Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel. AA

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Erfelijkheid Thema 3.
Advertisements

Genetica Dhr. Haanstra.
ELISA in de klas Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay Infectieziekten opsporen Materiaal VIB.
© Good Hifi 2007 Randen aan de achterzijde monteren Een handleiding.
Beginnen met PowerPoint Ga nu naar dia 2.
Flockfolie oogjes + strijkijzer
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Dihybride kruisingen Met oefeningen.
2 en 3, ze moeten in elkaar passen
Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel.
Cup song Instructie.
Voorbereiding post 2 Soort zoekt soort Groep
Rottige Meente – grote vuurvlinder
Idee Generatie Wit Papier, Warcraft 3, Thrall, Hoofdpijn, denken, rare les, Karel aan het ijsberen, Schrijven, Opdracht, Schaken, Stappen, Oplichten, Vooruit.
Voorbereiding post 2 Wie weet hoe ik heet Groep 4-5.
Hoe ik paddenstoel word
Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen Groep 1-2.
Kennis-spel meerkeuzevragen.
gardens of life! Flessentuin
Genetica.
Tulpen tellen Dit is een voorbeeld van een les voor leraren die kinderen willen leren tellen, aan de hand van concreet materiaal. Doel: kinderen leren.
Medialessen groep 8.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #3 KUBUSCRAFT.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #1 ZWAMBIE ZWAMBIE ZWAMBIO!
Sommige regels. Vraag 1 Je neemt met je partner plaats; jullie tegenstanders zijn er nog niet. a. Je mag de kaarten nog niet uit het board halen. b. Je.
@ allesvoorengels.nl. 1. Pak een lijntjesblaadje van mijn bureau 2. Zet de tafels uit elkaar 3. Leg dit op je tafel: - 2 zwarte / blauwe pennen - Leesboek.
Hoofdstuk 7: Erfelijkheid
Een geschenktasje maken
MUZIEKPIETJES MAKEN Leven van een juf. BENODIGDHEDEN Per leerling: 1 bruin of zwart vouwblaadje 4 gekleurde vouwblaadjes Gekleurd papier: wit, rood en.
Invullen van de tevredenheidspeiling door ouders via het Ouderportaal.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
ERFELIJKHEID.
Woordjes leren.
Plastic.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
RoboCup Junior Bouwen van een robot voor de RCJr lessen Versie
Het maken van een toets. Inleiding Voordat je aan de toets gaat beginnen doe je er verstandig aan om aan de volgende tips te denken: 1.Goed lezen Goed.
Klas 4 KGT Thema 4 Erfelijkheid
ERFELIJKHEID.
RITME 1 De namen van de noten. re - je ne Achtste noten
Training: Cliëntsessies
IJsster maken.
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Door Maresa, Mila en Isabel
Digi(bord)boek project <titel project>
De Kwaliteit Verbetercyclus
NSCCT Instructie groep 4
Thema 4: Zo bereik je meer
Training: Cliëntsessies
Didactische structuren
NSCCT Instructie groep 5
Subcutaan injecteren.
NSCCT Instructie groep 7
Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel.
NSCCT Instructie groep 6
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel. AA
Startopdracht! Ga direct voor jezelf aan de slag met de volgende twee opgaven: Los op: x2 - 4x = 5 Los op: x(x + 3) + 2 = 0.
werkblad 1. van: …………………………..
Atari ! Amai ! Ik ben dood. Ik gooi deze steen in, dat kost je zo een
Chromosomale mechanismen van overerving
waar / niet waar HET IS BELANGRIJK OM VEEL GELD TE VERDIENEN
Proeftoets Kruiswoordpuzzel.
NSCCT Instructie groep 4
NSCCT Instructie groep 5
NSCCT Instructie groep 6
NSCCT Instructie groep 7
Voetbalshirtje vouwen
Practicum bacteriën en schimmels.
Thema 1. Inleiding in de biologie.
Transcript van de presentatie:

Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel. AA Wandkaart monohybride kruising erwt Wandkaart dihybride kruising erwt AA De wetten van Mendel.

