Wim van de Grift Drachten november 2013

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene Ouderavond 7 november Inspectierapport en verbeterplan
Advertisements

Inspectie van het Onderwijs
Levensbeschouwelijke identiteit van samenwerkingsscholen.
Informatieavond 22 april 2013
* Bevoegde en onbevoegde beginnende leraren * ‘Hoppen en stoppen’ van beginnende leraren * Tevredenheid met het beroep * Startvaardigheid * De kritische.
Goed Werkgeverschap in het Voortgezet Onderwijs
Wim Drees lezing1 Drie verklaringen voor goede scores Nederlands onderwijs in internationale PISA vergelijkingen •Centraal gestandaardiseerde en nationale.
Het schoolondersteuningsprofiel en ondersteuningsplan als basis voor inhoudelijke samenwerking Eelco Dam Algemene Vereniging Schoolleiders 26 november.
Tweedegraads NEDERLANDS lerarenopleiding voortgezet onderwijs
Bijeenkomst passend onderwijs 22 november Bestuurlijk overleg: 24 schoolbesturen Stuurgroep passend onderwijs : ▪Inhoudelijke thema’s via werkgroepen.
Krimp ALV PO-Raad 7 juni 2012.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres

Opleidingsmogelijkheden
passend onderwijs en zorgplicht
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Drentse Onderwijsmonitor 2013
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
Probeer te begrijpen wat de Midzomernacht zon betekent
Vredeszondag 22 September 2013 Deuteronomium 10: De Heer vraagt niets anders dan dat u ontzag voor Hem toont en dat u Hem en allen die naast u staan.
senior beleidsmedewerker onderwijsbeleid
Flits 1 Spel 2. Les 11 HOOG IN DE BOOM.
Module 1 – Dag 1 Hallo.
Voorbereiding Clubbridge
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Evaluatie Code Goed Bestuur. Code Goed Bestuur PO De Code Goed Bestuur van de PO- Raad behoeft in 2012 grondige bijstelling.
Informatieavond VO 12 september Programma informatieavond groep 8 1.Marit Hendriks, Lisa Dreissen: - Uitleg over de BOVO-procedure op de Fontein.
Informatieavond VO 10 september 2012.
Informatieavond VO 13 september 2010.
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Oordeel inspectie Scholen worden jaarlijks beoordeeld door de Onderwijsinspectie; rond maart voorinzage, vanaf juni op site inspectie. Inspectie oordeelt.
Onderzoek naar medezeggenschap binnen QliQ primair onderwijs
Wat is passend onderwijs?
Haal meer uit de toetsen met ParnasSys
Zijn we er klaar voor??. Doel van deze presentatie: “bijpraten” van de ouders over de ontwikkelingen binnen Passend Onderwijs.
Module 1 – Dag 3 Hallo Module 1 – Dag 3 een 1 Module 1 – Dag 3 twee 2.
Op de informatiebijeenkomst CITO
WELKOM INFORMATIEAVOND GROEP 8. - Opening - vakken groep 8 - huiswerk/mededelingen klik hierhier - Cito eindtoets / aanmelding VO - Schooladvies/Voortgezet.
Workshop Extra Leertijd Conferentie Children’s Zone 6 maart 2014.
Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs
OGW in de klas: hoe maak ik het leren zichtbaar?!
Worldschool. Wat is Worldschool?  Voortgezet onderwijs  Ontwikkelingslanden  Wereldwijde partners  Deskundigen uit verschillende landen  Deskundig.
Regobert Eijkelkamp SAMENWERKING MET KNSB. Sinds november 2011 DE WERELD VAN HUGO (11 JAAR)
Verantwoorden over passend onderwijs Congres Antwoorden bij Verantwoorden 23 september 2015.
De verschillende vormen van onderwijs Peuters Kleuters Basisschool Voortgezet onderwijs Beroeps onderwijs.
De kwaliteit van het basisonderwijs in het Noorden
Welkom in groep 8. Wat doen wij allemaal Wat zijn onze speerpunten dit jaar Zelfstandig werken Goed klimaat Huiswerk en agenda Advies en de eindcito Coöperatief.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
1 Naar het voortgezet onderwijs!. WELKOM OP DE OPEN DAG VAN 2 Alle informatie terug te vinden op de website:
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
Ouderavond Schoolontwikkeling Woensdag 12 juni – uur Locatie Voorstraat.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
De (groei)indicatoren 8.2 en 2.1 en wat vraagt de Inspectie van het Onderwijs.
 Na deze les weet je wat worteltrekken is.  Na deze les ken je praktische toepassingen van het worteltrekken.
Welkom Info avond voortgezet onderwijs. De eerste weken…  huiswerk  werken met een weektaak.
Presentatie door: Welkom Bij de bijeenkomst over Cyclische kwaliteitszorg Ivonne van Eerd en Jeroen Meijboom.
Inspectie van het Onderwijs Johan Vos 5 oktober 2016
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Welkom op de Informatieavond Leerjaar 4 GTL
Welkom op de informatieavond leerjaar 4 BK
Themabijeenkomst 14 november 2016
Medezeggenschap? Ook voor u!
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Kick off Hoogbegaafdheid in Passend Onderwijs
Transcript van de presentatie:

Wim van de Grift Drachten november 2013 Van Zwak Naar Sterk (VZNS) (Zeer) zwakke scholen voor voortgezet onderwijs in het noorden van het land gaan Wat kunnen we hieraan doen? Wim van de Grift Drachten november 2013

