‘Machtig is de naam van de Heer’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Advertisements

Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
De Heilige Geest in het Oude Testament
Wat is de bedoeling van Johannes?
Bestemming God eren ….
1 Corinthiërs 3:10-15 de bema van God en Christus: Beoordeling van de werken van de gelovigen van het lichaam van Christus.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
Stop! Sta eens even stil..
God en ons.
1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
De Ben Adam Psalm 8.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
ALSJEBLIEFT! Romeinen 10.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
OVER WAT JE ZEGT EN WAT JE DOET
WELKOM OP TOV!.
‘voor de kinderen’.
Stel je voor … Je was erbij op de Pinksterdag Petrus spreekt de mensen toe Verrassend Ontnuchterend Geen spektakel Meer een boetepreek CHRISTUS CENTRAAL!
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Zondag 1 Wat is jouw zekerheid in dit leven? Dat ik van Jezus ben
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
In deze presentatie staan beide.
Bronvermelding Alle schriftgedeelten zijn – tenzij anders vermeld - uit de NBG Bijbelvertaling Alle citaten - tenzij anders vermeld – die worden.
Verlangen naar licht.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Zondag 24 HC Franeker 10 oktober 2010
Dé sleutel van genade … Over macht en wachten - VYA 01 juni
Over hart en gedrag … - VYA 10 augustus
Zondag 36 HC Franeker 15 maart 2009
28 september 2014 Zoetermeer. Openbaring 1 1 Openbaring van Jezus Christus, welke God Hem gegeven heeft om zijn dienstknechten te tonen hetgeen weldra.
We see things and persons as we are, not as they are
Wandelen met de Ontzagwekkende
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Handelingen 5: 1 En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, 2 hield iets van de opbrengst achter, met medeweten.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Openb. 4: Ik, Johannes, had een visioen. Er stond een deur open in de hemel. En een stem zei: ‘Klim hierheen op, dan laat ik je zien wat er hierna.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Preek Jakobus 2:
In Uw licht zien wij het Licht
Preek Hebreeën 4:
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Niets zonder Gods zegen
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
De Heiland Uw Heiland.
Welkom in de samenkomst
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Een voorbeeld dat navolging verdient
In deze dienst zal Ds. Verbree Voorgaan
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
30 januari 2016 Urk Jozef bij Potifar (Genesis 39)
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
È ju’t al horeh? Euh oeh leutig!
Transcript van de presentatie:

‘Machtig is de naam van de Heer’ Preek: ‘Machtig is de naam van de Heer’

3e gebod Misbruik de naam van de Here uw God niet, want wie zijn naam misbruikt laat Hij niet vrijuit gaan.

Artikel 147 wetboek van strafrecht Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft: 1 hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, door smalende godslasteringen op voor godsdienstige gevoelens krenkende wijze uitlaat; 2 hij die een bedienaar van de godsdienst in de geoorloofde waarneming van zijn bediening bespot; … … … In 2009 is een motie aangenomen om dit artikel uit het wetboek van strafrecht te schrappen

3e gebod de na(a)men van de Here wat is ‘misbruik van Gods naam’ ? het heiligen van Gods naam

De namen van God El(ohim) > God Jahwe > HEER of HERE (Hij die er is – korte versie van ‘Ik ben die Ik ben’) Adonai > Here El Eljoon > de allerhoogste God Jahwe Tsebaoot > De Here van de hemelse machten (‘der heerscharen’) El Sjaddai > God de almachtige Jezus Christus > Gezalfde Verlosser

Misbruik de naam van de Here uw God niet, want wie zijn naam misbruikt laat Hij niet vrijuit gaan. Gods naam is niet los van hemzelf beschikbaar

Wat is misbruik van Gods naam? Gods naam gebruiken op een manier die niet bij Hem past (‘ijdel gebruiken’) -valse profetie

Voorbeeld ‘De profeten pleisterden alles met hun witkalk dicht, hun visioenen waren bedrieglijk en hun voorspellingen vals, ze zeiden: ‘Dit zegt God, de HEER ...’ – terwijl de HEER niet had gesproken.’ (Ezechiël 22)

Wat is misbruik van Gods naam? Gods naam gebruiken op een manier die niet bij Hem past (‘ijdel gebruiken’) -valse profetie -iemand vervloeken in naam van God