Thema 3. Erfelijkheid. Vrouwtje (wild) Mannetje (wild)

Thema 3. Erfelijkheid. Belangrijk: Bij elke kruising is de eerste Vestigial (vg) Notatie: a r White (wh) notatie: X Ebony (e) notatie: e Belangrijk: Bij elke kruising is de eerste mutant altijd vrouwtje. Voorbeeld: White x Ebony Vrouwtje (wild) Mannetje (wild)

Thema 3. Erfelijkheid. Samenvatting practicum genetica. Vraagstelling: Testen wetten van Mendel. Hypothese: uitwerking van je kruising. Van P1 tot F2 ♀ ♂ Week 1. Inzet P1 (Parents 1. Bijv. Vestigial x White) Week 1. Oefenen Week 1,5. Verwijderen P1 Week 3. Tellen F1 (♀+♂ en mutanten). Inzet P2 = F1 Week 3,5. Verwijderen P2 Week 4. Tellen F2 (♀+♂ en mutanten).

Thema 3. Erfelijkheid. Inzet P1. Het inzetten van de P1-generatie. Stap 1. Vul het etiket in zoals hieronder is aangegeven. Stap 2. Plak deze bovenaan de kweekbuis. Stap 3. Steriliseer met een dot watten met alcohol je werkblad (tafel). Stap 4. Steriliseer nu penselen en geplastificeerde kaart met alcohol. Stap 5. Steriliseer het witte papiertje. Stap 6. Vouw het witte papiertje dubbel en doe deze in de kweekbuis (met de vouwkant naar beneden). Stap 7. BELANGRIJK!! herhaal stap 4 als je nieuwe vliegen haalt. Stap 8. Nadat je in de buis zowel mannetjes als vrouwtjes hebt gekregen wordt de buis opgehaald en kun je gaan opruimen. P! P.H. P.V. Klas P1 (5) Kruising: Bijv. wh x vg datum

Thema 3. Erfelijkheid (Oefenpracticum). Wild Sorteer de vliegen dan op de volgende mutanten; wild, ebony, vestigial en white. Dan op geslacht. Komen de vliegen bij, gebruik dan de heretherseerder. Vestigial (vg) Notatie: a Wh/Vg notatie: (RR/aa) r White (wh) notatie: X

Thema 3. Erfelijkheid (Oefenpracticum). Wild Sorteer de vliegen dan op de volgende mutanten; wild, ebony, vestigial en white. Dan op geslacht. Komen de vliegen bij, gebruik dan de heretherseerder. Vestigial (vg) Notatie: a Wh/vg notatie: RR/aa r White (wh) notatie: X

Thema 3. (Oefenen, hoe verdoven?). Stap 1. Steriliseer werkblad, penselen en geplastificeerde kaartje met een dot watten met alcohol. Verdoven: Stap 2. Haal de dop van de etherriseerder en doe 5 druppels ether op het wattenpropje. De etherriseerder direct weer sluiten. Stap 3. Haal de dop van de etherriseerder en plaats de trechter erop. Buis met vliegen Trechter Etherriseerder Stap 4. Plaats nu de buis met vliegen bovenop de trechter. LET OP!! niet andersom (zie blz. 6 van je werkblad). Stap 5. Neem nu de hele combinatie in je handen (van 1 persoon) en tik een paar keer op een boek, zodat tenslotte alle vliegen in de etherriseerder beland zijn. Stap 6. Haal de vliegenbuis en trechter eraf en plaats de dop weer terug op de etherriseerder. Wacht 1,5 minuut.

