De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Advertisements

Financiering van HIC Tessa de Bruin Michiel van Hees
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen.
T.R.O. doelstelling Doelstelling ?.
Communicatie_plannen Collegawerkgroep Communicatieambtenaren Provincie Antwerpen Eric Goubin.
Beroepsvereniging Recovery Verpleegkundigen
Inspirerende gedachten
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Men vraagt zich af waarom …??
De mayonaisepot en de koffie
IRIS, OOG VOOR ONDERNEMEN 1. 2 IRIS. Filmpje Iris.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
die niet om jou zou huilen.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Risico … hoort er nu eenmaal bij Hoe neem ik deelnemer daarin mee? mr. dr. Emilie Schols Geld voor later, 17 april 2014.
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Levensfilosofie LIEFDE start met een GLIMLACH , groeit met een KUS ,
Lesgeven en begeleiden
Rechtvaardigheid Les 1 Ethiek – Rechtvaardigheid – Les 1
WONDERVOL LEVEN Muziek: Lara Fabian.
Vormen van bestuurlijke lichtheid CoP Conferentie d.d. 7-8 december 2006 Carol van Eert secretaris-directeur.
Bloemenweelde.
Even verpozen en genieten... met muziek.
Het Potlood.
GIS in het lokale bestuur -enkele cijfers-
ICT en e-government: De gevolgen voor de administratie Wim Debruyn Secretaris – gemeente Zaventem VERA studiedag 20-juni-2006.
E-Raden als extranet Leuven, 24 oktober 2005 Freddy Deprez, Algemeen directeur Jan Vangrinsven, projectleider.
Huil niet om iemand, die niet om jou zou huilen.
Liefde is... Liefde is... Liefde is... Liefde is...
Afkijken, nadoen, EGEMwijs E-government Hoeksche Waard november2004.
Je levensreis.
met mensen die niet horen je kunt het achterwege laten
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Wat willen we vandaag doen?
Welkom in de samenkomst
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
De oudere persoon na 10 jaar patiëntenrechten
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 november 2014 God houdt zich aan zijn beloften. Hij zal ons niet teleurstellen. We kunnen bouwen op de Heer,
Ster van Succes.
Welkom.
Ik wou dat ik een vulkaan was, dan kon ik de hele dag roken en zou iedereen zeggen: "kijk hij werkt".
Vrouwen van Nederland Neem een hond!!!.
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
RekenRijk 3.8.
Middelen voor je buurtproject 21 maart Sessie 1.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Staatsinrichting In Nederland.
WAI-NOT Internet voor mensen met een mentale beperking
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Men vraagt zich af waarom …
Psychologieles 10 lesweek 10
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Organisatiecultuur “bestaat” niet, maar “ontstaat” steeds weer opnieuw als mensen met elkaar in de weer zijn. Organisatiecultuur.
Thuis in mijn provincie Vlaams-Brabant Hoe wordt mijn provincie bestuurd ?
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’
Slimme baasjes hebben een hondenverzekering! Alleen een mens zonder hart kan weerstaan aan een paar grote trouwe hondenogen. Als we in al onze kwetsbaarheid.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
HET MEERJARENPLAN. Het MJP: Een onafscheidelijk duo 2 Het meerjarenplan 2. Financieel deel1. Inhoudelijk deel De beleidsnotaDe financiële nota.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
MasterPeace Creating peace. Together.. SKILLZZ Les 1.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Beleid en regelgeving Les 3.
Transcript van de presentatie:

De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter Zemst

Vraag  Hoe waarschijnlijk is het dat er na 8 oktober politici aantreden die zich met e-government willen bezighouden?  Wat is er nodig om politici zover te krijgen dat zij een visionair beleid uitdragen?  Wat zal er vooraan in de beleidsverklaringen staan en tot welke daden zal men bereid zijn in de periode ?

Stelling 1  Politici houden zich niet met e-government bezig - vroeger niet, nu niet, later niet. Hopelijk houden ze zich volop met government – besturen - bezig. E-government is het middel waarop men die dingen doet waar men zich wel mee bezig houdt. Waar men zich teveel met e-government bezig houdt, moet men zich afvragen of men wel de juiste prioriteiten stelt.

Stelling 2  Een bestuur dat zich niet met e-government bezig houdt, is verkeerd bezig.  Internet (en alles e-) is van deze tijd en wie dit negeert is in het verleden bezig en komt te laat.  De burger weet dat de overheid computerzalen vol informatie heeft en voelt zich voor de gek gehouden als alles toch steeds opnieuw wordt opgevraagd. Als hij een formulier of een instructie niet vindt op de website van het bestuur en eerst aan het loket moet aanschuiven om te weten wat hij moet doen…

Stelling 3  e-Government is geen middel om te scoren maar zonder kun je alleen blunderen.  Wie de middelen van deze tijd niet inzet om zijn echte doelen te bereiken, zal deze doelen niet bereiken.  Automatisering dient ingezet te worden om de efficiency te verhogen, om kafka te verbannen en om mensen voor of achter het loket zinloos werk te besparen.

Stelling 4  Weten hoe het moet, dat is de kwestie  Al dat geld voor websites is over de balk gegooid, als slechts weinigen er voordeel aan hebben.  Prioriteiten moeten gesteld worden aan de hand van een kosten-baten afweging en waar in het recente verleden het meeste geld aan besteed is beantwoordt niet altijd aan deze criteria.

Stelling 5  Als de "Hogere" Overheid weet waar e-govt naartoe gaat, moeten ze dat zeggen.  Vlaanderen, fedICT, provincie, lokaal bestuur: wie ziet het globale plaatje?  Vlaanderen investeert in eigen e-government, wanneer betrekken zij de gemeenten erbij (ID-TV, gemeente on-line).  FedICT : EIK is er – en nu de toepassingen.  VERA : speerpuntinitiatief van het provinciebestuur?

Stelling 6  De nieuwe verkozenen zullen gemiddeld zes jaar jonger zijn en dus 6 jaar meer van deze tijd.  Hopelijk zullen ze op een verstandige manier automatiseren zonder de echte doelstellingen, de mensen en de maatschappij, uit het oog te verliezen.  Hopelijk wordt e-govt bij de opleiding van de nieuwe mensen - door de VVSG, door de partijen, door VERA - in een gepast kader gezet: niet in de vergeethoek - niet vergoddelijkt.

Vragen?