Berceuse de Mozart – Richard Abel Wij, van de Stichting Enschede – Mosnita Roemenië, kregen eind 2009 het bericht dat de familie Löke uit Mosnita ernstig.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Plaatje vrienden op een bank
Senegal Senegal.
Een verhaal om bij stil te staan …
Wat heb je allemaal nodig Een schroevendraaier nummer 4
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
De kringloop van de kikker
foto's door Casper görannsson
Scholenbouw Soroti Oeganda Kerst-In 2010 start ondersteuning: Situatie Oeganda:  Grote klassen, weinig meubilair  Weinig leermiddelen en materialen 
Stichting Immanuel Paaspakketten 2010 Met Pasen 2010 mochten we door heel Roemenie rond de 3000 pakketten uitdelen. Hier ziet u een voorbeeld van een pakket.
Dit is een voorstelling hoe men de bomen van de baan Hoogstraten Sint Lenaerts verwijderd heeft.Dit is moeten gebeuren voor de verbreding en aanleg van.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Workshop harde schijf indelen
Zeven kleuren Een Oosterse wijze leermeester ging eens
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Techniek: Een Brug Te Ver
SENIORENSCENARIO Detlef Andries & Rogier Denecker.
H4 Wonen Paragraaf 1+2.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Deel 2. Zomaar weer een foto. Niks bijzonders te vermelden.
PHIKS. Deze presentatie is bedoeld om u een indruk te geven van het nieuwe interieur van de Keurhorst Deze presentatie is bedoeld om u een indruk te geven.
Door Rosalie Blok. 4 en 5 juni 2013 was het weer tijd voor de Jaarlijkse modeshow van de studenten van de opleiding Mode/maatkleding van ROC Tilburg.
ontmoetingsdag Op 25 februari jl
Beton: van vroeger tot nu
Gemaakt door: Koen en Jasper
Praktische Opdracht CKV
Photo Album by Leo Deel M E I tot 20 J U N I ! Mijn eerste vlieg vacantie. Merrimack, New Hampshire, USA. Landing was op vliegveld Logan, Boston.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Nieuwsbrief Mei - Juni 2011 Daniel Huisman Frankrijk
Door: Jessica Bacuna. De titel is Glamping omdat havo 5 een camping outfit moesten maken, maar het moest ook glamorous zijn.
Een kasteel in de provincie Dorset in Zuid-Engeland.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
By Jeffrey & Jeffrey.. Wat hebben we gedaan? Wij hebben gekozen voor een lamp te maken, dit is een oud examen werkstuk van hier naast hebben.
Hoe wordt ons huis gebouwd.
Puerta vallarta was vroeger een onbeduidend vissersdorpje.Maar sinds de film”The night of the Iguana” daar is opgenomen en de liefdes affaire met Elisabeth.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Petra Los Sem 5 Nov - Dec 2005 Bouwtechniek Dhr Geraci
Deel 4. Bijna alle lak verwijderd. Over een paar dagen gaan we beginnen met het dak in de hechtprimer te spuiten.
Molen de Distileerketel Rotterdam Delfshaven Er volgt een serie foto’s over het “uitpakken” van een koppel maalstenen en het lichten van de loper met de.
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Vervanging vlinderkleppen Streefkerk
Kindertehuis in Ghana.
Jord Knaap & Paul Crouwel
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
De bijzondere baby Tobias Dit verhaal is geschreven door: Jerusha Suze &Lisa.
Het was in de tweede wereldoorlog.
Wat is de zin van het leven?
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 7 februari 2015 De huidige Oakwood University werd gerealiseerd doordat kerkleden maaltijden oversloegen om zodoende.
Opmaak van een dia.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Dit willen we NIET in Vilvoorde
Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.
Apartamenta “Bouwvallia”
Apartamenta “Bouwvallia” Groeten uit Kluswoude Deel 5.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Hofplein Rotterdam.
Inloggen >> Gegevensaanlevering en controle in Peridos In Release 3.3 van Peridos is er een nieuwe module gebouwd voor het aanleveren en bekijken van gegevens.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans.
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
Het houten huis. Door: Emma Flinsenberg Ilse Strijbosch Julie Leeuwis Annemieke Thijsene Michelle Pelzer.
Renovatie dak IVN gebouw
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Een oosterse, wijze leermeester ging eens met zeven leerlingen een ochtendwandeling maken, terwijl de dauw nog over het land lag. Na enige tijd brak de.
1008 gebouwde dwarsdeelboerderij
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Transcript van de presentatie:

Berceuse de Mozart – Richard Abel

Wij, van de Stichting Enschede – Mosnita Roemenië, kregen eind 2009 het bericht dat de familie Löke uit Mosnita ernstig in de problemen was gekomen. Door een constructie fout bij de bouw van die woning in 1940 was het dak gaan verschuiven. Door deze verschuiving werd het gewicht van het dak onevenredig over de bestaande muren verdeeld. Direct ingrijpen was noodzakelijk om een algehele instorting van het huis te voorkomen. In februari hebben wij als Stichting een actie op touw gezet om deze familie financieel te helpen. Er moest zo’n 8000 Euro op tafel komen. Vanuit Enschede kwamen we aan een bedrag van 4500 Euro. De Evangelische Kerk in Löbau (Dld) droeg ook een steentje bij en samen wisten we een bedrag van 7500 Euro bijeen te brengen. De reparatie van het dak kon nu beginnen. Allen die op enige wijze betrokken zijn geweest bij deze actie willen wij via deze weg nog eens van harte bedanken. Klik nu om de dia’s van deze reparatiewerken te bekijken.