Voorbeeld ‘Zodra David bij Bachurim was aangekomen, kwam er iemand aanlopen uit de familie van Saul, een zekere Simi, de zoon van Gera. Vloekend en tierend kwam hij aanlopen, en hoewel David door zijn lijfwacht van heldhaftige soldaten was omringd, bekogelde hij de koning en zijn gevolg met stenen. Hij vloekte en schreeuwde: ‘Maak dat je wegkomt, moordenaar! Stuk ongeluk! Je hebt je de troon van Saul toegeëigend. Nu wreekt de HEER het bloed van Saul en zijn familie aan jou’ (2 Samuël 16)

Wat is misbruik van Gods naam? Gods naam gebruiken op een manier die niet bij Hem past (‘ijdel gebruiken’) -valse profetie -iemand vervloeken in naam van God -als gelovige zo leven dat Gods naam schade lijdt

Voorbeeld ‘Bij de volken waar de Israëlieten kwamen werd mijn heilige naam ontwijd doordat men van hen zei: “Dit is nu het volk van de HEER, uit zijn land is het verbannen.”Het deed mij verdriet dat mijn heilige naam zo door het volk van Israël ontwijd werd, bij alle volken waar het kwam.’ (Ezechiël 36)

Wat is misbruik van Gods naam? Gods naam gebruiken op een manier die niet bij Hem past (‘ijdel gebruiken’) -valse profetie -iemand vervloeken in naam van God -als gelovige leven zo leven dat Gods naam schade lijdt -vals zweren (‘Zo waar de Here leeft …’) -Gods naam als krachtterm, stopwoord -onterecht beroep op God in discussies, om eigen gelijk te onderbouwen

Het heiligen van Gods naam in elk geval niet vloeken, ook niet door een paar klinkers om te wisselen … … zo leven dat Gods naam niet wordt gelasterd (Hij zegt wel dat ie in God gelooft, maar … … ) opkomen voor Gods naam

Heidelbergse Catechismus Vraag 100: Is het lasteren van Gods naam door zweren en vloeken dan zo’n grote zonde, dat God ook toornt tegen hen die het vloeken en zweren niet zoveel mogelijk helpen tegengaan en verbieden? Antwoord: Ja zeker, want geen zonde is groter en wekt Gods toorn meer op dan het lasteren van zijn naam. Daarom heeft Hij op deze zonde de doodstraf gesteld.

Leviticus 5:1 ‘Wanneer iemand zondigt, in geval hij een overluid gesproken vervloeking hoort en getuige is, hetzij hij het zelf gehoord heeft of het te weten gekomen is, dan draagt hij, indien hij het niet aanbrengt, zijn ongerechtigheid’ (NBG-51) ‘Wie zondigt doordat hij geen gehoor geeft aan een met een vervloeking bekrachtigde oproep om te getuigen, terwijl hij het misdrijf wel heeft gezien of ervan weet, maakt zich strafbaar.’ (NBV)

Het heiligen van Gods naam in elk geval niet vloeken, ook niet door een paar klinkers om te wisselen … … zo leven dat Gods naam niet wordt gelasterd (Hij zegt wel dat ie in God gelooft, maar … … ) opkomen voor Gods naam durf de TV uit te zetten … …

Gemiddeld waren er in 2004 op de TV per uur 1,3 uitingen van grove taal te horen, tegenover 1,2 in 2003. Ver boven het gemiddelde scoren de omroepen BNN (5,1 grove woorden per uur), VARA (4,1) en Veronica (2,5). … … In uitzendingen van de EO en de NOS werd nauwelijks grove taal gebruikt (0,3 grove woorden per uur). (bron: Bond tegen het Vloeken)

Het heiligen van Gods naam in elk geval niet vloeken, ook niet door een paar klinkers om te wisselen … … zo leven dat Gods naam niet wordt gelasterd (Hij zegt wel dat ie in God gelooft, maar … … ) opkomen voor Gods naam durf de TV uit te zetten … … zijn naam niet gebruiken om je eigen gelijk te krijgen

Het heiligen van Gods naam in elk geval niet vloeken, ook niet door een paar klinkers om te wisselen … … zo leven dat Gods naam niet wordt gelasterd (Hij zegt wel dat ie in God gelooft, maar … … ) opkomen voor Gods naam durf de TV uit te zetten … … zijn naam niet gebruiken om je eigen gelijk te krijgen

Andre Rouvoet: ‘Ik ben tegen vloeken. Niet omdat ik er niet van gediend ben of omdat ik het vervelend vind, maar omdat het raakt aan mijn relatie met God … Ik hou van God en wil niet dat zijn naam gebruikt wordt in een context die niet relavant is.’