Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren Tip! Hier beginnen met een startvraag: waar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Door goede gesprekken groeien
Realisatie kindcentrum
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
BattleBots The school battle.
Bijeenkomst 3 Hoe bouw je een les op en hoe houd je hierbij rekening met het leren van leerlingen?
Programma Welkom en doelen bijeenkomst Het gebouw, korte toelichting traject Waar staan we voor? Waar gaan we voor? Samenvatting met vragen en reacties.
Twente’s got Talent.. Integratie van ICT in natuur- en techniekonderwijs Petra Fisser & Chantal Velthuis 31 januari 2013.
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Handelingsgericht werken
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
 Informeren over aanpassingen van de assessments in jaar 3 en jaar 4  Informeren over uitbreiding beoordelingscategorieën en toepassingen  Richtlijnen.
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Leergang LOB: verdiepingsmodule Blok 1: analyse.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
1 Succesvol deeltijd hogeronderwijs Waar staan we? - gedeelde praktijken - Workshop Ver. Hogescholen Praktijkervaring flexibel opleiden Elly.
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Bijeenkomst September 2015
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Periode 1 KOP Thema 2, week 1.3 Directe instructiemodel- lesformulier- beginsituatie 15 september 2014.
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Welkom op de informatieavond van bs Groene Vallei
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Kartrekkers Opleiding.
ICC Module Cultuur in de Spiegel Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Bètadidactiek Beschrijving vak en NLT competenties die aan bod komen.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
ICC Module Filosoferen met kinderen Gemeenschappelijk nadenken Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Het onderzoeksverslag
Coördinatoren VZ 13 januari 2017 Verslag.
Passend onderwijs.
Zorglokaal DE EVALUATIE.
Diepteverwerking P2 (onderdeel van EA4X0)
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
PowerPoint Rekenen Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Diepteverwerking P2 (onderdeel van EA4X0)
EEN PLAATJE VAN Het wat, hoe en waarom van je les als startpunt voor het onderzoeken van je eigen lespraktijk 31 jan ROSA Conferentie Hanna Westbroek.
Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs Bijeenkomst 2
Gepersonaliseerd leren
PowerPoint Rekenen Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Hup aios hup! Hoe bevorder je een actief leerproces?
Programma van vandaag uur Opening (aandachtspunten) uur De taken/rol van een teamleider: Dick Mol(teamleider, Entree.
Bijeenkomst 25 mrt 2003 WELKOM OP DE HOGESCHOOL BRABANT “Samen op weg naar een leer-werk traject leraar basisonderwijs voor klassen- en onderwijs.
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Relevante en passende onderwijsmaterialen selecteren
Bijeenkomst 25 mrt 2003 WELKOM OP DE HOGESCHOOL BRABANT “Samen op weg naar een leer-werk traject leraar basisonderwijs voor klassen- en onderwijs.
Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs Bijeenkomst 3
Cursus Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs
Leren leren.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Aan de slag met de Naam/school - Datum -.
UNICEF België en HIVA / KULeuven
Team charter Instrument.
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Leergang LOB: verdiepingsmodule
Leergang LOB: verdiepingsmodule
Meetkunst Een verbinding tussen beeldende kunst en meetkunde
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
Kopopleiding Gert de Goede Lerarenopleider NaSk Oktober 2018.
Transcript van de presentatie:

Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren Tip! Hier beginnen met een startvraag: waar droom(de) je (vroeger) van? Waar loop (liep) je warm voor? Deel de ervaringen met elkaar: dit vormt de opstart voor het vormgeven van het leerplan voor talentontwikkeling.

Doel module talentontwikkeling Op een beredeneerde wijze ontwikkelen van onderwijs voor talentontwikkeling in de onderbouw VO, met behulp van de instrumenten van www.talent.slo.nl.

Opzet module talentontwikkeling Bijeenkomst 1: Onderzoeken Bijeenkomst 2: Ontwerpen Uitvoeringsfase Bijeenkomst 3: Evalueren www.talent.slo.nl Deze module is opgezet volgens een ontwikkelcyclus, met daarin de fasen onderzoeken, ontwerpen, uitvoeren en evalueren. Dit is een hulpmiddel om gestructureerd materialen te ontwikkelen voor talentontwikkeling. Eerst wordt bepaald wat men precies met talentontwikkeling wil bereiken en vervolgens wordt toegewerkt naar concrete lesmaterialen. Aan het eind van elke fase wordt de tussenbalans opgemaakt, alvorens doorgewerkt wordt naar een volgende fase.

