Cultuurparticipatie bij Dienst kinderopvang

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoetchikoetchi, Cultuur voor baby’s en peuters
Advertisements

Doorstroming en kritieke overgangen
3-jarigen in het basisonderwijs
Welkom bij Leefstijl.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Van visie naar actie.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Je Creatief Quotiënt verhogen ‘creatieve ontwikkeling van talent’
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Symposium 12 mei 2011 Workshop: ‘Sociaal dossier en handelingsplan in residentieel werken met gezinnen’ door Carlo Theuwen en Lien Van Hoof.
CanDo Coaching.
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
&. Over Nutricia Meer dan 100 jaar ervaring actief op het gebied van baby- en kindervoeding Nutricia heeft als doel om bij te dragen aan aan een gezonde.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Ann, Kelly coördinator/teamcoach
Wat is Boekbaby’s? Samen genieten van boeken Maximale kansen voor alle kinderen Boeken in alle gezinnen brengen.
Bedankt! Sinds ……….delen jullie met veel enthousiasme Boekbaby’s-pakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Een project van de Stedelijke Openbare Bibliotheek en Brede School Gent Boek op Bezoek 1.
Visie spel en ontmoeting Samenkomst vrijwilligers 10 december 2013
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Leerplangericht aan de slag met het pedagogisch raamwerk van Kind en Gezin Januari 2016 Gent – Hasselt.
Hoe pedagogisch handelen?
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Schoolopbouwwerk Menen
<Naam Scoutinggroep / Plaats>
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Veilig thuis 1 14/12/2012.
Van documenteren naar afstemmen en terug…
Bedankt! Jullie delen met veel enthousiasme Boekstartpakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Doelen behalen met activiteiten
Ann, Kelly coördinator/teamcoach
Doelen behalen met activiteiten
Voorlezen in de kinderopvang
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Ann, Kelly coördinator/teamcoach
Taalbeleid: Van brabbel tot babbel Inspiratiedag VVSG 2 april 2015
Lokaal loket kinderopvang
Pedagogische relatie in VO en MBO
Voorstelling Spel Kwaliteit Troef
naam gemeente | datum start
PAR-dag, , De Sensatie van een Goed Leven Workshop ‘Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie’
Boek op Bezoek een project van de Stedelijke Openbare Bibliotheek en Brede School Gent.
Informatie- en bedankavond De Schare juni 2018
brengt school en ouders dicht bij elkaar
VAAR MEE MET DE SLOEBERBOOT
Reflectieve medewerkers (leren) reflecteren
Lokaal loket kinderopvang
Maakonderwijs Verbeelden – spelen – maken - leren
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Leiderschapsontwikkeling
Toegankelijke communicatie
Transcript van de presentatie:

Cultuurparticipatie bij Dienst kinderopvang

Cultuur, niets voor mij ?

spelen Samen bedenken gewaarworden Grenzen proces spontaan ervaren creëren verwondering onderzoeken Grenzen proces spontaan ervaren Plezier ontdekken associëren benoemen intensief Een heleboel van de insteken die we net hebben gehoord vanuit het gekozen materiaal, vinden volgens ons hun ingang bij kinderen via spel. Spel is de manier waarop kinderen de wereld ontdekken en waarop ze zichzelf dingen aanleren.

Schilderen met en op verschillende materialen

Sneeuw ontdekken in het kinderdagverblijf

Experimenteren met speelgoedauto’s in het kinderdagverblijf

Licht en kleur in het kinderdagverblijf

Museumbezoek met kinderdagverblijf

Waarom Ontwikkeling bevorderen Samen doen, samen beleven Ervaringen opdoen: object-, cognitieve, introspectieve, sociale Ander perspectief op de wereld Intrinsieke beleving Dit pedagogisch raamwerk is een bondige visietekst over kwaliteitsvolle kinderopvang. Het verduidelijkt wat de kinderopvang betekent voor kinderen, voor gezinnen en voor de samenleving. Het raamwerk geeft een richting aan, een houvast om zich voor te engageren. Het pedagogische raamwerk draagt ook bij tot de concretisering van de missie van Kind en Gezin: ‘Samen met partners, voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is of opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren’. Met de ervaringsgebieden zet het raamwerk bakens uit voor een waarderende en uitdagende leefomgeving, met respect voor het individuele ritme, talenten, de eigenheid en het initiatief van elk kind. Elke benutting van de ervaringsgebieden blijft onderworpen aan de kernvoorwaarden van kwaliteit: kinderen voelen zich goed en zijn geboeid bezig.

Hoe? Projecten De weg vinden naar… Methodieken Boekje Proef ism De Krook Speelstof: ism externe kunsteducatieve lesgevers Voorstellingen theater De Spiegel ism VCOK en bijloke Methodieken Verwondering – klein kijken – broekzakschatten Creatief denken Ruimte en materialen De weg vinden naar…

projecten Doelstellingen:   Taalontwikkeling en leesplezier bevorderen bij baby’s en peuters Kindbegeleiders vormen en stimuleren om voor te lezen, met boekjes te werken Ouders bewust maken dat boekjes al op zeer jonge leeftijd zinvol zijn en dat er ook voor piepjonge ‘lezertjes’ een aanbod is in de bibliotheek Hoe ? Boekje Proef is: Een tijdelijk boekenpakket voor alle deelnemers aan het project Een stimulans om ouders in contact te brengen met het aanbod van de bibliotheek Een stimulans voor kindbegeleiders om leesplezier te bevorderen Wat is het aanbod voor de kinderdagverblijven die in 2018 in het project stappen? 1 Boekenpakket: 40tal boekjes met aandacht voor anderstalige en meertalige exemplaren. Zie voorbeeldlijst achteraan als bijlage. Dit pakket blijft 10 maanden in het kinderdagverblijf. 1 avondvorming voor het team of individuele begeleider. Gegeven door Erika Kindt (vzw KlinkKlank). De vorming is interactief en inspireert kindbegeleiders om met boekjes aan de slag te gaan. 3 sessies ‘Boek op Schoot’ onder begeleiding van Erika Kindt. Gezellig boekenmoment met ouders, kinderen en kindbegeleiders in het kinderdagverblijf. De opleider stelt verschillende instrumenten voor verantwoordelijken ter beschikking waarmee ze hun team kunnen ondersteunen in het voorlezen door voorbereiding en reflectie. Op die manier bereiken de sessies ook de doelstelling van praktijkbegeleiding naast de doelstelling van ouderactiviteit. Bibliotheek uit de buurt stelt het aanbod voor jonge kinderen voor aan de ouders op de workshop Boek op Schoot (indien praktisch haalbaar). Wat verwachten we van de kinderdagverblijven die in 2018 in het project stappen? Het kinderdagverblijf stelt een voorleesverantwoordelijke aan. Zij is verantwoordelijk om ‘voorlezen’ op de agenda van de opvanglocatie te blijven plaatsen. Kindbegeleiders gebruiken het boekenpakket. Minstens 1 begeleider volgt de vorming. (minstens de voorleesverantwoordelijke) Het kinderdagverblijf organiseert een workshop ‘Boek op Schoot ‘ voor ouders. Dit ouder-kindmoment wordt goed voorbereid op het team met het oog op zoveel mogelijk ouders bereiken. Voorafgaand zal er een bijeenkomst georganiseerd worden voor verantwoordelijken van de deelnemende voorzieningen waarin samen nagedacht wordt over de voorwaarden om ouders te bereiken met dit aanbod. Op de workshop kan de bibliotheek zich voorstellen aan de ouders. Kinderdagverblijven die reeds participeren aan het project geven hun pakket door. Kindbegeleiders uit locaties die aan eerdere edities deelnamen en die de vorming nog niet hebben gevolgd, kunnen deze nog mee volgen indien er nog plaats is.

De weg vinden CULTUURPARTICIPATIE CULTUURPARTICIPATIE Een breed aanbod van externe organisaties voor (st)ibo’s… CULTUURPARTICIPATIE Een breed aanbod van externe organisaties voor kinderdagverblijf en peutertuin…

methodieken - Naar inspirerende plekken gaan: ABC Huis, museum als vergaderlocatie + uitleg, in het magazijn van Skriewer, … Dingen laten doen en beleven vanuit verschillende domeinen, ondertussen ook teambuildend Interessante materiaalcombinaties geven om mee aan de slag te gaan. Ook bij het nadenken, bv. behoeftenpiramide bouwen Kunstwerken als insteek gebruiken: bv. groepsfoto obv werk Ensor – winterlandschappen kleuren mengen – standbeelden voor beweging – prenten om verhaal te verzinnen

Zelf aan de slag? samenwerken doel - middel vertaalslag vertrouwen en ruimte