2010 CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Borging Waarden Woningcorporaties Nulmeting Integriteitsbeleid Regiobijeenkomsten voor interne toezichthouders bij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Loos Monitoring meer dan cijfers versterken van kwaliteit en beleid.
Advertisements

Workshop Mensen in beweging
Ervaringen in samenwerking
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
1 De invloed van de organisatie op het meldgedrag van managers en medewerkers: een kijkje in de keuken Muel Kaptein Transparency International, April 21,
Antibioticaresistentie in de veehouderij
Ambtelijke Integriteit
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Kwaliteitszorg SPO Utrecht
Gedragscodes en het belang van waarden voor een goed bestuur
Bestuur en toezicht 12 maart 2010 w.sorgdrager. veranderingen organisaties worden ingewikkelder management professionaliseert aandacht voor risicomanagement.
Taakinvulling door de rekenkamer
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Ondernemingsplanning VREG Netwerk organisatiebeheersing – 24/03/2011.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Het MT in de kinderopvang Boek & veldonderzoek ‘ Ze zijn op Heidagen’
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Naar een nieuw besturingsmodel
Introductie OHSAS
Seminar Centraal Fonds Volkshuisvesting, april 2010
Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011.
Van ‘’blind’’ vertrouwen naar ‘’ziend’’ vertrouwen Sandra de Bont Directeur Votob 15 mei 2014.
Organisatieontwikkeling NPO (1)
De dienstverlening bestaat uit:
Voorlichting organisatiestructuur / bestuursmodel
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Eenvoudiger en beter 27 april Inhoud Waarom ook al weer Evaluatie Bbk Waarnemingen Voorstellen Systeemcertificatie BRL O +A Professioneel opdrachtgeverschap.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Van tweeluik naar driehoeken
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
Meer zeggenschap bewoners Wat kan de corporatie doen? Samen op zoek naar de juiste voedingsbodem! Congres Corpovenista, 17 maart 2015, 1931 Congrescentrum.
NVAO Integriteitsoverleg ÖU, LW, SAD Oktober 2014.
Toekomst Financiële Functie
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Toezicht door de Nederlandse Zorgautoriteit Loes de Maat Goed Bestuur: een zorg? Loes de Maat, directeur Toezicht & Handhaving, NZa.
Integriteitrisico’s in kernprocessen
Rekenkameronderzoek naar integriteit: een balanceernummer Ellen van Schoten Secretaris Algemene Rekenkamer Seminar Integriteit Rekenkamer Rotterdam.
Tax Assurance Corporate Governance. Definitie I Corporate Governance (CG) is Engels voor ondernemingsbestuur. Daarnaast wordt wel de term Good Governance.
Lekker kopje welzijn en integriteit Donderdag 15 oktober 2015
Niets is wat het lijkt.
Scoring in het licht van de WBP Serge van Nuijs DMSA,
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. OPDRACHTGEVERSCHAP EN HET BELANG VAN EN VOOR INTERN TOEZICHT ‘Een commissaris moet.
Gemeente Zoeterwoude Aanzet woonvisie Bouwstenen voor nieuw beleid.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Op Expeditie bij Vanboeijen Samen op weg naar een Goed Leven voor cliënten en Mooi Werk voor medewerkers Mark Knopperts en Suzanne Kars Vanboeijen VGN.
Zoektocht naar goed toezicht Goed toezicht en de betekenis voor de interactie tussen RvC en bestuur afstudeerexamen 9 september 2015, Karin van Dreven.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Workshop Van prestatie-index naar (verbeter)plan Ledenbijeenkomst VGN Uitkomsten eerste ZI meting Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 15 december 2010 Aangepaste.
Toezicht van De Nederlandsche Bank op trustkantoren Een kort overzicht.
Resultaten tellen Presentatie voor raadsdelegatie Delft 16 april 2009.
DOELSTELLING Gericht op integrale aanpak voor ontwikkeling van sportbeleid door samenwerking tussen de gemeente, de georganiseerde sport en de plaatselijke.
Omgevingsplan Rijnhaven Oost Brug naar de Omgevingswet.
Medezeggenschap en agressie en geweld in de marktsector Jo Scheeren Harry Hartmann.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
#GoldenRules themacampagnes GERICHT OP EEN BLIJVEND bewustZIJN VAN DE Gouden regels Ondersteunend materiaal implementatie- Juli 2017.
Financiële rechtmatigheid
Inleiding Bevindingen
Handelingsgericht werken
Presentatie Integrale Veiligheid
Een vergadering organiseren
Analyse jaarverslagen RvC
Vergadering Personeelsdienst
Beste RvC jaarverslag.
#Goldenrules themacampagnes GERICHT OP EEN BLIJVEND bewustZIJN VAN DE Gouden regels Ondersteunend materiaal implementatie- Februari 2018.
Analyse jaarverslagen RvC
Toezicht op governance
Transcript van de presentatie:

2010 CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Borging Waarden Woningcorporaties Nulmeting Integriteitsbeleid Regiobijeenkomsten voor interne toezichthouders bij woningcorporaties 2010 Inleiding door Jeroen Haket Senior beleidsadviseur Centraal Fonds Volkshuisvesting