Bijeenkomst 1: Onderzoeken Vooropdracht: Voorafgaand vullen deelnemers (bij voorkeur max. 8) de quickscan voor talentontwikkeling in. Deelnemers kunnen zich voorbereiden door zich in te lezen: http://talent.slo.nl/school/onderbouw/ Tijdsindicatie voor deelnemers: Vooropdracht 1 tot 2 uur Bijeenkomst: 3 tot 4 uur (afhankelijk van uitkomst van quickscan) Huiswerk: 1,5 uur

Doel bijeenkomst 1: onderzoeken Leraren kunnen de gewenste situatie voor talentontwikkeling op school in de onderbouw VO in kaart brengen. Introductiefilm Uitleg over doel bijeenkomst 1. Talentontwikkeling op school start bij het willen herkennen en erkennen van talenten van kinderen. Het filmpje toont aan dat de context waarbinnen talenten kunnen bloeien cruciaal is voor het herkennen en erkennen van talenten.

Hulpmiddel bijeenkomst 1: onderzoeken 1. Bepaal uw visie Bepaal met de quickscan hoe talentontwikkeling op school er in grote lijnen uit zou kunnen zien.   Quickscan talentontwikkeling 2. Formuleer uitgangspunten Bepaal concrete uitgangspunten voor een leerplan voor talentontwikkeling. Spinnenwebspel 3. Maak de tussenbalans op Bekijk of alles naar wens verloopt. Monitorinstrument (checklist 1) Zie ook beschrijving handreiking ontwikkelcyclus.

Opzet bijeenkomst 1: onderzoeken Vooropdracht: Gedeelde visie op talentontwikkeling op school. Bespreken uitkomsten quickscan. Bijeenkomst 1: Uitgangspunten voor een leerplan talentontwikkeling formuleren m.b.v. het spinnenwebspel. Toelichting op spel In groepjes spelen van het spinnenwebspel Nabespreking spinnenwebspel Huiswerk: Huiswerkopdracht, afronden en vooruitblikken m.b.v. het monitorinstrument. Uitleg opzet bijeenkomst 1.

Quickscan: gedeelde visie Nabespreking ingevulde quickscan Nabespreking quickscan Doel: consensus over de visie (met daaraan gekoppelde beleidsactiviteiten) voor talentontwikkeling op school. Aanbeveling: zorg dat voorafgaand aan de bijeenkomst al duidelijk is welke weg wordt ingeslagen met talentontwikkeling: betrek ook directieleden in dit traject!

Spinnenwebspel: curriculair spinnenweb (Van den Akker, 2003) Start spinnenwebspel: formuleren uitgangspunten voor leerplan talentontwikkeling, met allereerst uitleg over het curriculair spinnenweb: De kern van een leerplan betreft doorgaans de doelen en inhouden van het leren. Veranderingen in die kern veronderstellen meestal ook wijzigingen in andere leerplanonderdelen. Een verhelderende manier om een en ander in samenhang te visualiseren is het zogenaamde curriculaire spinnenweb (Van den Akker, 2003). De kern en de negen draden van het spinnenweb verwijzen naar tien onderdelen van het curriculum die elk een vraag over het (plannen van) leren door leerlingen betreffen. In het spinnenweb fungeert het onderdeel ‘visie’ als centrale, verbindende schakel; de overige onderdelen (leerplanaspecten) zijn verbonden met die visie. Idealiter zijn ze ook met elkaar verbonden, zodat er sprake is van consistentie en samenhang. De metafoor van het spinnenweb onderstreept het kwetsbare karakter van een curriculum. Spinnenwebben zijn weliswaar enigszins flexibel maar dreigen toch te scheuren als er te hard en eenzijdig aan bepaalde draden getrokken wordt zonder dat de andere draden meebewegen.

Het spel, de spelregels. >link Spinnenwebspel Het spel, de spelregels. >link Zie: http://talent.slo.nl/starten/cyclus/spinnenwebspel_onderbouw.doc/.

Pauze

Spinnenwebspel: resultaat ingevuld leerplan Als richtinggevend kader voor de te ontwikkelen lesmaterialen voor talentontwikkeling in de onderbouw VO. Omschrijving doel spinnenwebspel. Zie: http://talent.slo.nl/starten/cyclus/spinnenwebspel_onderbouw.doc/.

Spinnenwebspel: resultaat ingevuld leerplan Is er sprake van een ingevuld en gedeeld spinnenweb? Waar zijn nog aanvullingen of aanscherpingen nodig? Korte reflectie op ingevuld spinnenwebspel. Korte samenvatting van resultaat van ingevuld spinnenwebspel.

Huiswerkopdracht: Aanscherpen spinnenwebspel en definitief maken: richtinggevend kader bijeenkomst 2. Monitorinstrument invullen en in vergadering bespreken. Doorlezen instrument criteria uitdagend aanbod. Aanscherpen en afronden spinnenweb (kartrekkers). Rondsturen naar andere betrokkenen die hierop reageren. Definitief maken leerplan talentontwikkeling (uitgangspunten). Definitieve spinnenweb als input en richtinggevend kader voor bijeenkomst 2.

Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren