Keurmeester: Herwig Callewaert

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Wat doen wij met Gods Schepping …
Woord van Leven Januari 2010.
De kringloop van de kikker
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Lees- en Taalproblemen
Marc Vandercammen September 2003 De jongere als « schoolse » aankoper.
Informatie & informatiedrager schepping of evolutie ?
Fotografie Harry Leurmans
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Leeuwen Door Hanad gemaakt..
De R plaagt de dubbelklank -eer, -eur en -oor je hoort bir: je schrijft beer je hoort dur: je schrijft deur je hoort bor: je schrijft boor.
DE 4 KAARSEN.
Hallo, ik ben Willy de spin.
klankoefeningen klinkers: a –e –o –u -i
Start.
Ruth wat goed zou zijn voor Ruth, gaf ze op voor het welzijn van Noemi. Een vrouw van sterk geloof. Ruth is een vrouw van sterk geloof omdat ze gelooft.
- Deel III - Wat gebeurt er intussen in Asten…. Na een hartelijke ontvangst met een heerlijk kopje koffie gingen we eens de fabriek in om eerst eens te.
Pauwentroon Powerpoint: Tilly
De blauwe reiger De blauwe reiger.
Info-avond ouders en leden RKSVB
parkieten komen uit Australië
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
Vlinders Daphne voorbach
Door : Lucas Van Der Haven
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
3/8/09 slide: 1 Formula Flowcode Robot Rudy vzwcum presentatie.
Fonemisch bewustzijn / aanvankelijk lezen Groep 1 t/m 4
1 IJsland IJsland, 15 mei Een groep noordse sternen vliegt vermoeid aan vanaf de zee. Ze hebben net een reis van 3 maanden achter de rug. Na gerust te.
H2 Lineaire Verbanden.
DE 4 KAARSEN.
Een taalopdracht maken (e-ee/ u-uu/o-oo/a-aa)
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 2
16 januari 2014 Martijn Hoeksema. Vowelmatching Steve Hall Vowels: klinkers Vowelmatchting: klanksynchronisatie Klankproductie voor in de mond Klankproductie.
De tijger Door Julie & Ulrike.
een bijzonder en waar gebeurd verhaal! Ongeveer acht jaar geleden vloog in Nerang (Queensland, Australië) een wilde Geelkuif kaketoe tegen een auto aan.
‘t Is tijd voor een quiz!.
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
Aardrijkskunde Thema 1 water
BIJEN.
‘Knippen’ en plakken van internet. Digitaal opslaan. Zorg er wel voor dat je er de volgend eles mee verder kan.
Deze pp is gemaakt door Vic en Arne. Jonge diertjes.
een les over kikkers (en padden) voor groep 1 t/m 3
Ongeveer acht jaar geleden vloog een wilde Geelkuifkaketoe tegen een auto aan, en brak een vleugel. De automobilist nam de kaketoe mee naar de veearts.
Soortenkennis 11 maart 2013 – Magdalena Organ
Soortenkennis 17 februari 2014 – Frank Ouwerkerk
Woordenschat groep 5 Thema 2 Les 1
Deze pp is gemaakt door Simon en Remi
Heel interessant !.
1. 1 Want daar de wet slechts een schaduw heeft der toekomstige goederen, niet de gestalte dier dingen zelf,... Hebreeën 10 - NBG 2.
Nieuwsbrief 7 december 2012 Agenda: 11 december: groep 7 en 7/8 excursie havenmuseum 14 december: kerst creamiddag 19 december: kerstviering vanaf
Tuinvogels herkennen.
wat moet ik doen b ij l w ie l m uu r k ou s l ij m n u l p ie k j eu
m a s t v l ie g v l a g z ei l t ou w w ie s h oe d aa p ik stop wat moet ik doen.
4. Leesvaardig Blz. 144 t/m 150 Blok 6. Leesvaardig Leerdoel (2f): Je weet uit de tekst de halen wat een feit of een mening is. Je kunt uit een tekst.
Je eigen groenten en kruiden kweken Wanneer moet je ze zaaien? Hoe verzorg je ze? Wanneer kun je ze oogsten? Wat kun je er van maken?
Vraag 1: Het aantal inwoners van Obelin is in zes jaar van naar een kwart miljoen gestegen. Hoeveel inwoners zijn er in die zes jaar bijgekomen?
Brandwag -27º º41.16 KALKKUIL DRIVE, ODENDAALSRUS, FREE STATE, ZA Box 76, Odendaalsrus 9480 Facebook: Brandwag Volkskool.
Regenwormen.
SNOEIEN Handel. GEREEDSCHAPPEN Er zijn verschillende snoeigereedschappen. De kwaliteit wordt onder meer bepaald door: - Het handvat (ligt het goed in.
Aanvankelijk lezen Aanvankelijk lezen en spellen is de term die het proces aangeeft waarin een kind leert lezen en spellen. In Nederland gaat men ervan.
Mol en beer.
Je leert met de klankgroepen regelwoorden goed te schrijven.
Mol en beer.
Mol en beer.
Internasionale Moedertaal dag!
Voeren en Verzorgen Vogels
Vokale, konsonante en diftonge
Transcript van de presentatie:

