Wat is Pipo+ PIPO (pies en poep) is een polikliniek speciaal voor kinderen vanaf vijf jaar met plas- en/of poepproblemen. De + betekent dat het gaat om.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Advertisements

Programma uur tot 09.30uur ontwikkeling in 10 jaar
Presentatie Procedure naar het VO
Organisatie mammapoli ADRZ
Kanker en Werk Cobi Oostveen Bedrijfsarts
Van recept naar medicijn
CardioConsult 3.0. Hartfalen: intensieve begeleiding nodig  ca hartfalenpatiënten  toename rond 10% per jaar  veel heropnames, vaak door verkeerd.
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Preventief Verzuimmanagement
NA SCHOOLS BREDE SCHOOL IK BEN OKÉ.
  Droogbed (+) cursus.
Richtlijn obstipatie: wat te doen en wat te laten?
Begeleiding van kinderen met zorg
Plasklas.
Vergoedingsregeling dyslexie
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Zorg op school.  Optimale ontwikkeling  Aangepast aan de onderwijsbehoeften  Structurele samenwerking met andere scholen.
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
Begeleiding door de SPV
Poepklas Ontstaan van de poepklas Voortraject poepklas
Plas- en poepproblemen bij kinderen
I.
Welkom bij super ADHD-er!
Autisme in de dagelijkse praktijk
Mevrouw drs. W.A.L. van Leeuwen
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Handelen bedrijfsarts bij rugklachten (herzien)
Gezonde Werkrelatie.nl
Pedagogische interventie PEP-poli
Huisartsensymposium ‘Bariatrische chirurgie’ – Bariatrische psychologie Marjolein de Jong & Lale Ozer-Gok, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie.
Kinder- en jeugdhypnotherapeute
Misselijkheid en braken
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Instructie fysiotherapeuten J.J.G.T. van Summeren 1, L.E.A.M. Louer 1, J.H. Dekker 1, A. van Ulsen-Rust 2, M.Y. Berger 1, Y. Lisman-van Leeuwen 1 (1) Rijksuniversiteit.
Het begrijpen van eetstoornissen
Hoofdstuk 9: Zindelijk worden en zindelijkheidsstoornissen
Determinanten en andere beïnvloedende factoren bij medicatiegebruik
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Geeft voorlichting, advies en instructie
Marieke Guelen Kim Strik 24 november 2008 Logopedische Dienst Maas & Waal.
Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken.
Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Integrale zorg thuis en in het ziekenhuis “Effecten van afdelingsoverstijgende zorg voor een en dezelfde patiënt” Groene Hart ziekenhuis Gouda Marga Boere.
Vastgelopen en dan ? Hilde Knockaert, 7 mei 2009
Vroegtijdige stotterbehandeling Het Lidcombe Programma De behandelgids van het Lidcombe Programma kan gedownload worden van de website van het Australian.
DE ROL VAN DE KINDERBEKKENFYSIOTHERAPEUT bij kinderen met zindelijkheidsproblemen Jo Hasevoet geregistreerd bekkenfysiotherapeut p/a Healthclub Zeeland.
Leerlingenvervoer. Voorwoord door de wethouder Terugblik bijeenkomst 17 november 1. Uitleg over de nieuwe verordening en het doel om kinderen te stimuleren.
Kinderbekkenfysiotherapie als aanvulling op de conventionele behandeling van kinderen met functionele obstipatie. Design en logistiek van een pragmatische.
Uitkomsten van de enquête van ouders Februari 2016.
Maatschappelijke zorg 2
Obstipatie Definitie: Ontlasting komt minder vaak dan normaal en is hard(minder dan 3 maal per week), Gevolg: Verstopping.
Topfysiotherapie en Haptotherapie de Basis
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
24 uurs diagnostiek, een specialisme! 16 juni 2016 Sandra Baggen,
RUG-NETWERK regio Heerhugowaard
Artrose en Fysiotherapie
DE ROL VAN DE KINDERBEKKENFYSIOTHERAPEUT
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.
Transcript van de presentatie:

Wat is Pipo+ PIPO (pies en poep) is een polikliniek speciaal voor kinderen vanaf vijf jaar met plas- en/of poepproblemen. De + betekent dat het gaat om kinderen bij wie tevens sprake (of een ernstig vermoeden -) van een ontwikkelingsstoornis en/of gedragsproblemen in combinatie met de zindelijkheidsproblematiek is.

