Jodendom.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Advertisements

De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Gewetensvrijheid.
De beroemdste persoon die er is …
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Beelden storm.
vijf broden en twee vissen
Het Scheppingsverhaal.
Het dak eraf Marcus21-12.
Stromen van levend water Johannes
De schepping.
Het oude egypte (deel 2) Goden in Egypte.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Deze presentatie is van :
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
De feesten van de Heer.
Wat is de zin van ons leven?
Het Heilig Avondmaal toont ons als de vervulling van Pesach
(…om nooit te vergeten…)
Het Avondmaal.
Feest- en gedenkdagen in het joodse jaar
De visie is Jezus One for all.
1. 3 hoogtijden in de eerste maand 14-de: Pascha vanaf de 15de: ongezuurde broden daags na de sabbat: eerstelingsschoof Leviticus 23: zeven hoogtijden.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
Klinkende herinnering!
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
De doop?. Johannes ‘de doper’ Matteüs 3:1-6 In die tijd trad Johannes de Doper op in de woestijn van Judea. Hij verkondigde: ‘Kom tot inkeer, want het.
Wonderen.
Sukkot Het Slotfeest in de 7e maand tisjri is het Loofhuttenfeest, of Sukkot (Leviticus 23:33-34). Dit feest heet naast Loofhuttenfeest ook wel Feest van.
Rosj HaSjana Het joodse jaar september.
Leviticus 15:25 Wanneer bij een vrouw lange tijd bloed vloeit … dan zal zij gedurende al de tijd dat zij vloeit, onrein zijn.
Pinksteren... is een telwoord.
Verlangen naar licht.
Welkom in de trouwdienst van Edwald & Miranda
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Chanoeka: het feest van het wonder
Godsdienst 1.
Gedenkdagen en halffeesten
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Het jodendom feestdagen.
Wegen van de Thora De Sjabbath. De sjabbath Religieuze joden vieren de Sjabbath De Sjabbath begint op vrijdagavond zonsondergang en duurt tot zaterdagavond.
Een plek van aanbidding. “Bij aanbidding spelen de emoties en het gevoel voor schoonheid zeker mee, maar het is wel een grote reductie wanneer men aanbidding.
De doop in de Heilige Geest
P e r a s j o t B e ’h a r en B e ’H u k o t t a i Twee P e r a s j o t: B e ’h a r en B e ’H u k o t t a i.
18de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar de lofzang bidden wij tot de handen van Jezus (“Ad manus” v Buxtehude) die de Broden vermenigvuldigden Regina.
Blijven in het Woord tot erkentenis der Waarheid. Zaaier 3x.
Welkom Israelzondag.
4 oktober 2015 Rotterdam. = zevende dag van Sukkot (=Loofhutten)
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Nieuw Begin. Voorbeeld: Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar De wisseling van de jaren en daarmee de jaartelling is niet bij alle culturen identiek. Volgens.
Red de verlorenen! Lucas 10,30-37 "Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
Welkom Voorganger: ds. H.O. ter Beek Ouderling van dienst: J. Verkerk Organist: A. Kroeze Schriftlezingen: Jozua 5: 1-12.
Welkom en Afkondigingen > ♪8:1,3 ♪283:1,5 ♪25:2,6 ♪8b:2,3,4 ✝GEN1:26-2:3 ♪513 ✝EXO20:8-11 ♪365:2 ✝MAT6:25-34 ♪316:1,4 ♫571 :ref. 2x ♪415.
Joodse Feesten Jodendom.
Les 10 Helden in de kerk Wat doe ik hier vandaag?
De Feesten van de Heer.
2 Oktober 2016 Dag van de bazuin.
Pesachmaaltijd Proef hier alle onderdelen van de Pesachmaaltijd!
Loofhuttenfeest / סֻכּוֹת
Rosj HaSjana.
Transcript van de presentatie:

Jodendom

Indeling Abraham De Thora Hoe bidden Joden? Feesten Eindwoord

Abraham De geschiedenis van het Jodendom begint bij Abraham hij leefde 4000 jaar geleden. De mensen daar geloofden in heel veel goden. Op een dag hoorde hij een stem die hem zei dat hij weg moest gaan van zijn land en zijn vader. Abraham deed dat en vertelde aan iedereen dat er maar een god was. Dat was bijzonder in die tijd. God stuurde Abraham naar het land kanaän. Daar ligt nu Israël.

