Derde Nationale heipalendag Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De entertainmentbranche bezoek aan een tv studio opname met publiek
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Praten met kinderen over de wereld !
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Identiteitsverankering
Homcom Stelt voor:. RolandRolandRolandRoland Street View.
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
LRP PASTORALE EENHEID release 2.1 Koos Willemse.
§6 Begin Holoceen Kenmerkend voor de laatste jaar is dat de temperatuur weer stijgt. Je kent inmiddels het gevolg => stijging van de zeespiegel.
Aflezen van analoge en digitale meetinstrumenten
Autisme en Mindmap Thuis en op School
VALKPARKIETEN HOBBYKWEKERIJ
T Netherlands Institute of Applied Geoscience TNO - National Geological Survey BVFP-ALV 16 mei 2006 Funderingsschade door lage grondwaterstanden in Dordrecht.
BioComposiet Van restafval naar product BioComposiet groep : Perry van Adrichem Ricardo Struik Tim van Paassen Arno Droogers.
Van uitleggen leer je het meest
Mannus Menting 11 november 2009 Project Week 1 Foto’s van reclame onderweg.
Thema 1 Noah, Yaimo en Ivar Water.
Vapro -D Month Year Givaudan.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Deel 2. Zomaar weer een foto. Niks bijzonders te vermelden.
Project week 1 Foto’s van reclame onderweg
Zonnecollector.
Funderingsproblematiek in Nederland
Levensvragen Over geluk…..
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Muziek Project; Klaplong
De grafiek van een lineair verband is ALTIJD een rechte lijn.
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Bloed alcohol gehalte BAC formule.
Polariteit scheikundeblok.
Tekenen.
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Praktische Opdracht CKV
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
Verslag fotosynthese. Gemaakt door: Ben Bitter, Bert Kupers Klas: SH3B
1 Datastructuren Een informele inleiding tot Skiplists Onderwerp 13.
Vormstabiele lenzen Vormstabiele lenzen (harde lenzen)
Solar Influences Data analysis Center / Royal Observatory Belgium Waarom zonnetelescopen boven op een toren plaatsen? Wat is deze vreemde structuur?
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
By Jeffrey & Jeffrey.. Wat hebben we gedaan? Wij hebben gekozen voor een lamp te maken, dit is een oud examen werkstuk van hier naast hebben.
Schouwgids Schoon A+ A B C D.
HISPARCWOUDSCHOTEN 2006NAHSA Tellen van Random gebeurtenissen Hoe nauwkeurig is een meting?
Interpreteren van data
De vangnetpopulatie in de Ziektewet: kenmerken en risicofactoren voor langdurig verzuim Het onderzoek.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Aardrijkskunde Thema 1 water
Woord van Leven Juni 2014.
Centrummaten en Boxplot
Elke plant zijn eigen plek
Het opbouwen van een data base
DAG De tijd die de aarde erover doet om één volledige beweging om zijn as te maken. Dit is 23 uur en 56 minuten óf De tijd die ligt tussen twee opeenvolgende.
Slot 4Hc.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
Stappenplan Samenvatten
Het verschil tussen logisch- en ‘inclusief – intuïtief denken’….. 
De Bij Renzo Wage Groep 5.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Cannabis en verslaving: misverstanden en feiten
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Monitoring van bodemvocht- en grondwaterkwantiteit door de Vlaamse Milieumaatschappij Niet alleen eten, maar ook drinken.
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Regenwormen.
Centraal Examen Nederlands
Houtsoorten en hun kwaliteit
Houtsoorten.
Regenwormen.
Gemeentelijk Rioleringsplan Haarlem voor periode 2018 t/m 2023
Kan je zelf een geschikte schaalverdeling maken
Kan je zelf een geschikte schaalverdeling maken
Transcript van de presentatie:

Derde Nationale heipalendag Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek 22 januari 2008 René Klaassen SHR Hout Research

Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Inleiding, tekst Welkom allemaal, grote opkomst, 1ste dag circa 40 mensen, 2de dag 70 en nu hebben we meer geïnteresseerden dan plaatsen. Het blijft een actueel onderwerp en een goed podium waar inhoudelijke betrokken elkaar kunnen ontmoeten. Het is ook een onderwerp met een politieke lading maar daar zullen we vandaag niets aan doen behalve dan dat we als groep van inhoudelijke betrokkenen met deze dag opnieuw een vuist te maken om de problematiek rondom houten funderingen die nog steeds weinig serieus worden genomen steeds op de kaart te blijven zetten. Het gaat over langzame schade-processen en over enorme potentiële schadeposten. SHR is een van de weinig instituten die houtonderzoek doet binnen dit onderwerp en ik wil u vandaag meenemen in de nieuwe inzichten die in 2007 zijn verkregen.

