De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WIJZE WOORDEN VOOR GEZINNEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "WIJZE WOORDEN VOOR GEZINNEN"— Transcript van de presentatie:

1 WIJZE WOORDEN VOOR GEZINNEN
Les 5 voor 4 mei 2019

2 Het boek Spreuken is rijk aan advies over relaties.
Laten we het advies van Spreuken over het gezin bekijken; de relaties tussen echtgenoten en tussen ouders en kinderen. Huwelijk: Getrouwheid Relaties Karakter Ouders: Ouderschap Opvoeding

3 GETROUWHEID "Want de lippen der overspelige vrouw druipen van honig, haar gehemelte is gladder dan olie, maar het laatste van haar is bitter als alsem, scherp als een tweesnijdend zwaard." (Spreuken 5:3-4) De goddelijke persoon reserveert (indien niet getrouwd) en bewaart (indien getrouwd) zijn of haar diepste genegenheden en seksuele intimiteit voor het huwelijk. Spreuken 5 legt de bittere gevolgen uit van ongeoorloofde seksuele relaties . We lopen het risico om het eeuwige leven kwijt te raken (vers 5) Het gebrek aan commitment resulteert in een onstabiele relatie (vers 6) Het brengt spijt en verdriet met zich (vers 11-14) Daarom adviseerde Salomo ons om van seksuele intimiteit met onze partner te genieten (vers 15-17) en altijd te verheugen in "de vrouw [of echtgenoot] van [onze] jeugd" (vers 18).

4 RELATIES "Het is beter te wonen op een hoek van een dak, dan in een gemeenschappelijk huis met een twistzieke vrouw." (Spreuken 21:9) Wonen op het dak? Het boek Spreuken zit vol met overdrijvingen zoals deze (19:24; 27:14) die ons aanmoedigen om met een snufje humor relaties te bekijken. Een vrolijke houding maakt communicatie effectiever. Het helpt om problemen gemakkelijk op te lossen. Humor moet echter niet worden gebruikt om ernstige problemen te minimaliseren of uit de weg te gaan. Twistgesprekken, constante dreigblikken en klachten zijn symptomen van slechte relaties. Daarom is oprechte en vriendelijke communicatie de sleutel tot goede familierelaties.

5 "Noch de man noch de vrouw zou moeten proberen om over de ander een willekeurige controle uit te oefenen. Probeer elkaar niet te dwingen om toe te geven aan uw wensen. Je kunt dit niet doen en elkaars liefde behouden. Wees vriendelijk, geduldig en verdraag- zaam, attent en hoffelijk. Bij de gratie van God kun je erin slagen om elkaar gelukkig te maken, zoals je in je huwelijksgelofte beloofde te doen.” Ellen G. White. (The Adventist Home, sectie 5, hoofdstuk 17, pag. 118)

6 KARAKTER "Wie kan een deugdzame echtgenote vinden? Want haar waarde is ver boven robijnen." (Spreuken 31:10) Spreuken 31:10-31 is een naamdicht. Elk vers van het gedicht begint met een letter van het Hebreeuwse alfabet. Dit gedicht beschrijft de eigenschappen van een ideale echtgenoot. Het aantal eigenschappen van de ideale vrouw (of echtgenoot) kan overweldigend overkomen. De kerngedachte is niet om die lijst te vervullen, maar om alles op de best mogelijke manier te doen (Prediker 9:10, Kolossenzen 3:23).

7 Vriende-lijkheid (vers 12) Betrouw-baarheid (vers 25)
KARAKTER "Wie kan een deugdzame echtgenote vinden? Want haar waarde is ver boven robijnen." (Spreuken 31:10) We worden aangespoord om het karakter van die vrouw te ontwikkelen: Betrouw-baarheid (vers 11) Vriende-lijkheid (vers 12) IJver (vers 15) Getrouwheid (vers 18) Medelijden (vers 20) Betrouw-baarheid (vers 25) De sleutel om zo'n karakter te ontwikkelen is God te vrezen (vers 30).

8 Wat leert Spreuken over hoe ouders zich zouden moeten gedragen?
OUDERSCHAP "Als je diep ontzag voor de Heer hebt, kun je gerust zijn. Gods kinderen zullen bij Hem veilig zijn." (Spreuken 14:26 Basis Bijbel) Wat leert Spreuken over hoe ouders zich zouden moeten gedragen? Het gezin zou vóór het werk moeten komen (15:27) Wees geduldig en beheers je gevoelens (12:16; 15:1) Corrigeer uw kinderen zonder enig misbruik van autoriteit (16: 6) Wees trouw en respecteer je partner (5: 18) Volg Jezus en word bestuurd door Gods Woord en liefde (30: 5) Verstandige echtgenoten en ouders zoeken Gods hulp om de juiste beslissingen te nemen

9 OPVOEDING "Wie zijn stok spaart, haat zijn zoon, maar wie van hem houdt, straft hem onmiddellijk." (Spreuken 13:24) Een kleine boom heeft versterking, verzorging en bescherming nodig om goed te kunnen groeien. Evenzo moeten kinderen al op jonge leeftijd gedisciplineerd worden om een goed karakter te ontwikkelen (Spreuken 19:18). Constante liefde en geduldig onderricht zijn de sleutel tot een corrigerende en verlossende discipline, samen met een consequent voorbeeld. Zonde is van invloed op zowel ouders als kinderen; dus het is belangrijk om richting en kracht van God te zoeken om onze kinderen te onderwijzen en hen naar Christus te leiden

10 Ellen G. White (The Adventist Home, hoofdstuk 23, pag. 160)
"De sympathie, de verdraagzaamheid en liefde die nodig zijn om met kinderen om te gaan, zouden een zegen zijn in elk huishouden. Ze zouden karaktereigenschappen verzachten in degenen die vrolijker en rustiger willen zijn. De aanwezigheid van een kind in een huis veraangenaamt en verfijnt. Een kind opgevoed in de vreze des Heren is een zegen. Zorg en affectie voor afhankelijke kinderen verwijderen de ruwheid van onze geaardheid; ze maken ons zacht en sympathiek en hebben een invloed op de ontwikkeling van de nobelere elementen van ons karakter. "


Download ppt "WIJZE WOORDEN VOOR GEZINNEN"

Verwante presentaties


Ads door Google