Reorganisatie van de eerste lijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ Rol van het Regionaal Welzijnsoverleg Koen Berwouts.
Advertisements

Eerstelijnspsychologische functie Poperinge-Ieper-Diksmuide.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Algemene feedback bij strategieën vanuit sectoren Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 23 november 2006.
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ BETREKKEN VAN DE DERDE PARTNER Een praktijkbeeld uit.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Take Care Project: Gezondheidstaalgids voor migranten periode: 1 november oktober 2014.
Dialoog en netwerkvorming i.h.k.v. het lokaal sociaal beleid
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Als publieke dienstverlener wil de VDAB : voor werkzoekenden,
VERWEVING van THUISZORG & OUDERENZORG in het Vlaamse woonzorgdecreet
Netwerktafel Achtergrond en Doel
Het algemeen welzijnswerk & justitieel welzijnswerk
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ WELZIJN WELZIJNSBEHOEFTEN WELZIJNSINFRASTRUCTUUR WELZIJNSBELEID.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
Presentatie integrale brede toegang
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Voka Health Community ‘kwaliteit van zorg’ Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
monumenten- en erfgoedraad 1 De MONUMENTEN- en ERFGOEDRAAD een motor in het gemeentelijke CULTUURBELEID van Borgloon.
Communicatie over veranderingen in zorg en welzijn – gemeenten en zorgaanbieders Saskia ter Kuile communicatiemanager In voor zorg! 24 feb 2015.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
VANUIT ZORGSTRATEGISCH PLAN ZOERSEL NAAR PROJECT GEÏNTEGREERDE ZORG.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
De lokale overheid als actor in de vermaatschappelijking van zorg Katrien Schryvers OCMW-voorzitter 20 mei 2016.
Resultaatgericht Samenwerken
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Lokaal Sociaal Beleid.
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Progressief universalisme
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Zorg organiseren in de 1e-lijnszone Tweede bijeenkomst klankbordgroep
Beleid: Federale – Vlaamse overheid
Eerstelijnszone Versterken Creëren Stoppen.
Ketenzorg dementie Verkenning rol gemeenten en Zorg en Zekerheid
Lokaal loket kinderopvang
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
HERVORMING EERSTE LIJN
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Pioniersproject ‘Samenwerken in de eerstelijnszone Dender’
Samenwerkingsplatform
Toekomst werkgroep OCMW’s centrumsteden
Beleidsvisie Sociaal Werk
Wmo beleid in de Drechtsteden
Geïntegreerd breed onthaal
Ann Jughmans Stafmedewerker VVSG
Streekforum Zorg Donderdag 4 oktober.
HERVORMING EERSTE LIJN
Lokaal loket kinderopvang
KICK-OFF EERSTELIJNSZONE ZORA.
NACHTONDERSTEUNING VAN – UUR
Onthaal-en servicepunt Klankbordgroep 16 mei 2017
Hoe zit het werkveld praktisch in elkaar?
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Marleen Dethier - transitiecoach
Agenda Achtergrond reorganisatie De eerstelijnszone (ELZ)
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
Welkom in Leuven Noord Ga op zoek naar het blad van jouw partnergroep (lokale besturen, beroepsbeoefenaars, diensten en centra, ggz-partners, erkende verenigingen.
Reorganisatie van de eerste lijn
Overlegmoment eerstelijnszone ‘Noord-Leuven’
8/7/2019 © Expertisecentrum dementie Memo.
Pilootproject ‘Samenwerken in de eerstelijnszone Dender’
Pilootprojecten Vorming Regionale Zorgplatformen
Professionalisering huisartsenkring – een noodzaak
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

Reorganisatie van de eerste lijn 28 september 2018

Hervorming: waarom? Versnippering van aanbod in de eerste lijn: verschillende lijnen, verschillende spelers, verschillende financieringsmodellen, divers en verbrokkeld landschap Bevolking ouder, chronisch zieker en meer multimorbiditeit Veranderende patiëntenpopulatie: diverser en kritischer Sociaal economische ongelijkheden in gezondheid … Door chroniciteit ligt focus vaak niet meer op genezing, andere behoeftes Multimorbiditeit: herhalen van informatie , ontslag- en opnameprocedure, medicatie (polifarmaca)

Hervorming: waarom? Vereenvoudiging van de eerstelijnsstructuren en versterking van de eerste lijn Van een aanbodgestuurde zorg naar een vraaggestuurde en integrale zorg en ondersteuning. Behoeften, vragen en doelstellingen van persoon met zorg- en ondersteuningsnood vormen het uitgangspunt. Goede kwaliteit van leven voor en door elke burger moet de ultieme ambitie zijn. Door chroniciteit ligt focus vaak niet meer op genezing, andere behoeftes Multimorbiditeit: herhalen van informatie , ontslag- en opnameprocedure, medicatie (polifarmaca)

Reorganisatieprogramma: 13 projecten Vorming ELZ Vorming regionale zorgplatforms Oprichting Vlaams Instituut Eerste Lijn Multidisciplinaire praktijkvormen en zorgcapaciteit Naar een digitale eerste lijn Zorgcoördinatie en casemanagement Geïntegreerd Breed Onthaal Basisopleiding en permanente vorming Kwaliteitsbeleid en klachtenbeleid Mantelzorger als volwaardige partner in de eerstelijnszorg Zorggeletterdheid en patiëntenparticipatie De sociale kaart/platform welzijn en gezondheid Communicatie over de hervorming van de eerste lijn in Vlaanderen Het veranderingsprogramma: Bevat alle projecten (13) nodig voor het succesvol opstarten van de reorganisatie van de eerstelijnszorg Gebaseerd op beleidsvisietekst Periode van dit eerste plan: eind 2017 tot 1/1/2020 De reorganisatie beslaat 13 projecten, waarvan de oprichting en vorming van de eerstelijnszones er maar één is. Deze projecten lopen min of meer gelijktijdig.

Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL) Hoofdopdrachten: Het ontsluiten en samenbrengen van informatie en data en die op een actieve manier ter beschikking stellen aan alle actoren in de eerste lijn Ontwikkelen van evidence based strategieën, methodieken en implementatietools voor de ondersteuning (van de organisatie) van de eerstelijnszorg Advisering, coaching, vorming en sensibilisering Stimuleren van innovatie Creëren en opvolgen van de toegankelijkheid en kwaliteit van de eerstelijnszorg in Vlaanderen Advisering van de Vlaamse overheid

Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL) Kleine, slagkrachtige netwerkorganisatie Voortdurende samenwerking en partnerschap met heel wat actoren binnen het brede welzijns- en zorglandschap (koepelorganisaties, andere instituten, kenniscentra, opleidings- en vormingsinstelling, onderwijs,…)

Regionale zorgplatforms Minimaal 300.000 inwoners Opdrachten: Beleidsdomein welzijn, volksgezondheid en gezin adviseren over de afstemming van het aanbod aan zorg en de ondersteuning op de behoeften van de bevolking binnen zijn werkgebied De eerstelijnszorg en de gespecialiseerde zorg op elkaar afstemmen, zodat de zorgcontinuïteit voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag gegarandeerd kan worden Problemen, drempels of knelpunten behandelen die niet door de zorgraden binnen hun werkgebied opgelost kunnen worden Vergelijkbaar met grootte van LOGO’s Vlaams Brabant Oost - Zenneland

Regionale zorgplatforms Volgende organisaties (binnen het werkgebied) zijn minstens lid: Logo’s Palliatieve netwerken en samenwerkingsverbanden Erkende regionale expertisecentra dementie Geestelijke gezondheidsnetwerken Ziekenhuizen en ziekenhuissamenwerkingsverbanden Zorgraden Verenigingen van personen met een zorg- en ondersteuningsnood en van erkende verenigingen van mantelzorgers en gebruikers Vergelijkbaar met grootte van LOGO’s Vlaams Brabant Oost - Zenneland

Eerstelijnszone Zorgraad: Tussen 70.000 en 125.000 inwoners Zwaartepunt ter ondersteuning van multidisciplinaire en intersectorale samenwerking Kringwerkingen oriënteren zich hierop Krijgt vorm door integratie LMN en SEL/GDT Aangestuurd door een nog op te richten zorgraad Keuzevrijheid voor patiënt blijft Zorgraad: De Zorgraad wordt in staat gesteld om de locoregionale voortgang naar de gezondheidsdoelstellingen op te volgen en de passende conclusies te trekken. Zorgaanbieders van verschillende disciplines Lokale besturen Woonzorgcentra, diensten gezinszorg, diensten maatschappelijk werk en centra voor algemeen welzijnswerk Zorggebruikers en mantelzorgers Samenstelling is nog niet gekend

Eerstelijnszone Opdrachten: Organisatie en aanbod van kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning afstemmen op de zorg- en ondersteuningsvragen Integraal en inclusief lokaal sociaal beleid ondersteunen Beroepsgroepspecifieke verenigingen ondersteunen Eerstelijnszorgaanbieders ondersteunen Bij de organisatie van kwaliteitsvolle en geïntegreerde zorg en ondersteuning van de PZON en met inbegrip van digitale gegevensdeling en het klachtenbeleid bij de interdisciplinaire en multidisciplinaire samenwerking bij het aanbieden van die zorg Bij de aanlevering van gegevens voor de sociale kaart Meewerken aan de uitvoering van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen In de beleidsvisietekst werden 16 taken van de ELZ geformuleerd, die stelselmatig opgenomen zullen worden. Daarvan zijn er 3 prioritair. Methodiek: formuleren van zorgdoelen, opmaken van een zorg- en ondersteuningsplan, zorgcoördinatie, mogelijks casemanagement…

Eerstelijnszone Zorgraad: Aansturen ELZ Wie? Eerstelijnszorgaanbieders van verschillende disciplines Lokale besturen Woonzorgcentra, diensten gezinszorg, diensten maatschappelijk werk en centra voor algemeen welzijnswerk Zorggebruikers en mantelzorgers Veranderteam en veranderforum

Eerstelijnszones

Eerstelijnszones: Leuven, Leuven Noord en Leuven Zuid

Ondersteuning door transitiecoaches Inhoudelijk begeleiden en faciliteren van de ELZ en van oprichting zorgraden samen met alle betrokken partners in de zone Onze transitiecoach: Helena Op den Kamp

Nieuwsbrief over hervorming

Vragen? Ann@khobra.be Melissa.vandersypen@selgoal.be