De Thora De thora is het heilige boek van de Joden. De thora is in het Hebreeuws geschreven. Een thorarol is gemaakt van perkament en bevat de eerste 5 boeken van de bijbel. Aan beide uiteinden zit een stok, zodat deze de aan elkaar genaaide vellen perkament gemakkelijk opgerold kan worden. Omdat de thora het kostbaarste bezit van het joodse volk is, worden thorarollen mooi aangekleed met een speciaal gemaakt fluwelen 'manteltje'. De uiteinden van de stokken worden versierd met zilveren siertorens met belletjes erin, die zacht rinkelen wanneer de thorarol wordt rondgedragen. Soms is er ook nog een mooi schild op bevestigd.

Hoe bidden Joden? Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes. Dit zijn tefillien. In die doosjes zitten stukjes tekst uit de thora. Eén doosje komt op het voorhoofd en één aan de linkerarm. Zo is de thora het dichtst bij je verstand en bij je hart.

Symbolen Davidster Chanoeka kandelaar

Chanoeka Lang geleden, bijna 200 jaar voor de gebruikelijke jaartelling, werd de Tempel ingepikt door een heidense koning, Antiochius, die de baas speelde over de Joden. Antiochius was een verwaande kwast en noemde zichzelf Antiochius Epifanes. Dat betekent Antiochius de levende god. maar wij vinden dat hij zich beter Antiochius Epimanes, Antiochius de gek, had kunnen noemen. Hij ging er varkens offeren aan de afgod Zeus. Antiochius zei dat de Joden G’d niet meer mochten aanbidden en zich niet meer aan Zijn regels mochten houden. Ze moesten onrein eten gaan eten en mochten de Torah niet meer lezen. Ze mochten de Shabbat en de feesten van G’d niet meer vieren. En ook mochten zij hun pasgeboren jongentjes niet besnijden. Daarna gingen ze de Tempel opruimen en schoonmaken. Ze deden de Menora weer aan. Maar er was nog maar genoeg olie voor 1 dag. Toen gebeurde er een groot wonder. De Menora bleef wel 8 dagen branden. Lang genoeg om nieuwe olie te maken.

Rosh Hashana Rosh hashana is de joodse nieuwjaarsdag, die eigenlijk valt op de eerste dag van de zevende maand, tisjri de eerste maand is immers die van de uittocht nissan spreekt er over: ‘in de zevende maand, op de eerste dag der maand, zult gij een rustdag hebben, aangekondigd door bazuingeschal het blazen op de sjofar. Volgens de traditie is de wereld geschapen op rosh hashana, en zal die ook worden geoordeeld op rosh hashana. Ook deze dag begint natuurlijk ’s avonds. Na de dienst in de synagoge wenst men elkaar toe: ‘moge u voor een goed nieuwjaar opgeschreven zijn’. Bij het eten wordt een stukje zoete appel in honing gedoopt en gegeten, waarbij de wens uitgesproken wordt dat het een ‘zoet’ en goed jaar zal worden. Rosh hashana is vooral een dag van inkeer en verootmoediging. In de maand ervoor, Elloel, bereidt men zich al voor: er worden bijzondere gebeden om vergeving (slichot) gezegd en er wordt al op de sjofar geblazen. Velen zijn gewoon om op rosh hashana naar een zee of rivier te gaan om daar symbolisch citerend, de zonden van zich af te schudden, de zakken en kleren uit te schudden, om ‘de zonden te werpen in de diepten der zee’. Rosj hashana is zelf ook weer in zekere zin voorbereiding op de Grote Verzoendag. Het is de eerste van ‘de tien geduchte dagen’, ook wel ‘de tien dagen van omkeer/bekering’ genoemd. Op rosh hashana neemt het sjofar-blazen een centrale plaats in; op jom kippoer klinkt het nog eens, dan als afsluiting van een bijzondere dag en tijd.

Soekot (Loofhuttenfeest) Wanneer het koren op de dorsvloer is gedorst en de druiven in de perskuip zijn geperst, vier dan zeven dagen lang het loofhuttenfeest. Het is een feest vol vreugde. Vreugde om de goede oogst. Vreugde om de zegen van God. Vreugde om de bevrijding uit Egypte. Vreugde omdat dat de Here God onder alle omstandigheden voor hen zorgt en voor hun voorvaderen heeft gezorgd. Vreugde om de wet die God gegeven heeft.

Einde van ons project: Aan dit project werkten mee: Zino Tobias Mirjam Maxime Vincent Julian

DOEI! 