Inhoud Aantasting onder water Snelheid van bacteriële aantasting Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Inhoud Aantasting onder water Snelheid van bacteriële aantasting Verloop van bacteriële aantasting bij vuren Verloop van de aantasting over de paallengte - Sterkte van langshout -

Foto via Tauw © SHR Hout Research

© SHR Hout Research

Aantasting onder water, tekst Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Aantasting onder water, tekst Overzicht van aantasting onder water Als paalkoppen in de grond boven het grondwater uitkomen drogen ze vanaf de buitenkant uit. Alleen op plaatsen waar het hout uitgedroogd is is zuurstof aanwezig en kunnen schimmels groeien. Omdat een paal water kan transporteren vanuit diepere wel waterverzadigde lagen moet de droogstand de tot ver onder de paalkoppen komen en langdurig zijn, anders blijft de paal gewoon geheel nat en is geen schimmelaantasting mogelijk. Dit is dus eigelijk geen aantasting onderwater. De enige situatie waar hout onder water wordt aangetast door schimmels is in dat oververzadigd is met zuurstof. In oppervlaktewater kan maximaal 12 mg/l zuurstof zitten wat te weinig is voor softrot. Pas 25 mg/l zuurstof is softrotactiviteit mogelijk en turbulentie kan deze waarden worden gehaald. Met grondwater kan niet dus niet

© SHR Hout Research Foto Prof. Thomas Nilsson

Foto Prof. Thomas Nilsson © SHR Hout Research

Foto, Leuschner © SHR Hout Research

Aantasting onder water, tekst Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Aantasting onder water, tekst Alleen bacteriën kunnen hout onder water aantasten. Gedacht werd dat ook een beetje zuurstof nodig was maar nu blijkt dat EB ook actief zijn in afwezigheid van zuurstof. Zij veroorzaken een typisch erosiepatroon zoals hier getoond op een vezelwand (diameter circa 20 µm). Het gaat niet om één maar om een consortium van soorten die van elkaar afhankelijk zijn. De één leeft van het afvalproduct van de ander. Waterdynamiek is noodzakelijk om het proces op gang te houden. EB behoren tot het CFB (Cytophaga-Flavobacterium-Bacteroides) complex, gespecialiseerd (hout weinig stikstofrijk voedsel, schoon milieu) en komen altijd en overal voor (komen dus niet uit rioleringen). Het zijn langzame aantasters dus komen daar voor waar schimmels niet meer kunnen groeien. Hier is zo’n erosiegroef getoond met bacteriën, 1-2 µm lang. In stilstaand water is dus geen aantasting zoals hier te zien en 6000 jaar oud grenen wat eruit ziet als gisteren gezaagd.

Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag

Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst In ons data-bastand van circa 3000 paalkopgegevens was de leeftijd meestal bekend. Ik kon de gemiddelde jaarsnelheid uitrekenen voor elke paal. Ik laat dat hier zien voor ernstige als voor weinig aantasting voor grenen en vuren. De snelheid is in oplopende volgorde in een grafiek gezet. De snelheid voor grenen (zwarte stippen, iets meer monsters dan vuren) is 2x zo hoog als voor vuren (grijs) voor weinig (open) en ernstige (massief) aantasting. De grenen lijn weinig (open zwart) is in het begin stijl wat betekent dat dit op weinig palen is gebaseerd, bij vuren is de lijn (grijs) veel vlakker wat betekent dat het op veel palen is gebaseerd. Bij maximum lopen de lijnen ook weer stijl, weinig monsters, fouten (? Leeftijd) of extreme snelheden tot 1.5 mm/ jaar

Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag

Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst In deze tabel ziet u de gemiddelde waarden welke meest voorkomt in het spinthout van vuren en grenen. Let op ik praat nu ineens van spinthout. Verder staan de maximale waarde (niet de extreme waarden) gegeven van de hoogste EB aantastings-snelheid voorkomend in Nederlandse heipalen. In grenenspint is de snelheid 2x zo hoog als in vurenspint. In grenen is altijd een scherpe aantastingsovergang tussen spint- en kernhout. Over de snelheid in grenenkernhout zijn weinig data beschikbaar maar ik schat in dat dit 10 - 100x langzamer is dan bij grenenspint. Bij vuren krijg ik steeds meer het vermoede dat ook hier de spint-kern grens van invloed is op de aantasting, hoewel het verschil in snelheid in vurenkern en spinthout minder extreem is dan in grenen (spinthout wordt minder snel en kernhout wordt juist sneller aangetast). Vurenkern is echter niet eenvoudig aantoonbaar.

