De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 IJsland IJsland, 15 mei Een groep noordse sternen vliegt vermoeid aan vanaf de zee. Ze hebben net een reis van 3 maanden achter de rug. Na gerust te.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 IJsland IJsland, 15 mei Een groep noordse sternen vliegt vermoeid aan vanaf de zee. Ze hebben net een reis van 3 maanden achter de rug. Na gerust te."— Transcript van de presentatie:

1 1 IJsland IJsland, 15 mei Een groep noordse sternen vliegt vermoeid aan vanaf de zee. Ze hebben net een reis van 3 maanden achter de rug. Na gerust te hebben gaan ze rondom het eiland vissen op kleine visjes genaamd zandspiering, hun belangrijkste voedsel. Ze moeten hierbij goed oppassen voor skua’s, die het zowel op hun prooi als de sternen zelf hebben voorzien. De sternen zoeken hun partners op, waar ze ieder jaar mee broeden op ongeveer dezelfde plek. Ieder jaar weer maakt het mannetje het vrouwtje het hof door visjes voor haar te halen. Als hij de gunsten van zijn vrouwtje weer heeft verdiend zullen ze paren en nestelen. IJsland, 25 mei Het nest is klaar en er liggen 2 eieren in. Het broeden kan beginnen. Het vrouwtje zit het meeste op de eieren, terwijl het mannetje vis vangt. Af en toe wisselen het mannetje en vrouwtje elkaar af.

2 2 IJsland IJsland, 15 juni Na 25 dagen broeden komen de jongen uit het ei. De jongen en het nest worden woest verdedigd tegen rovers zoals poolvossen en meeuwen. IJsland 15 augustus Het paartje sternen vertrekt samen met hun jongen vanaf ijsland richting het zuiden. Ze reizen samen met een vlucht van 50 andere sternen. Het is een zware reis, er wordt uren achtereen gevlogen voor er wordt gestopt om te rusten en te eten. De reis voert de familie langs de westkust van Europa en Afrika. IJsland, 10 juli Na 3 weken kunnen de jongen vliegen, en leren ze om zelf visjes te vangen. Het mannetje laat een visje in de zee vallen, en de jongen duiken er achteraan.

3 3 Ghana Ghana, 12 oktober Na enkele weken komen de sternen met hun zwerm aan voor de kust van Ghana. Hier blijven ze langer om te rusten en te vissen op sardines om hun vetreserves weer aan te vullen. Na een rustperiode vliegen de vogels zuidwaarts langs de kust naar zuid- afrika. Ook hier zitten de sternen niet veilig. de inheemse bevolking doet sardines aan een vislijn die wordt gebruikt om de sternen te vangen, om deze op te eten, of voor de sport. Dit is een traditie in Ghana en Senegal.

4 4 Zuid-Afrika Zuid-Afrika, 30 oktober De sternen arriveren op de zuidpunt van zuid afrika. Hier blijven ze een poosje om te rusten en om eten te zoeken. In de stormen zullen de vogels vlak boven zee vliegen om de meeste turbulentie te vermijden. Wel lopen ze zo het risico gegrepen te worden door de wilde golven. Sommige vogels worden zo ver uit koers gewaaid dat ze worden gespot in Australie en Nieuw-Zeeland. Na dit rustpunt staat ze een gevaarlijke reis te wachten over de zuidelijke oceaan. Deze regio staat bekend om de woeste stormen die daar razen. Al menig schip is verdwenen in de golven.

5 5 Antarctica Antarctica, 23 november Het grootste deel van de vlucht noordse sternen bereikt Antarctica. Nu is het tijd om goed uit te rusten en veel te eten. In de Antartische zomer wemelt het water aan de rand van het pakijs van de krill. Deze krill vormt een goede voedselbron voor de sternen, maar ook voor walvissen en andere dieren. Antarctica, 2 januari De rui is nu begonnen. Doordat de sternen hun slagpennen verliezen, kunnen ze niet goed meer vliegen. Gelukkig is dit niet erg, omdat ze vanaf de ijsschotsen in het water kunnen duiken om krill te vangen. De jongen beginnen de rui in februari.

6 6 Antarctica Antarctica, 7 februari Het mag dan zomer zijn op antarctica, maar het weer is is nog steeds bar. Sneeuwstormen razen over antarctica, en de sternen zitten dicht op elkaar om warm te blijven in de koude wind. Wegvliegen kunnen ze niet, omdat hun slagpennen voor een deel zijn uitgevallen door de rui. Antarctica, 10 maart De warmste dagen van de Antarctische zomer zijn voorbij, nu is het tijd om te vertrekken. De sternen verzamelen zich in groepen, en trekken westwaarts langs de rand van het pakijs waar ze vertrekken vanaf een punt met gunstige wind.

7 7 Terugweg Zuid-Amerika: 7 april De sternen vliegen eerst een stuk langs de oostkust van Zuid-Amerika, waar de jongere vogels afsplitsen van de groep om richting Chili te vliegen. De oudere vogels vliegen terug naar hun broedgebieden over de Atlantische Oceaan. Ook nu nog kunnen de vogels worden overvallen door harde wind en slecht weer. IJsland, 20 mei De vogels komen weer terug op IJsland… … en over 3 maanden vertrekken ze weer.


Download ppt "1 IJsland IJsland, 15 mei Een groep noordse sternen vliegt vermoeid aan vanaf de zee. Ze hebben net een reis van 3 maanden achter de rug. Na gerust te."

Verwante presentaties


Ads door Google