Keurmeester: Herwig Callewaert De harzerkanarie Keurmeester: Herwig Callewaert

Oorsprong De harzer vindt zijn oorsprong in het Harzgebergte. De mijnwerkers gebruikten die eerst als alarm tegen het gevaarlijke gas. Later werd hij een bron van bijverdienste.

Wat is belangrijk bij de harzerkanarie? De zang. Het lied is een zoete, melodieuze zang.

Voeding Voor en tijdens de kweek: Krachtige kanariezaadmengeling. Iedere dag vers, zuiver water. Als er jongen zijn, moeten de ouders eivoeder bijkrijgen (2x per dag verversen).

Hoe verloopt de kweek? Het mannetje wordt bij het popje gezet als ze haar nestje gemaakt heeft. Hij blijft bij het popje tot zij haar vierde eitje gelegd heeft. Daarna laat je ze rustig alleen broeden en na 6 dagen bekijk je de eitjes. Na 13 volle dagen komen de jongen uit en leven de eerste dag van hun eierdooier.

Vervolg van de kweek Vanaf de tweede dag moet je de pop bijvoederen. Na 6 dagen kan je de jongen ringen. Na 13 dagen plaats ik het mannetje er terug bij. Je geeft dan ook een nieuw nestpotje. Na 18 dagen worden jongen verspeend. Na 21 dagen verhuizen de jongen naar een grotere kooi of volière.

Kanarie met jongen

Voeding voor jonge vogels en tijdens de zang- en wedstrijdperiode Hoofdmenu: Canadees raapzaad + Marokkaans platzaad + wat lijnzaad. Na de middag versnaperingen: appel,wortel, sinaasappel, ganzemuur, komkommer, witlof, wat eivoeder, enz. Deze versnaperingen moeten zo toegediend worden, dat ze na één uur verorberd zijn.

Verblijf in de volière De jonge vogels blijven in de volière, die langzaam afgeduisterd wordt, tot 15 oktober. Dan worden de mannetjes opgekooid in zangkooitjes en opgeleid voor de zangwedstrijden. De wedstrijden grijpen plaats in de maanden december en januari

DE STRUCTUUR VAN DE ZANGTOEREN IN EEN NOTENDOP . De zangtoeren van een harzerkanarie zijn samengesteld uit klinkers, tweeklanken en medeklinkers. De klinkers en de tweeklanken bepalen de waarde van een toer. De klinkers: a, e, o,u, i , de tweeklanken au, eu, oe, ou. De medeklinkers geven de naam aan de toer. We onderscheiden : hoofdtoeren, middentoeren ,minderwaardige toeren en ook foutieve toeren.

DE HOOFDTOEREN Knorren : kn….r (gebonden toer) Holrollen: Rrr… (gebonden toer) Watertoer: bl…w…s…l… (gebonden toer)

Middentoeren en minderwaardige toeren Holklingels : l…of h….of w….(gebonden toer) Fluiten: d… of t…. (afgezette toer) Schokkel: h…/ h…/ (afgezette toer) Kloeken: kl… k of gl…k (afgezette toer) Klingeltoeren: lilili = klingel ririri = klingelrol

Hoe dieper de toon, hoe vocaler de zang De betrachting van iedere liefhebber moet zijn: de diepe klanken AU / OE / OO / OU in de verschillende toeren van zijn harzers te krijgen, d.w.z. holle klanken klinken het mooist. Goed zijn de klanken o / uu / . Te vermijden: ee , e , eu = brede en neuzige klank aa ,a = vlakke klank i = zeer lichte klank u = dunne klank

Wat speelt er naast de klank nog een voorname rol? De variatie : - stijgend - dalend -golvend De zuiverheid. De duur. Gebondenheid. Afzetten van kloeken, fluiten en schokkel. Belangrijk is dat de hele melodie in de juiste verhoudingen gebracht wordt.