Wanneer is een school zeer goed of juist zeer zwak? Het

Het Wanneer is een school zeer zwak? In de wet op het voortgezet onderwijs staat: Het bevoegd gezag voldoet niet aan de wettelijke opdrachten voor het onderwijs wanneer de leerresultaten onvoldoende zijn De leerresultaten zijn onvoldoende wanneer: de gemiddelde examenresultaten en het doorstroomrendement gedurende 3 jaar onder het niveau van vergelijkbare scholen liggen Het

Wat is het probleem? (1. zeer zwakke scholen) In juni 2013 stonden op de website van de Inspectie van het Onderwijs: 23 afdelingen van in totaal 17 schoolbesturen voor voortgezet onderwijs die zeer zwak zijn 7 van deze 23 afdelingen staan in de drie noordelijke provincies

(2. centraal examen onvoldoende) Wat is het probleem? (2. centraal examen onvoldoende) Uit de databestanden van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat er in het noorden 17 afdelingen van scholen voor voortgezet onderwijs zijn, die gemiddeld over drie jaar <6 scoren op het centraal examen: 4 afdelingen voor de kaderberoepsger. leerweg 5 afdelingen voor de theoretische leerweg 2 havo-afdelingen 6 vwo-afdelingen 17 van de 153 afdelingen in het noorden (11%)

(3. doubleren en afstromen) Wat is het probleem? (3. doubleren en afstromen) Uit de databestanden van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat er in het noorden 67 afdelingen van scholen voor voortgezet onderwijs zijn, die gemiddeld over drie jaar 6 of meer scoren op het centraal examen én het oordeel onvoldoende krijgen voor hun onderbouw- of bovenbouwrendement: 31 afdelingen voor de basisberoepsgerichte leerweg 8 afdelingen voor de kaderberoepsgerichte leerweg 11 afdelingen voor de theoretische leerweg 12 havo-afdelingen 5 vwo-afdelingen 67 van (153-17=) 136 afdelingen in het noorden (49%)

Het project is begroot op ongeveer 25 scholen 100 schoolcoaches 750 leraren met vakken die een rol spelen bij de cijfers op het centraal examen en het % doubleerders en % afstromers

Wat gaan we doen? masterclasses voor schoolleiders en schoolbestuurders van 25 scholen 100 leraren worden getraind als schoolcoach om lessen van leraren te kunnen observeren en hen daarover feedback en begeleiding te geven 750 leraren worden gedurende twee jaar twee maal geobserveerd en gecoacht door vakdidactici of onderwijskundigen van de lerarenopleiding en twee maal geobserveerd gecoacht door de speciaal getrainde schoolcoaches

De masterclasses voor schoolleiders en schoolbestuurders zijn gericht op: determinatie en allocatie van leerlingen krimpende leerlingen aantallen groei van het percentage leerlingen in hogere onderwijssoorten rendementsverbetering en opbrengstgericht regeren professionaliseringsbeleid voor leraren die niet aan de basale eisen van goed lesgeven voldoen professionaliseringsbeleid gericht op het leraren aanleren van meer complexe vaardigheden zoals het inspelen op verschillen

Welke effecten mogen we verwachten? Resutaten experimenten van: Houtveen & Van de Grift, (2012); Houtveen, Van de Grift & Brokamp (accepted); Houtveen & Van de Grift (2007); Houtveen, Van de Grift & Creemers (2004) Lezen SBAO Aanv. lezen Begr lezen Rek. .  Effectieve instructietijd (minuten per week) .54 1.47   Klasmanagement .33 -.07 2.22 Scheppen van een exploratief leerklimaat .91 .51 Stimuleren van vertrouwen in eigen kunnen 1.19 1.67 .27 Directe instructie 2.50 .52 Intensiveren van de les en activeren van leerlingen 1.13 .42 2.44 Doelen stellen .44 .73 1.88 .30 Monitoren leerlingenvorderingen .53 .95 1.10 Reflectie op eigen onderwijs .04 1.78 Afstemmen van de instructie op verschillen 1.45 .59 Extra leertijd voor zwakke leerlingen .99 1.26 Pre-teaching van zwakke leerlingen .88 Re-teaching van zwakke leerlingen .09 Extra individuele hulp voor zwakke leerlingen .50 Hergroeperen van leerlingen 1.05 Handelingsplannen maken .00 3.10 1.38 Overleg met collega’s over vorderingen leerlingen 1.33 1.12 Extra leerwinst van leerlingen in de exp. groep 1.44 .28;.62 .36

Facilitering van de scholen De scholen krijgen voor elke deelnemende leraar verletkosten vergoed van in totaal €2.000,- jaar 1: 12.5% jaar 2: 25% jaar 3: 25% na afloop van het project: 37.5%, wanneer naar het oordeel van de Lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen, de dataverzameling van het project volledig is.

Alle deelnemende scholen worden gedurende 4 jaar jaarlijks onderzocht op: % doubleerders en afstromers en op de cijfers op het centrale examen het beleid van de schoolleiding dat ondermeer gericht is op determinatie en allocatie van leerlingen en op opbrengstgericht ‘regeren’ alle deelnemende leraren nemen zowel aan het begin als aan het eind van het project de vragenlijst MIJN LERAAR … af bij ten minste twee klassen de observatiegegevens die jaarlijks door de schoolcoaches verzameld worden, worden ter beschikking gesteld aan de Lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen

Andere projecten van de Lerarenopleiding die op dit moment in uitvoering zijn Inductie van beginnende leraren in het beroep (INO) Professionele leergemeenschappen Meesterlijk leesonderwijs Nederlands (PLGN) Meesterlijk wiskunde onderwijs (PLGW) Ook de deelname van de leraren in deze projecten wordt gefaciliteerd Het is niet de bedoeling dat dezelfde leraren in verschillende projecten gaan participeren Wanneer dat toch gebeurt dan vindt er slechts één maal facilitering plaats