Romantiek intro.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H3 Industralisatie en Ismen.
Advertisements

Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
Literatuurgeschiedenis 2
Romantiek en realisme 12 vwo.
Owen Jones Nara en Murakami
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
The shortest history of Europe
De 19de eeuw d Neo-classicisme
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Moderne Kunst.
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 20 Een hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de klassieke Oudheid Les 1: Renaissance, Barok en Classicisme.
de tijd van burgers en stoommachines
Over verlichte denkers en hun ideeën
HARTSTOCHT EN VERLANGEN
Franse revolutie( ).
De Verlichting.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Ontwikkeling van politieke rechten.
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
12-2 Realisme 4e uur: Examenvragen Faust Uitleg Realisme (h10)
Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering.
Le sIecle des Lumières -verlichting-
Achttiende en negentiende eeuw
Architectuur geschiedenis 19e en 20e eeuw
Liberalisme en socialisme
ROMANTIEK en NEOCLASSICISME
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
Wetenschappelijke revolutie
VROEG MODERNE TIJD HET VERANDERENDE MENS- EN WERELDBEELD VAN DE RENAISSANCE EN HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WETENSCHAPPELJKE BELANGSTELLING.
Tijd van pruiken en revoluties,
Vrijheid en democratie De opmars van het parlement
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Impressionisme kenmerken A.Renoir, Bal a la Galette
Tijd van jagers en boeren
College 7. Ideeën Verlichting  Nieuwe dynastie  Kritische geest  Rede boven geloof  Objectief vaststellen.
Politieke situatie Europa rond 1800
Ontdekkers en hervormers
Burgers en Stoom- machines H9.2 HET NATIONALISME.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
Burgers en Stoom- machines H10.1 CONSERVATISME EN LIBERALISME.
H8.3 Burgers aan de macht: Frankrijk
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
ROMANTIEK EN REALISME SCHILDERKUNST. ACHTERGRONDEN, OORSPRONG EN VOORLOPERS Twee revoluties: Industriële revolutie Politieke revolutie: Franse en Amerikaanse.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
De tijd van de pruiken en de revoluties
Democratie in Nederland
Een energetisch tijdperk: natuurwetenschap in de negentiende eeuw.
Romantiek
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
de tijd van burgers en stoommachines
Verlichting V5.
V5 Romantiek.
Luke van der Palen Paul Basten C4
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Renaissance en Opstand
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

Romantiek intro

Tweede helft 18e eeuw: De Verlichting Wetenschap staat centraal De menselijke geest is een staat alle problemen op te lossen. De mens is te vervolmaken, en zal alwetend worden. Emanuel Kant: Durf te weten! Heb de moed je verstand te gebruiken; dat is het motto van de verlichting. (1784) 1748: de l’esprit des lois, Montesquieu (invloed op grondwet VS, 1789 en Frankrijk, 1791) Vanaf 1751: Encyclopédie, Diderot Vanaf ca. 1750: wetenschappelijke herbestudering Klassieke Oudheid (bijv. Pompeï, 1948) 1789: begin Franse revolutie. Vrijheid, gelijkheid en broederschap: democratie ipv monarchie De verlichting ziet religie als niet-wetenschappelijk Kunst: Zeer streng en sober, itt de late Barok (Rococo)

Vanaf 1750: Industriele revolutie Omstandigheden voor arbeiders (in fabriek en stad) zijn zeer slecht Tussen 1750 en 1850 verdubbelt het inwonersaantal van Europa (130 miljoen naar 260 miljoen) 1815: Slag bij Waterloo, Franse revolutie is mislukt Op het denken van de Verlichting en op de problemen in de maatschappij komt een reactie: De Romantiek

Teatr Wielki in Warschau

De dood van Marat, Jaques Louis David, 1793

Romantiek Gevoelens en diepzinnigheid Natuur Spontane emotie: fantasie en verbeeldingskracht Nadruk op het individu Verlangen naar het onbekende: - het bovennatuurlijke - het onderbewuste - onontdekte gebieden - de dood Centraal staat de vlucht uit de werkelijkheid

William Turner, Vissers op zee, 1796

William Turner, sneeuwstorm op zee, 1842

Het Maïsveld, John Constable 1826

Zeestuk met regenwolk, John Constable, ca.1824

In de romantiek wordt nationalisme steeds belangrijker In de romantiek wordt nationalisme steeds belangrijker. Landen herontdekken hun eigen geschiedenis en cultuur. Karl Friedrich Schinkel, Middeleeuwse stad aan het water, ca 1813. In de Duitse Romantiek speelt de gotiek een grote rol.

In de Romantiek is er sprake van een hernieuwde belangstelling voor de Middeleeuwen. - 1853: John Ruskin schrijft Stones of Venice De gotiek beantwoordt aan romantische idealen van creativiteit en invloed van de arbeider. Ontstaan neogotiek (gothic revival) Illustratie uit: Stones of Venice, John Ruskin

Giuseppe Verdi componeert Nabucco. (1842) Nationalisme: - Italië: Giuseppe Verdi componeert Nabucco. (1842) Het Italiaanse volk herkent zich in de onderdrukte joden. Nabucco wordt zeer succesvol. Noorwegen: Grieg componeert muziek bij Peer Gynt (Ibsen). Toneelstuk is gebaseerd op Noorse sagen.

Industriële revolutie zorgt voor grote scheiding tussen ontwerper en arbeider William Morris: Arts & Crafts: Kleine werkplaatsen. Samenwerking tussen kunstenaar en arbeider. (kunst en ambacht) Gebaseerd op ideeën Van John Ruskin. Arts & Crafts movement, William Morris

Acanthus wallpaper, William Morris, 1875 Woodpecker Tapestry William Morris ca. 1885

Scheiding kunst en ambacht moet ongedaan worden gemaakt. Arts & Crafts invloed in Nederland: Rijksmuseum, 1877. Architect: Cuypers. Scheiding kunst en ambacht moet ongedaan worden gemaakt. Stijl: eclectisch. (verschillende stijlen en denkwijzen smelten samen tot iets nieuws)