MOMENTEN VAN BENAUWDHEID

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Advertisements

Een bericht speciaal voor jouw m’n
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
De gevolgen van de zonde
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Problemen oplossen—vreugdevol
Preek Halle 1 december 2013 Voldoen aan Gods verwachtingen
God en ons.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
“De andere kant van de medaille”
Leven zoals God het bedoelde?!
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Onze Vader.
Zitten - Wandelen - Standhouden
Zonde belijden ‘t Veerlicht 15 februari 2015.
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Man en Identiteit Wie of wat bepaalt jouw identiteit
Zondag 43 HC Franeker 14 juni 2009
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Welkom Zondag 3 mei 2015 Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst: Anita Dahmen Orgel: Herman Kamp Lezingen: I Johannes 2: 28-3: 10 Efeziërs.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties. 20 september 2015 Bittere wortel.
“En bovenal, kleed u in de liefde, dat is de band die u tot een volmaakte eenheid maakt!”
Galaten 5, De vrucht van de Geest….
Les 7 voor 13 februari “Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel” (Mattheüs.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Communiceren in het huwelijk GB Flevoland
Omgaan met kritiek en conflicten Een pastoraal appel.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Keuzes maken.
VRIJHEID IN CHRISTUS Les 11 voor 9 september 2017.
Delen van Jezus lichaam
“13 waarheden voor het leven"
    Christelijke vrijheid samen God willen dienen in de gemeente
Les 7 De Vader straft Wat doe ik hier vandaag?
Les 15 Afgeschaft / vervuld
In de lessen 1 t/m 5 leer je over de kerk
5 – Hoe word je relaxed?.
Les 2 voor 14 oktober 2017 DE CONTROVERSE.
Les 21 Jij en Genotsmiddelen
GERECHTVAARDIGD DOOR GELOOF
Les 14 De Zoon bidt Wat doe ik hier vandaag?
Efeziërs 4: Lieg niet meer tegen elkaar, maar wees eerlijk.
Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS.
GEEN VEROORDELING Les 9 voor 2 december 2017.
CHRISTELIJK LEVEN Les 13 voor 30 december, 2017.
“En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid  om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke.
ONTVLUCHT DE WERELDSE GEWOONTES
De brief van Jakobus 3. Verzoeking Verleiding tot het kwaad.
DE SLEUTEL TOT EENHEID Les 4 voor 27 oktober 2018.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Hoe kom je in het Koninkrijk van God?
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
Over communiceren in het huwelijk
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
8 tips voor een gelukkiger leven
Mede-arbeiders van Christus… … in alle omstandigheden
Wat zou het mooi zijn! Als er een plek zou zijn, waar:
EENHEID EN GEBROKEN RELATIES
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Het nieuwe leven in Christus
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
WIJZE WOORDEN VOOR GEZINNEN
SLEUTELS TOT FAMILIE-EENHEID
“WAT HEBBEN ZIJ IN UW HUIS GEZIEN?”
Adam, een beeld van de komende
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Transcript van de presentatie:

MOMENTEN VAN BENAUWDHEID Les 10 voor 8 juni 2019 MOMENTEN VAN BENAUWDHEID

De Bijbel is een betrouwbare gids voor gedrag De Bijbel is een betrouwbare gids voor gedrag. Het biedt waardevolle adviezen over hoe interpersoonlijke conflicten op te lossen. Deze conflicten veroorzaken soms problemen thuis. Deze week hebben we verschillende Bijbelpassages bestudeerd die ons kunnen helpen conflicten tussen familieleden te voorkomen en op te lossen. Zeven tips om conflicten te voorkomen. Raadgevingen voor conflictoplossing: De woede de baas zijn. Ware liefde. De belangrijkheid van vergeving.

"Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen." (Mattheüs 7:5) Voordat we de onvolkomenheden van anderen proberen te herstellen, moeten we begrijpen dat onze eigen onvolkomenheden groter zijn en dat ze eerst moeten worden opgelost. Kritiek op de fouten van anderen genereert meer problemen in plaats van het op te lossen. "Het verstand van een mens doet hem zijn toorn uitstellen, het is zijn sieraad aan een overtreding voorbij te gaan." (Spreuken 19:11) Wanneer je je beledigd voelt, vraag jezelf dan af: is het de moeite waard omwille hiervan een conflict te ontketenen? Denk na over wat er is gebeurd, deel je gevoelens op een positieve manier en stel een oplossing voor die eigenlijk het beste is voor alle betrokkenen.