Thema 3. Erfelijkheid (Oefenpracticum). Wild Sorteer de vliegen dan op de volgende mutanten; wild, vestigial en white. Dan op geslacht. Komen de vliegen bij, gebruik dan de heretherseerder. Vestigial (vg) Notatie: a r White (wh) notatie: X

Ouders verwijderen (P1) Stap 1. Haal de dop van de etherriseerder en doe 5 druppels ether op het wattenpropje. De etherriseerder direct weer sluiten. Stap 2. Haal de dop van de etherriseerder en plaats de trechter erop. Buis met vliegen Trechter Etherriseerder Stap 3. Plaats nu de buis met vliegen bovenop de trechter. LET OP!! niet andersom (zie blz. 6 van je werkblad). Stap 4. Neem nu de hele combinatie in je handen (van 1 persoon) en tik een paar keer op een boek, zodat tenslotte alle vliegen in de etherriseerder beland zijn. Stap 5. Gooi de ouders in het oliegraf. Ps. Er mag geen vlieg achter blijven. Zitten er nog vliegen in de buis. Druk deze met de achterkant van je penseel in de bodem. kweekbuizen daarna terug brengen.

F1 tellen en P2 inzetten Stap 1. Vul het etiket in, zoals hieronder is aangegeven. Stap 2. Plak deze bovenaan de kweekbuis. Stap 3. Steriliseer met een dot watten met alcohol je werkblad (tafel). Stap 4. Steriliseer nu penselen en geplastificeerde kaart met alcohol. Stap 5. Steriliseer het witte papiertje. Stap 6. Vouw het witte papiertje dubbel en doe deze in de kweekbuis (met de vouwkant naar beneden). P! P.H. P.V. Klas P2 Kruising: Bijv. wh x e datum

F1 tellen en P2 inzetten Stap 7. Haal de dop van de etherriseerder en doe 5 druppels ether op het wattenpropje. De etherriseerder direct weer sluiten. Stap 8. Haal de dop van de etherriseerder en plaats de trechter erop. Buis met vliegen Trechter Etherriseerder Stap 9. Plaats nu de buis met vliegen bovenop de trechter. LET OP!! niet andersom. Stap 10. Neem nu de hele combinatie in je handen (van 1 persoon) en tik een paar keer op een boek, zodat tenslotte alle vliegen in de etherriseerder beland zijn. Stap 11. Haal de vliegenbuis en trechter eraf en plaats de dop weer terug op de etherriseerder. Als de vliegen plat liggen direct eruit halen. Wacht niet onnodig lang wachten!!!!! Dan gaan de vliegen dood.

F1 tellen en P2 inzetten Wild Stap 12. Schud de vliegen nu op het witte kaartje uit. Stap 13. Sorteer de vliegen op mannetjes en vrouwtjes Je krijgt allemaal Wild vliegen. Uitzondering. Heb je White vrouwen als P1 zijn alle mannen white. Stap 14. Noteer de aantallen. Stap 15. Zet nu de vliegen over in de nieuwe buis. Stap 16. Maak de oude buis schoon. Eerst etiket eraf halen!!!!!!! Wild r White (wh) notatie: X

Ouders verwijderen (P2) Stap 1. Haal de dop van de etherriseerder en doe 5 druppels ether op het wattenpropje. De etherriseerder direct weer sluiten. Stap 2. Haal de dop van de etherriseerder en plaats de trechter erop. Buis met vliegen Trechter Etherriseerder Stap 3. Plaats nu de buis met vliegen bovenop de trechter. LET OP!! niet andersom (zie blz. 6 van je werkblad). Stap 4. Neem nu de hele combinatie in je handen (van 1 persoon) en tik een paar keer op een boek, zodat tenslotte alle vliegen in de etherriseerder beland zijn. Stap 5. Gooi de ouders in het oliegraf. Ps. Er mag geen vlieg achter blijven. Zitten er nog vliegen in de buis. Druk deze met de achterkant van je penseel in de bodem. kweekbuizen daarna terug brengen.

Tellen F2. Wild Sorteer de vliegen dan op de volgende mutanten; wild, vestigial en white. Dan op geslacht. Vul de resultaten van zowel de F1 als de F2 in in de daarvoor bestemde invulbladen. De klassikale resultaten komen op de site te staan en het Worddocument van dit practicum. Komen de vliegen bij, gebruik dan de heretherirseerder. Vestigial (vg) Notatie: a White (wh) notatie: Xraa r White (wh) notatie: X