© SHR Hout Research

Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst Bepalend voor de EB snelheid zijn fungiciden (alleen aanwezig in grenenkernhout: daarom hogere weerstand) en waterdoor-latendheid. Hier twee foto’s van een SHR waterdoorlatend experiment aan hele vuren (onder) en grenen (boven) palen. Zwart laat zien waar water door de stam is gelopen. Een scherpe grens is zichtbaar bij grenenkernhout en ook bij vuren is een redelijk scherpe grens bij het kernhout. Verder is de waterdoorlatendheid van vurenkernhout groter dan grenenkern. Zowel bij grenen als bij vuren bestaat een duidelijke relatie tussen leeftijd van de boom en kernhouthoeveelheid. Op dit moment is een student bezig alle circa 1500 vurenpalen in het SHR bestand aan te vullen met leeftijd en aantal aangetaste jaarringen. Mogelijk blijkt hieruit dat er ook bij vuren een blokkade ligt bij de spint-kerngrens wat ons dan instaat zal stellen een betere inschatting van restlevensduur te maken

Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag

Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag

Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Snelheid bacteriële houtaantasting, tekst Deze grafiek geeft de relatie weer tussen het gewicht en het vochtgehalte van volledig waterverzadigd hout. Deze grafiek geldt voor elke houtsoort. Ligt een punt duidelijk boven de lijn dan is er een meetfout gemaakt (vooral voorkomend bij kleine monstertjes). Ligt een punt onder de lijn dan is het out niet waterverzadigd. Wanneer een heipaal 50 jaar in de grond staat moet deze wel waterzadigd zijn of …. de structuur moet goed afgesloten zijn. Bij aantasting wordt de structuur geopend en de punten onder de lijnen blijken dan ook vaak kernhout te zijn. Typisch voor grenenkern ook ook veelvoorkomend in onaangetast vuren waarvan we nog niet komende vaststellen of het kernhout was.

Foto via RACM © SHR Hout Research

Foto via Tauw © SHR Hout Research

EB over de lengte van de paal tekst Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag EB over de lengte van de paal tekst Onderzoek naar EB aantasting over de lengte van de paal is slechts beperkt uitgevoerd. Tot nu toe bleek dat EB aantasting aan de punt vergelijkbaar is met die aan de kop. Onlangs is er onder-zoek uitgevoerd naar 2 herbegraven scheepswrakken in NO polder met verschillende grondwaterregiems. Hier bleek de aan-tasting in de aërobe zone vele malen hoger dan in diepere zones. Er was geen softrot activiteit (watertoevoer vanuit onder was vol-doende om het hout nat te houden). De grondwater dynamiek heeft wel voor extreme aantastingssnelheden gezorgd. De mate van aantasting in de bovenste zone (paalkop) blijkt dus gelukkig (ander moeten er veel meer funderingen worden afgekeurd) opvallend sterker te kunnen zijn dan in de onderste zones. Met name sterk aantasting in paalkoppen zou veroorzaakt kunnen worden door wisselden grondwaterstanden rond de paalkop en zijn daarmee niet representatief voor de gehele paal. Meer palen trekken, zoals hier gemaal katwijk

Houtonderzoek heipalen in 2008 Nieuwe inzichten vanuit houtonderzoek Derde nationale heipalendag Houtonderzoek heipalen in 2008 International training school (6-8 oktober 2008): “Judging and impact of the quality of wooden foundation piles” Publicatie HOUT AANTASTING ONDER WATER 2008-1: situatie NL lab-experimenten EB situatie Amsterdam identificatie EB datering met jaarringen tijdschrift: International Biodeterioration and Biodegradation http://www.sciencedirect.com/science/journal/09648305 Duidelijkheid start onderzoeksproject om EB te stoppen