Dit is de stal van het huis, 56 m 2 waarin vroeger het vee werd ondergebracht, 4 koeien, 2 paarden en 8 varken. Het huis werd in 1940 gebouwd.

In dit deel van het huis worden in de winter de vorst gevoelige planten opgeslagen.

Dit gedeelte van het dak van de stal bevond zich in een zeer slechte staat van onderhoud en was al deels naar onderen weggezakt.

De binnenkant van de stal. De houten balken, door vocht aangetast, mede door de aanwezigheid van het vee, waren ernstig verrot.

Door de verzakking van het dak, de onevenredige gewichtverdeling en het vocht ontstonden er op meerdere plaatsen ernstige scheuren in de wanden.

Door de verrotte dakspanten nam het dak andere vormen aan waardoor het regenwater vrij naar binnen kon en in emmers opgevangen moest worden.

Ondanks de extra aangebrachte hulpbalken was door de verschuiving het dak op meerdere plaatsen zo lek als een mandje.

Geheel rechts op deze foto zijn de nieuwe dakpannen reeds gelegd.

Ten behoeve van het herstelwerk werd het bouwmateriaal gewoon langs de weg opgeslagen. De wegen daar zijn anno 2010 nog allemaal zandwegen.

De stal vanaf de achterkant gezien. Ook hier ligt het bouwmateriaal weer gewoon langs de weg opgestapeld.

Een overzicht van bovenaf van de noodzakelijk aangebrachte “betonring” ter versterking van het nieuwe dak van de 56 m 2 grote stal.

De aangebrachte “betonring” met nieuwe ondersteunende betonpilaren gezien vanuit de stal.

Het beton voor de “betonring” en de nieuwe ondersteunende betonpilaren wordt hier aangebracht

De eerste nieuwe dakspanten zijn aangebracht

In dit gedeelte van het huis kon worden volstaan met het vervangen van het houtwerk. De oude dakpannen zouden hier weer terug komen.

Met deze wagen (die worden nog veel in Roemenië gebruikt) werden de oude dakpannen afgevoerd.

De oude dakpannen zijn nu geheel verwijderd. Zichtbaar is geworden de oude in slechte staat verkerende dakspanten.

Ter versterking van de muren om het dak te kunnen “dragen” was het nodig om deels de muren ten behoeve van de “betonring” af te breken.

De stal van binnenuit gezien, zonder dak. Het leek of er een explosie had plaats gevonden.

De werklui zijn vermoeid en zitten op de gedeeltelijk afgebroken muur van de stal.

Op deze dia zien we de bekisting van de “betonring” die om de hele stal moest worden aangelegd.

De oude dakspanten en het andere hout wordt in de tuin opgeslagen en zal in de komende winter worden gebruikt voor de verwarming.

Langzaam maar zeker krijgt het nieuwe dak zijn oorspronkelijk vorm weer terug.

De dakreparatie wordt in delen uitgevoerd omdat er ook nog gewoond moet worden. Een deel van de nieuwe dakpannen is al gelegd.

Hier zien we hoe de aannemer de nieuwe spanten en het andere nieuwe houtwerk heeft aangebracht.

Een overzicht van het nieuwe dak van binnenuit gezien. Op het achterste deel zijn de nieuwe dakpannen reeds gelegd.

Nogmaals het nieuwe dak van binnenuit gezien. Opvallend is dat geen enkele isolatie wordt toegepast terwijl het daar in de winter tot kan vriezen.

Het verschil tussen het oude en nieuwe dak. In het dorp Mosnita wordt de elektriciteitsvoorziening nog via bovengrondse leidingen geregeld.

De “betonring” wordt hier over de nieuw opgemetselde muur aangelegd.

Het dak van de stal vordert gestaag. Boven de “betonring” is de muur verder opgemetseld en voor de lichtinval is er een raam in aangebracht.

Op advies van de aannemer kreeg het dak hier een”oversteek”. Een “oversteek” die voorkomt in de regio Harghita waar de aannemer zelf woont.

De “oversteek”gezien vanaf de zijkant.

Hier zien we het gerestaureerde dak van het huis “Löke” vanaf de andere kant.

Het nieuwe dak ziet er weer strak en stevig uit.

Het huis “Löke” gezien vanaf de voorzijde. Ook alle dakgoten werden opnieuw weer aangebracht.

Het contrast tussen oud en nieuw. Wat gebleven is, dat is de oude schoorsteen.

Links zien we nog een gedeelte van het dak waaronder het houtwerk is vernieuwd maar de oude en nog goede dakpannen zijn teruggekomen.

De laatste dia laat de aannemer (rechts) met zijn team zien. Respect, want ze hebben goed werk geleverd.