Doe alles wat vrede en harmonie in uw huis brengt. "Het begin van een ruzie is alsof iemand water de vrije loop geeft. Stop daarom de onenigheid, voordat ze echt losbarst." (Spreuken 17:14) Voordat u een conflict begint, moet u nadenken over de gevolgen ervan in de komende twee of drie dagen. En hoe zit het met de gevolgen over een of twee jaar? Veel stellen hebben gevochten om problemen die vandaag misschien alledaags lijken. "Laten wij dus najagen wat de vrede en de onderlinge opbouw bevordert." (Romeinen 14:19) We kunnen conflicten voorkomen door twee eenvoudige adviezen te volgen: Doe alles wat vrede en harmonie in uw huis brengt. Zoek de manier om de persoonlijke groei van uw partner aan te moedigen.

Zoek biddend naar een gezamenlijke groei in heiligheid. "Maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft." (Efeziërs 4:32) U moet leren vergeven zoals Christus u heeft vergeven, vooral als u denkt dat uw partner uw vergeving niet verdient. "Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God" (Romeinen 3:23) Accepteer dat je partner een zondaar is en dat partners niet volmaakt zijn. Accepteer hem/haar zoals Christus u accepteert. Zoek biddend naar een gezamenlijke groei in heiligheid. "Laat eenieder niet alleen oog hebben voor wat van hemzelf is, maar laat eenieder ook oog hebben voor wat van anderen is." (Filippenzen 2:4) Werk niet alleen voor jezelf; stel het welzijn van uw partner op de eerste plaats. Wat goed voor hem (het slaat nl. op het woord partner) is, zal ook goed voor u zijn.

DE WOEDE DE BAAS ZIJN Wanneer wordt boosheid een zonde? "Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, en geef de duivel geen plaats." (Efeziërs 4:26-27) Wanneer wordt boosheid een zonde? De oneerlijke woede die voortspruit uit egoïsme is een zonde tegen degenen tegen wie we het richten. Als eerlijke woede wordt gehandhaafd, wordt het uiteindelijk wrok, wat ook een zonde is. Paulus moedigde ons aan om niet boos te blijven, maar om het conflict op te lossen voordat de dag eindigt. U hebt misschien een goede reden om boos te zijn, maar gebruik het niet als excuus om zo te blijven. Bid voor degenen die u pijn doen, vergeef hen en word een zegen voor hen.

WARE LIEFDE "Mannen, heb uw vrouw lief en wees niet verbitterd tegen haar." (Kolossenzen 3:19) Sommige mensen hebben een verkeerd begrip van liefde. Ze denken dat hoe meer ze van hun partner houden, des te meer ze hun wil moeten opleggen, zodat hun partner gelukkig is. Ze kunnen zelfs geweld gebruiken of hun partner mishandelen. Ware liefde is niet opdringerig of gewelddadig. Het imiteert Gods liefde. Het wordt niet gemakkelijk boos. Het houdt geen lijst bij van de zaken die gebeurd zijn. Het heeft geen behagen in het kwaad. Het beschermt altijd (1 Kor.13; 1 Joh.4:7-8). Wanneer ware liefde heerst, is wederzijdse dienstbaarheid de norm. Beide partijen voelen zich beschermd en veilig.

DE BELANGRIJKHEID VAN VERGIFFENIS "Jaag de vrede na met allen, en de heiliging, zonder welke niemand de Heere zal zien." (Hebreeën 12:14) De apostel Paulus moedigde ons aan om vrede te hebben met iedereen, voor wat ons betreft (Romeinen 12:18). Hoe is dit gerelateerd aan vergeving? Als we het probleem hebben veroorzaakt, moeten we onze schuld erkennen en oprecht om vergeving vragen. Als iemand ons heeft beledigd, moeten we hen vergeven, zelfs als ze zich niet verontschuldigen. Als God ons vergeven heeft, zouden we dan ook anderen niet moeten vergeven? (Mattheüs 18: 21-35) Ons doel moet altijd zijn verbroken relaties te herstellen en zo vrede terug te brengen.

Ellen G. White (Counsels for the Church, "Als de wil van God wordt vervuld, zullen man en vrouw elkaar respecteren en liefde en vertrouwen cultiveren. Alles wat de vrede en eenheid van het gezin zou kunnen aantasten, moet stevig worden onderdrukt en vriendelijkheid en liefde moeten worden gekoesterd. Hij die de geest van tederheid, verdraagzaamheid en liefde manifesteert, zal merken dat dezelfde geest op hem zal worden weerspiegeld. Waar de Geest van God heerst, zal er van ongeschiktheid in de huwelijksrelatie geen sprake zijn. Als Christus inderdaad van binnen is gevormd, de hoop van glorie, zal er eenheid en liefde in het huis zijn. Christus die in het hart van de vrouw verblijft, zal in overeenstemming zijn met Christus die in het hart van de echtgenoot verblijft. Ze zullen samen streven naar de woningen die Christus is gaan bereiden voor degenen die Hem liefhebben.” Ellen G. White (Counsels for the Church, hoofdstuk 21, pag. 131)