De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen"— Transcript van de presentatie:

1 Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
2

2 Portugezen gaan handel drijven met Azië
Vanaf de 15e eeuw waren de Portugezen de Afrikaanse kust aan het verkennen. Waarom? Ze zochten steun in de strijd tegen de moslims. Ze waren op zoek naar visgronden. Ze waren op zoek naar volken om handel mee te drijven. Ze zochten een zeeweg naar Azië. In 1488 bereikten Portugezen de zuidelijke punt van Afrika (Kaap de Goede Hoop). In 1498 bereikten Portugees Vasco da Gama India. De Portugezen vestigden op verschillende plaatsen factorijen. dat waren handelsposten die bestonden uit een fort, een haven, wat pakhuizen en woningen. Schepen konden daar vers voedsel en water aan boord nemen. Namen in Azië ook een groot deel van de handel van de Arabische en Chinese handelaren over. Deze handel van het ene naar het andere Aziatische land leverde de Portugezen grote winsten op. In de 17e eeuw kregen de Hollanders de grootste invloed in Azië, in de 18e eeuw de Fransen en Britten. De inheemse bevolking kon niets doen tegen de indringers omdat die betere wapens hadden.

3 De meest bekende ontdekkingsreiziger
Columbus

4 Spanjaarden ontdekken Amerika en vestigen er een koloniaal rijk.
Columbus wilde in westelijke richting naar Azië varen. In 1492 kreeg hij van de Spaanse koning schepen om deze reis te maken. De Spanjaarden gingen in Amerika anders te werk dan de Portugezen in Azië. Zij stichtten geen factorijen maar een kolonie waar landgenoten zich konden vestigen. Ook de Portugezen stichtten in Amerika een kolonie, het latere Brazilië. Zo ontstonden twee grote koloniën in Midden- en Zuid-Amerika. De Indianen werden verdreven omdat de Europeanen veel sterker waren omdat ze paarden en vuurwapens hadden. Het belangrijkste voor de kolonisten waren de zilvermijnen.

5 Gevolgen van de ontdekkingen
Verspreiding van mensen over de hele wereld onder blanke leiding. Miljoenen sterven door ziektes en geweld. Uitwisseling van producten en begin van een wereldeconomie, uit Amerika kwam de aardappel(zou in West Europa het belangrijkste voedingsmiddel worden). In West-Europa neemt handel in producten uit de koloniën toe.

6 Heelal beter in kaart Copernicus Zon vaste ster
Hoofdplaneten en secundaire planeten Aarde hoofdplaneet Beweging sterren optische illusie Boek verboden tot 1835


Download ppt "Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen"

Verwante presentaties


Ads door Google