De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

John Cabot Op weg naar Canada.

Verwante presentaties


Presentatie over: "John Cabot Op weg naar Canada."— Transcript van de presentatie:

1 John Cabot Op weg naar Canada

2 Het leven van John Cabot
Hij werd vermoedelijk geboren in Genua in 1450 en is overleden in Hij was 49 toen hij stierf. Voor hij naar Engeland kwam, handelde hij in specerijen met de Arabieren.

3 Hoe zag zijn gezin eruit?
Hij trouwde met een Venetiaanse vrouw (een vrouw uit Venetië), die Mettea heette. Ze hadden ook drie zonen, ze heetten Ludovico, Sebastiano en Sancio.

4 Leven in Spanje In 1490 verhuisde Cabot naar Valencia in Spanje. Rond diezelfde tijd (begin 1493) keerde Columbus terug van zijn eerste reis, en misschien kwam hij hierdoor op het idee om ook via het westen naar Indië te varen. Hij wilde alleen noordelijker gaan.

5 Naar Engeland Omdat Spanje en Portugal geen nieuwe ontdekkingsreiziger nodig hadden, ging hij naar Bristol in Engeland om daar geld te vragen aan de koning. Koning Hendrik VII gaf hem geld om in 1496 op zoek te gaan naar nieuwe landen, en deze voor zichzelf en Engeland in bezit te nemen.

6 1496 In 1496 maakte Jonh Cabot zijn eerste reis, maar die mislukte.

7 Ontdekking van Amerika
In mei 1497 vertrok Cabot met een enkel schip, de Matthew, uit Bristol. Onder de bemanning waren een vriend van Cabot uit Bourgondië (Frankrijk) en een Genuese barbier (ouderwetse kapper), maar de meeste opvarenden waren zeelieden uit Bristol. Na ruim een maand varen, bereikte hij land. Waar hij precies landde is onbekend; Het meest waarschijnlijk is dat hij in New Found aankwam. Hij ging aan land, en nam het gebied namens Engeland in bezit. Hij vond sporen van menselijk leven, maar heeft nooit indianen ontmoet.

8 Newfoundland Newfoundland is een eiland in de Atlantische Oceaan voor de noordoostkust van Noord-Amerika. Het behoort tot de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Het eiland heeft een oppervlakte van km², bijna driemaal dat van Nederland.

9 Schatten Cabot vond geen goud en hij vond ook geen nieuwe route naar Azië, hij vond wel nieuwe visgebieden en land dat nog niet door Spanje was opgeëist.

10 Beloning Op de terugreis stuurde hij te ver zuidelijk, waardoor hij bij Bretagne (Frankrijk) aan kwam. Na aankomst in Bristol op 6 augustus reisde hij meteen door naar Londen waar hij op 10 augustus een ontmoeting met de koning had. Deze was blij, en hij gaf Cabot een beloning van £10 en een jaarlijks pensioen van £20. Ook werd er voor het volgende jaar een nieuwe expeditie van minstens 10 schepen gepland.

11 Tweede tocht In 1498 mocht cabot met vijf schepen opnieuw naar Newfoundland om een kolonie (land dat door een ander land veroverd is en bestuurd wordt, om er handel mee te drijven) te beginnen en te proberen de Chinese keizer te ontmoeten. Van de vijf schepen werd nooit meer iets vernomen.

12 Filmpje

13 Door Jesaja en Kayleigh
The end Door Jesaja en Kayleigh


Download ppt "John Cabot Op weg naar Canada."

Verwante presentaties


Ads door Google