelingen
ALGEMENE LEDENVERGADERING
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Algemene Vergadering SV OLS-Buksmeesters
VAV Het uitgavecontract.
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
H2 Soorten media.
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Valkuilen Wet Bibob en vastgoed Hier komt ook tekst
Wat is de waterschapsverordening?
Een uurtje auteursrecht
Transcript van de presentatie:

Auteursrecht Radboud Ribbert

Artikel 82k lid 5 Mediawet: De aanbieder van een omroepnetwerk volgt het advies,(…), tenzij zwaarwichtige redenen zich daartegen verzetten.

“Zwaarwichtige redenen” volgens parlementaire geschiedenis: “Ook kan het zijn dat de auteursrechtelijke aspecten niet kunnen worden geregeld, (…)”

Artikel 1 van de Auteurswet 1912 (Aw.): Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, (…), om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen...

Artikel 12 lid 1 sub 5 Aw.: “Onder de openbaarmaking van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt mede verstaan: (…) 5. het uitzenden van een in een radio- of televisieprogramma opgenomen werk door middel van een satelliet of een andere zender of een omroepnetwerk.

Artikel 13 Aw.: Onder verveelvoudiging van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt mede verstaan de vertaling, de muziekschikking, de verfilming of toneelbewerking en in het algemeen iedere gehele of gedeeltelijke bewerking of nabootsing in gewijzigde vorm, welke niet als nieuw, oorspronkelijk werk moet worden aangemerkt.

Wie is de maker van een werk? •Muziek: tekstdichter & componist •Televisieprogramma:bijvoorbeeld de bedenker van de programmaformule (bijvoorbeeld van Idols), de maker van de decors, de maker van de logo’s de producent van het televisieprogramma en soms ook de omroep zelf.

Wie maakt openbaar? •In ieder geval de omroep: die valt onder artikel 12 lid 1 sub 5 Aw (primaire openbaarmaking); •De kabelmaatschappij: doorgifte door een andere organisme wordt volgens de Hoge Raad als een nieuwe openbaarmaking aangemerkt (secundaire openbaarmaking). Tenzij… •Het een gecodeerde doorgifte betreft.

Openbaarmaking mag, mits toestemming is verkregen van de maker, zoals: •de producent van het televisieprogramma, deze geeft ook een vrijwaring voor alle andere betrokken makers, •Met uitzondering van het gebruik van muziek. Dit dient apart te worden geregeld via de Vereniging Buma.

Gecodeerde doorgifte: openbaarmaking vindt niet plaats door de kabelmaatschappij, maar door de partij die de decodeerapparatuur ter beschikking stelt aan de kijker.

Tendens: doorgifte via de kabel wordt de primaire openbaarmaking. Gevolg: voor doorgifte via de kabel is nog maar één toestemming vereist.

•Omroepen: zijn auteursrechthebbende van het televisieprogramma dat ze uitzenden. Hebben dus ook de bevoegdheid om een programma niet uit te zenden. •Geldt ook voor de publieke omroepen.

Radboud Ribbert T: E: