Voldoende Bewegen op het werk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cursus B-Fit coach Dag 1.
Advertisements

Bram Nusselein Afdeling Medische Psychologie
Enquête bij de leden van Fietsersbond Halle Resultaten.
DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE Langer aan de slag met meer werkbaar werk? Enkele cijfers uit de werkbaarheidsmonitor van de SERV.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Met de fiets naar het werk
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Gezonde voeding.
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Vitaal langer doorwerken… Werkgever en werknemer aan zet voor een leven lang werkplezier en resultaat Dennis Lindeboom 20 september 2011.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Lang zullen ze leven! - en werken en leren…
Actieve Leefstijl en Sportstimulering: Relevantie
[datum].
NOA 2010 de Stentor. 2 NOA in vogelvlucht Het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) geeft antwoord op onder andere de volgende vragen: - hoe oriënteert.
Nieuwe vrienden maken en
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Duikveiligheid Symposium Frank Tofield Duikerarts
Vitale industrie – fitte werknemers the missing link Els Wouters Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie
Gezondheidseffecten van elektrisch fietsen
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 7 27 t/m 37.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Fysieke training bij depressie
Duurzame Inzetbaarheid in de publieke sector. 2 Onderzoek In opdracht van Ministerie van BZK Secundaire analyse POMO 2010 Doelgroepen -Overheidssectoren.
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Voorlichting fysieke belasting
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Voldoende Bewegen op het werk
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Gezond tuinieren Ideeën en adviezen voor een leven lang plezierig tuinieren Cecile Röst, Orthopedisch Manueel Therapeut.
De zin en onzin van bewegen bij MS
Maak werk van gezondheid
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Mentale fitheid, onmisbaar bij chronische ziekten
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Voeding en kinderen.
Wat voedt jou deel 1..
Presentatie Leefstijltraining.
Gezondheid en participatie
Geriatriefysiotherapie sterk in kwetsbaarheid De NVFG Uw vereniging.
Rolinda Claassen-Janssen fysiotherapeut Rivas / Rijndam
Gezonde maatregelen Nachtwerk
Bewegen en gezondheid Bruno Reynders. Gezondheid  WHO 2011 : Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in.
Gezondheidsbeleid in de wijk Stevenshof Veilig opgroeien Werkgroep School Schoolgezondheidsprofiel Schoolprofiel in Ingevuld door 16 collega’s.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
stappen Vlaanderen. Doen Vlamingen voldoende aan beweging? - Meer dan 50% van de bevolking is niet actief genoeg - Drempel naar sport(club) is.
stappen 1.Bewegen Vlamingen voldoende? 2.Waarom regelmatig bewegen? 3.Hoeveel bewegen? 4.Waarom ‘ stappen’ implementeren? 5.Hoe implementeren?
Wat is de invloed van beweging op Healthy Ageing?.
Meten van de bloeddruk.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Workshop krachttraining
Welvaartziekten Ondergewicht
Wat? mensen met een gezondheidsrisico op weg helpen naar een actiever leven via professionele coaching en een beweegplan Laagdrempelig! pilootproject in.
Les 1: Bewegen en inspanning
Toolbox Ongunstige werkhouding

Bewegen legt de basis voor de totale ontwikkeling
Daag uw werknemers uit om op 6 april naar hun werk te lopen!
Promotie van sport, fysieke activiteit en gezond bewegen Sport & gezondheid Uitdagingen? Actoren? Christophe Delecluse Faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen.
Transcript van de presentatie:

Voldoende Bewegen op het werk

Waarom werken aan gezondheid op het werk? (1) 27% van de werknemers vindt dat zijn gezondheid bedreigd wordt door het werk. 43% van de werknemers werkt in moeilijke houdingen, 27% is blootgesteld aan intens lawaai, 31% draagt zware gewichten, 31% werkt in extreme temperaturen. 50% van de werknemers werkt minstens 25% van de tijd aan een zeer hoog tempo of tegen strikte deadlines. DEZE ALGEMENE CIJFERS KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR CIJFERS VAN HET BEDRIJF ZELF!!

Waarom werken aan gezondheid op het werk? (2) 31% van de werknemers verricht repetitieve arbeid, 32% heeft weinig of geen controle over het werk en 23% heeft een job met hoge taakeisen. 14% mist sociale ondersteuning bij het oplossen van problemen. Een combinatie van hoge taakeisen en gebrek aan regelmogelijkheden lokt stress uit. 15% van de werknemers is niet tevreden met zijn job. DEZE ALGEMENE CIJFERS KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR CIJFERS VAN HET BEDRIJF ZELF!!

Waarom aan gezondheid werken op het werk? (3) Meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsproblemen: Rugpijn: 33% Stress: 28% Spierpijn (nek en schouders): 23% Algemene vermoeidheid: 23% Andere klachten zijn: Hoofdpijn: 15% Spierpijn armen: 13% Spierpijn benen: 12% Prikkelbaarheid: 11% Slaapproblemen: 8% DEZE ALGEMENE CIJFERS KUNNEN VERVANGEN WORDEN DOOR CIJFERS VAN HET BEDRIJF ZELF!!

Waarom aan beweging werken? Werken aan gezondheid op het werk kan op veel verschillende manieren (roken, voeding, veiligheid). Werken aan beweging is slechts 1 mogelijkheid. Voldoende bewegen heeft voordelen op zoveel verschillende vlakken dat elk degelijk gezondheidsbeleid ook aan beweging werkt. Stijgend voorkomen van beschavingsziekten waarop voldoende beweging een positieve invloed kan hebben: hart- en vaatziekten, sommige kankers, obesitas, diabetes, hypertensie, osteoporose, lage rugpijnen, depressie,… Onderzoek toont aan dat 52% van de bevolking ten minste 1 chronische aandoening heeft, 29% zelfs 2.

Voordelen van beweging (1) Voor de algemene gezondheid : Minder kans op: Vroegtijdig overlijden Cardiovasculaire aandoeningen Diabetes Obesitas Osteoporose en Osteoartritis Sommige kankers (colon-, borst- en prostaatkanker) Lage rugpijnen Depressie en angst Stress Verbetering van: Gemoedstoestand Zelfbeeld Levenskwaliteit Levensduur Functionele capaciteit

Voordelen van beweging (2) Voor de werknemers: Minder kans op beroepsziekten en ongevallen. Minder kans op ziekte en afwezigheid. Hogere arbeidstevredenheid wanneer gezondheid belangrijk geacht wordt. Beter zelfbeeld t.o.v. collega’s Meer kracht en uithouding voor bepaalde taken. Betere stressbestendigheid. Meer plezier, sfeer, teambuilding en minder conflicten op het werk.

Voordelen van beweging (3) Voor de werkgevers: Minder kosten door absenteïsme en werkongevallen. Meer opbrengsten door verhoogde productiviteit en betere werkprestaties. Tevreden en gezond personeel. Betere werksfeer en teambuilding bij het personeel. Kleiner personeelsverloop. Positief bedrijfsimago Een gezond bedrijf met meer winst.

Hoeveel beweging is voldoende? Internationale richtlijn: Dagelijks minimum 30 minuten beweging aan een matige intensiteit. Dit mag opgesplitst worden in stukken van 10 minuten gespreid doorheen de dag. Meer gezondheidsvoordelen naarmate men meer bewegingsactiviteiten doet en naarmate de intensiteit toeneemt.

Welke intensiteit is voldoende? Activiteiten met hoge intensiteit zijn NIET noodzakelijk om gezondheidsvoordelen te bekomen. Fitheidseffect is NIET noodzakelijk. Hoge intensiteit: veel dieper en sneller ademhalen, je begint te zweten; vooral sportactiviteiten. Matige intensiteit: dieper en sneller ademhalen, je begint net niet te zweten; activiteiten uit het dagelijkse leven. Lage intensiteit: bijna geen verschil met de rustsituatie.

Intensiteit  Voordelen

Welke activiteiten zijn goed? Voorbeelden van matig intensieve bewegingsactiviteiten: Fietsen Stevig doorwandelen Recreatief zwemmen Tuinieren (spitten, snoeien, gras maaien,…) Auto wassen Uitkloppen van tapijten Trappen nemen Dansen Buiten spelen met de kinderen …

Is werken aan beweging nodig? Uit onderzoek blijkt dat ruim 50 % van de bevolking onvoldoende beweegt om er gezondheidsvoordelen aan over te houden. In België is meer inactiviteit dan in andere Europese landen. Slechts 17 % van de werknemers neemt initiatieven om de beweging van de werknemers te verhogen.

Inactiviteit in Europa

Is werken aan beweging bij <bedrijfsnaam invoegen> nodig? Bedrijfsgegevens: Voorkomen van chronische aandoeningen gerelateerd aan beweging: <invoegen> % Voorkomen van zwaarlijvigheid: <invoegen> % Voorkomen van beweging: Ruim voldoende (intense activiteiten): <invoegen> % Voldoende (dagelijks 30 min. matig): <invoegen> % Onvoldoende: <invoegen> % Helemaal inactief: <invoegen> %

Het bewegingsbeleid <bedrijfsnaam invoegen> beseft dat de gezondheid van zijn werknemers belangrijk is en dat voldoende bewegen vele voordelen biedt en heeft daarom besloten om een multifactorieel bewegingsbeleid uit te werken om zodoende zijn werknemers te helpen en te stimuleren om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen.

Inspanningen van het bedrijf (1) Voorlichting en sensibilisatie: Promotiecampagne via verschillende communicatiekanalen. Infosessie over voldoende bewegen op/via het werk. Infosessie over fietsen naar het werk. Advies op maat via het internet voor alle werknemers. Mogelijkheid tot fitheidstesting. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

Inspanningen van het bedrijf (2) Bewegingsactiviteiten: Organiseren van lunchwandelingen, -joggen, -zwemmen, -volleybal,… Organiseren van bedrijfscompetitie. Organiseren van sport- of teambuildingdag. Jaarlijkse deelname aan twee grote sportevenementen. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

Inspanningen van het bedrijf (3) Infrastructurele aanpassingen: Fietsenstallingen. Douches en kleedkamers. ‘Actieve’ werkomgeving. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

Inspanningen van het bedrijf (4) Beleidsmaatregelen: Fietsvergoedingen. Gedeeltelijke vergoeding van abonnement van fitnesscentrum. Aankoop van sportmateriaal. Flexibele werkuren voor bewegingsactiviteiten. DIT IS SLECHTS EEN VOORBEELD!! AAN TE PASSEN NAAR DE SPECIFIEKE INITIATIEVEN DIE HET BEDRIJF NEEMT, OP ELK INITIATIEF KAN DIEPER INGEGAAN WORDEN (Praktische kant van de zaak)!!

Doelgroepen van het beleid Alle werknemers die niet voldoende bewegen. Werknemers met gezondheidsproblemen. Oudere en zwaarlijvige werknemers. Werknemers die al voldoende actief zijn, worden niet geviseerd door het bewegingsbeleid, maar zij kunnen eventueel wel deelnemen aan de activiteiten en zodoende de niet actieve werknemers stimuleren om actiever te worden.

Doelstellingen van het beleid De meeste werknemers bewegen voldoende en hun gezondheid verbetert. Betere werksfeer en teambuilding creëren. Stijging in het aantal werknemers dat de fiets gebruikt. Er is continuïteit in het aanbieden van bewegingsactiviteiten. Productiviteit en imago verbeteren, personeelsverloop en absenteïsme nemen af.