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Onderzoek KPMG naar het integriteittoezicht door Raden van Commissarissen van 100 beursgenoteerde ondernemingen (januari 2010):  84% ziet toezicht op de integriteit van de directie als de belangrijkste taak voor de RvC  76% vindt toezicht op de integriteit van de rest van de onderneming een belangrijke taak voor de RvC  Ruim 50% zegt toezicht op integriteit komende vijf jaar te vergroten Geldt dit ook voor de corporatiesector? Actualiteiten integriteit 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Onderzoek PWC naar integriteitmaatregelen bij 45 woningcorporaties (februari 2010): “Op basis van deze uitkomsten kan volgens ons door corporaties geen uitspraak worden gedaan over het integer handelen van de corporatie als geheel. Medewerkers interpreteren het vastgestelde beleid aan de hand van de eigen normen en waarden. Toetsing van het eigen waardenpatroon aan de normen en waarden die het uitgangspunt vormen van het integriteitbeleid van de corporatie, vindt nauwelijks plaats”. Actualiteiten integriteit 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Tussenrapportage monitoringscommissie governancecode woningcorporaties (feb 2010): “Eén van de meest actuele onderwerpen op dit moment is integriteit. De commissie gaat analyseren op welke punten woningcorporaties kwetsbaar zijn op het gebied van integriteit en op welke manier de code daar een rol in kan spelen. Dit zal resulteren in aanvullende aanbevelingen met betrekking tot integriteit, belangenverstrengeling en risicobeheersing”. Actualiteiten integriteit 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING  87% geeft aan beleid omtrent integer handelen geformuleerd te hebben en 83% beschikt over integriteitscode  Grotere corporaties scoren beter dan kleiner Integriteitbeleid en integriteitscode 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Inhoud integriteitscode 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Risicoanalyse 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Maatregelen bij werving en selectie 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING  75% doet referentiecheck/antecedentenonderzoek bestuur (naarmate de corporatie groter is, gebeurt dit veelvuldiger)  72% heeft remuneratiecommissie ingesteld  84% heeft maatregelen getroffen om de naleving van het bezoldigingsbeleid vast te stellen  43% van de commissarissen autoriseert de onkostendeclaraties van de bestuursleden  58% van de RvC heeft kritische vragen gesteld over integer handelen bestuur Werkgeversrol RvC 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING IC-maatregelen bij vastgoedtransacties 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Vangnet 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING  Tweederde heeft IC-maatregelen gericht op vaststellen naleving integriteitbeleid  Bij een kwart is integriteit een onderwerp bij de informatievoorziening in het kader van de reguliere planning- en controlcyclus  Helft van de corporaties evalueert het beleid tweejaarlijks  In zeer beperkte mate sprake van meetbare doelstellingen  Iets meer dan de helft van de bestuurders geeft aan in het jaarverslag verantwoording af te leggen over het beleid omtrent integer handelen Monitoring, evaluatie en verantwoording 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING  Selfassessment scores RvC over het algemeen hoger dan die van bestuur, roept vraag op of RvC’s wel kritisch genoeg zijn  Veel corporaties zeggen van plan te zijn verbeteringen door te voeren in het integriteitsbeleid  Vragenlijsten lijken bewustwording rond integriteit en instrumentarium te hebben bevorderd Algemene observaties 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING  Verbetering van de risicoanalyse, de inbedding van het integriteitbeleid in de reguliere planning- en controlcyclus en de IC bij vastgoedtransacties  De inzet van preventieve maatregelen bij werving en selectie, de evaluatie van integer handelen bij functioneringsgesprekken en het organiseren van bewustwordingsactiviteiten  Actieve betrokkenheid van de Raad van Commissarissen bij het onderwerp integriteit  Het stelsel van maatregelen dat corporaties heeft getroffen om te reageren op (meldingen van) inbreuken op de integriteit, kan op een aantal aspecten verder worden verbeterd Aanbevelingen 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING  Bevestiging nut en noodzaak van instrumentarium zoals uitgevraagd bij eerste fase van de nulmeting  Belang van juiste ‘Tone at the top’, openheid en transparantie veel genoemd  Hoge betrokkenheid van RvC-leden bij integriteit, maar dit wordt nog slechts beperkt omgezet in gerichte aandacht voor het detecteren van niet- integer handelen, dan wel specifieke acties jegens het bestuur ter bevordering van integer handelen  Aandacht gevraagd voor diversiteit sector, vrees voor teveel regels vanuit overheid Belangrijkste uitkomsten tweede fase nulmeting 2010

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING  Initiatieven vanuit sector:  Verdere evaluatie governancecode leidt mogelijk tot aanpassingen hierin  VTW werkt aan handreiking integriteit  SEV gaat experiment uitvoeren om aanspreekbaarheid van RvC te vergroten  Maatregelen vanuit overheid:  Wettelijk vastgelegde basisprincipes integriteit?  Algemeen verbindend verklaren (onderdelen van) governancecode? Toekomst 2010