Pipo+ Multidisciplinair team Kinderarts Kinderuroloog Kinderpsycholoog Continentieverpleegkundigen Psychologisch medewerkers Kinderbekkenfysiotherapeuten Pedagogisch medewerkers

Pipo+ Kinderarts / Kinderuroloog Eerst gaat de kinderarts of de kinderuroloog na of er lichamelijke oorzaken zijn voor het poep- en/of plasprobleem. De arts maakt een inschatting in hoeverre psychische of gedragsmatige factoren het poep- en/of plasprobleem beïnvloeden. In sommige gevallen wordt medicatie voorgeschreven voor de werking van de blaas en/of de darmen. Na intake en/of behandeling bij de kinderarts volgt zo nodig behandeling volgens het PIPO+ traject.

Pipo+ Kinderpsycholoog De kinderpsycholoog gaat in gesprek met kind en/of ouders. Er wordt uitleg gegeven over de verbanden tussen lichamelijke klachten, gedrag, beleving, gevoelens en relaties van het kind. Over het algemeen is aanvullend psychologisch onderzoek nodig om te komen tot een gerichte aanpak van het probleem.

Pipo+ Pedagogisch medewerker Er vindt een verwijzing plaats voor 2 pipo+ observatiedagen, het kind wordt begeleid door een pedagogisch medewerker. De pedagogisch medewerker geeft met behulp van allerlei materialen uitleg over poepen, plassen, spijsverteringskanaal en de urinewegen. Er worden verschillende activiteiten, zoals kleien, tekenen en schilderen gedaan. Ook geeft de pedagogisch medewerker advies aan ouders over hoe ze thuis kunnen omgaan met het poep- en/of plasprobleem.

Pipo+ Continentieverpleegkundige De continentieverpleegkundige voert onder andere een echo-onderzoek uit en beoordeelt of het kind nog obstipatie heeft of urine achterhoudt. In sommige gevallen wordt de dosering van de medicijnen aangepast, klysma’s gegeven of nader laboratoriumonderzoek verricht. Ook geeft de continentieverpleegkundige adviezen over voeding en leefregels

Pipo+ Kinderbekkenfysiotherapeut De kinderbekkenfysiotherapeut geeft uw kind advies over toilettraining en houding, adem- en ontspanningsoefeningen. Ze geeft voorlichting en advies over toiletgedrag en het goed leren voelen van het lichaam, de buik- en bilspieren, de bekkenbodem en het weer leren controleren daarvan.

Pipo+ Behandelplan Aan het eind van deze twee observatiedagen worden de bevindingen in het multidisciplinair team besproken en een behandelplan opgesteld. De behandeling wordt aangepast aan het communicatieniveau en individuele leerstijl van het kind. De kinderpsycholoog bespreekt samen met de ouders en, indien leeftijd en niveau van het kind dit toelaat, het kind, de uitkomsten van de PIPO+ dagen en het (neuro-) psychologisch onderzoek. Ook het behandelvoorstel wordt toegelicht. De behandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door een continentieverpleegkundige, pedagogisch medewerkers en een fysiotherapeut. Behandeling kan poliklinisch, in dagbehandeling of in combinatie ervan plaatsvinden.

Pipo+ Behandeling Pedagogisch medewerker is Casemanager Kinderen begeleiden Psycho educatie aan ouders Kinderbekkenfysiotherapeut Continentieverpleegkundige

Pipo+ Controle Controle vindt plaats door middel van poliklinisch bezoek, telefonisch contact of per email. Er is regelmatig multidisciplinair overleg waarin het kind besproken wordt. Zonodig wordt het behandelplan bijgesteld.

Pipo+ Einde behandeling