De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

EENHEID EN GEBROKEN RELATIES

Verwante presentaties


Presentatie over: "EENHEID EN GEBROKEN RELATIES"— Transcript van de presentatie:

1 EENHEID EN GEBROKEN RELATIES
Les 10 voor 8 december 2018 EENHEID EN GEBROKEN RELATIES

2 Onze eenheid is gebaseerd op individuele eenheid met Christus,
maar persoonlijke relaties hebben er ook invloed op. We kunnen in de Bijbel enkele voorbeelden vinden van relatieproblemen tussen christenen en hoe ze kunnen worden opgelost. Het herstellen van een gebroken vriendschap. Hand. 15:36-39 Een verbroken relatie herstellen. Filemon 1 Het herstellen van verbroken eenheid. 1 Korinthiërs 3:5-11 Herstel na een belediging. Vergiffenis. Lukas 6:37 Herstel. Mattheüs 18:15-17

3 HET HERSTELLEN VAN EEN GEBROKEN VRIENDSCHAP
"Alleen Lukas is bij mij. Haal Markus op en breng hem met u mee, want hij is voor mij van veel nut voor de bediening." (2 Timotheüs 4:11) Paulus en Barnabas brachten veel tijd samen door. Echter, een meningsverschil over Johannes Markus bedreigde hun vriendschap (Handelingen 15: 36-39). Paulus wilde Markus geen tweede kans geven, omdat hij hen tijdens hun vorige reis in de steek had gelaten. Maar Barnabas vertrouwde Markus nog steeds. De apostel van genade moest leren om genade te tonen aan degene die hem had teleurgesteld. Paulus' bediening werd later verrijkt door Markus’ bediening en Paulus aanvaardde weer zijn hulp.

4 HERSTELLEN VAN EEN GEBROKEN RELATIE
"Want hij is wellicht daarom enige tijd van u gescheiden geweest, opdat u hem voor eeuwig zou terug hebben." (Filemon 1:15) Onesimus verliet zijn positie (slaaf) en nam iets dat toebehoorde aan zijn werkgever (meester). Filemon had een rechtszaak kunnen aanspannen tegen Onesimus. In die tijd bezat een meester zijn slaaf. Als Filemon wrok had getoond, zou zijn getuigenis als leider van de kerk in Kolosse zijn geschaad. Paulus’ bemiddelde tussen hen. Hij was zelfs bereid te betalen voor wat Onesimus had gestolen. Hij geloofde dat Filemon christelijke liefde zou tonen en Onésimus als zijn broer zou behandelen (buiten hun werkrelatie).

5 HET HERSTEL VAN DE GEBROKEN EENHEID
God roept ons om samen te werken, niet om te wedijveren. Er zijn geen grotere of kleinere gaven, ze worden allemaal gegeven om hetzelfde doel te bereiken. Er zijn geen betere of mindere mensen, maar mensen met verschillende vaardigheden. Er is geen plaats om jezelf trots of ondergewaar-deerd te voelen, alleen God komt alle eer toe. “Er is verscheidenheid van bedieningen, en het is dezelfde Heere.” (1 Korinthe 12:5) Er was een probleem over eenheid in Korinthe (1 Kor.1: 11-12). Ze hadden niet begrepen dat God verschillende leiders en bedieningen gebruikt om Zijn werk te doen. Ze zijn allemaal belangrijk voor God. Als we het advies van Paulus aan de Korinthiërs lezen, leren het volgende:

6 VERGIFFENIS "In Hem hebben wij de verlossing, door Zijn bloed, namelijk de vergeving van de zonden." (Kolossenzen 1:14) We worden niet vergeven vanwege onze bekering of onze belijdenis, maar door de dood van Christus aan het kruis. Belijden is een manier van het vragen om vergeving. God vergeeft ons niet omdat Hij van gedachten verandert, maar omdat onze houding ten opzichte van Hem verandert. We moeten anderen vergeven zoals God ons vergeeft (Mattheüs 18: 21-35). Anderen vergeven is een essentiële behoefte van ons eigen geestelijke welzijn, en het bevrijdt anderen van onze veroordeling. Het neemt ook onze wrok weg, zelfs als onze vergiffenis niet door onze overtreders wordt geaccepteerd.

7 "Als uw broeders dwalen, moet u hen vergeven
"Als uw broeders dwalen, moet u hen vergeven. Als ze naar u toe komen met een belijdenis, moet u niet zeggen, ik geloof niet dat ze nederig genoeg zijn. Ik denk niet dat ze hun bekentenis voelen. Welk recht heeft u om ze te oordelen, alsof u het hart zou kunnen lezen? ... Wijzelf zijn alles aan Gods vrije genade verschuldigd. Genade in het verbond bepaalde onze adoptie. Genade in de Heiland bepaalde onze verlossing, onze wedergeboorte en onze verhoging tot erfgenaamschap met Christus. Laat deze genade aan anderen worden geopenbaard.” Ellen G. White (Christ’s Object Lessons, hoofdstuk 19, blz )

8 HERSTEL "Laat uw gave daar bij het altaar achter en ga heen, verzoen u eerst met uw broeder en kom dan terug en offer uw gave." (Mattheüs 5:24) Welke drie stappen geeft Jezus ons in Mattheüs 18: om ons te helpen conflicten op te lossen als we door een ander kerklid worden benadeeld? Het persoonlijk oplossen van onze verschillen met de ander, met christelijke liefde. Een of twee neutrale mensen vragen om te bemiddelen. Het plaatselijke kerkbestuur vragen om te werken aan verzoening. Deze stappen moeten in deze volgorde worden gevolgd om verzoening en eenheid te bereiken. Hoe meer mensen bij dit proces worden betrokken, hoe moeilijker de verzoening.

9 "Het is van het grootste belang dat de jeugd begrijpt dat het volk van Christus verenigd moet zijn; want deze eenheid verbindt mensen met God door de gouden koorden van liefde, en legt iedereen de ver- plichting op om voor zijn mede- mens te werken ... Tussen mens en mens zullen geen scheidingsmuren worden opgebouwd. Christus als het grote middelpunt moet alles in één verenigen." Ellen G. White (Fundamentals of Christian Education, hoofdstuk. 61, blz. 479)


Download ppt "EENHEID EN GEBROKEN RELATIES"

Verwante presentaties


Ads door Google