De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering."— Transcript van de presentatie:

1

2 Romantiek en realisme

3 Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering van de filosofen van de 18e eeuw. De romantici willen ruimte creëren voor de ontplooiing van de ik-gedachte, voor de uiting van persoonlijke gevoelens en voor een verbintenis met de natuur. Dominant genre: poëzie Periode:

4 Mal du siècle de bron van de romantiek is eigenlijk de "mal du siècle", een diep melancholisch gevoel veroorzaakt door de tijd en de maatschappij waarin men leeft (cf. spleen). De romantiek in Frankrijk is sterk beïnvloed door Duitsland en Engeland.

5 Kenmerken Romantiek uiting van persoonlijke gevoelens
- le culte du moi (ik-cultus) - fascinatie voor de geschiedenis, met name de Middeleeuwen en de Oudheid - fascinatie voor dromen en het bovennatuurlijke - vlucht uit de werkelijkheid, o.a. in: - het verleden - de toekomst - het mysterie - het onbekende - het exotische: verre landen - verbintenis van de mens met de natuur - aandacht voor God en de schepping - bevrijding van de kunst uit het keurslijf van de klassieke regels

6 Belangrijkste vertegenwoordigers in Frankrijk
Mme de Staël ( ) René de Chateaubriand ( ) (beide vroege rom.) Victor Hugo ( ) Alphonse de Lamartine ( ) Alfred de Vigny ( ) Alfred de Musset ( ) George Sand ( )

7 Realisme

8 Definitie Realisme literaire stroming, waarin gestreefd wordt naar een objectieve weergave van de eigentijdse sociale werkelijkheid bijzonderheid: realistische auteurs documenteerden zich vaak zo uitvoerig dat het schrijven van hun boeken vele jaren in beslag nam Dominant genre: romans Periode:

9 Kenmerken Realisme de werkelijkheid wordt niet verfraaid, maar weergege­ven zoals ze is: "subliem" en "vulgair" wisselen elkaar af de hoofdpersonen zijn geen helden, maar gewone mensen van bescheiden komaf, vaak clichématige mensen die doen wat "men" doet en denken wat "men" denkt uitgebreide, nauwkeurige beschrijvingen (veel aandacht voor kleine details) het perspectief: er is geen sprake meer van een alwetende verteller die alles becommentarieert; het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van verschillende personages

10 Bijkomende kenmerken Naturalisme
de hoofdpersonen worden sterk bepaald door erfelijk­heid, het milieu waaruit zij afkomstig zijn en door zijn innerlijke driften sterke sociale bewogenheid

11 Definitie Naturalisme
een literaire beweging die voortkomt uit het realisme en die de natuurwetenschappelijke aanpak wilde toepassen in de literatuur: men wil de werkelijkheid niet alleen beschrijven maar ook verklaren men zou dus kunnen zeggen: naturalisme = realisme + determinisme dominant genre: romans periode:

12 Belangrijkste vertegenwoordigers in Frankrijk
Gustave Flaubert ( ) Guy de Maupassant ( ) Emile Zola ( ): naturalist Alphonse Daudet ( ): naturalist

13 La mort d’Emma Bovary


Download ppt "Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering."

Verwante presentaties


Ads door Google