GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
De Profile Selector 2 april 2017.
Resultaten SJBN Enquête 2012
Tevredenheidonderzoek Maatjesproject
De Banenbeurs is een uniek concept dat zich richt op werkzoekenden met een (v)mbo-, of hbo-opleiding die werk zoeken in de eigen regio. “Een banenbeurs.
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
1. 2 ‘EEN MANAGER MOET VAN MENSEN HOUDEN’ 3 STRATEGIE WEES GEWOON OVERTUIGD DAT HET ALTIJD MET MENSEN BEGINT.
Levensvragen Over geluk…..
‘Een Spraakmakend Project’
Workshop intrapreneurschap Ondernemerschap binnen de bedrijfsmuren.
Wat vinden bewoners van Maarsseveen-Molenpolder van het verkeer in hun straten? Gerco van den Berg, Liesbeth Tettero, Gerard Baars, Wim de Groot, Helena.
Sociale media op school
Behoefteonderzoek senioren 2008
Leven lang leren Flexibel en op maat Judith Boschma.
Het MT in de kinderopvang Boek & veldonderzoek ‘ Ze zijn op Heidagen’
Wat vinden bewoners van Maarsseveen-Molenpolder van het verkeer in hun straten? Gerco van den Berg, Liesbeth Tettero, Gerard Baars, Wim de Groot, Helena.
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Behoefteonderzoek senioren 2009
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Introductie Loopbaanbudget
Informeel Leren Hoe breng je dit in kaart? Door: Kathleen Schlusmans en Jo Boon.
Management in de zorg Groep 3 Jacquelien van der plas
Aanpassing gesprekscyclus donderdagoverleg 2 oktober 2014.
Profiel van daklozen in de vier grote steden Omz, UMC St Radboud Nijmegen Jorien van der Laan Sandra Boersma Judith Wolf Omz, UMC St Radboud Nijmegen Jorien.
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Het coachende functioneringsgesprek
‘’Bewegen is belangrijk’’ Presentatie uitslag enquête onderzoek onder de inwoners van Koningsbosch.
Stage presentatie Dierenambulance Groningen Jeremy Corcoran 2015/2016
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 6 Onderdeel : personeelsinstrumenten.
Tevredenheidsmeting OCMW Presentatie MC Bea 24/08/09.
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Fatima Zorg. De organisatie Hét expertisecentrum voor wonen, dagbesteding, begeleiding én behandeling voor mensen met een meervoudige of verstandelijke.
Het in beeld Programma kenniskring SBBL 24 april :30 uur Inloop, koffie/thee 15:45 uur Kick-off, Marcel vd Broek, directeur 16:00 uur Presentatie.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
Werkconferentie `... Respijt op maat Drenthe’ Uitkomsten onderzoek Respijtzorg.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
 Actief lid zijn van de KBO Nu en in de toekomst In gesprek met de leden Ellen van Troost van Moveo Training & Advies.
Evaluatieverslag coördinator ouderensteunpunten gemeente Landerd.
MODULE 1 ROLBEWUSTZIJN. SOFA-MODEL Samenwerken OndersteunenFaciliteren Afstemmen.
Waardebonnnenactie PBC/ provincie SESAM academie |
Winkelen 3.0 Hoofdstuk 5 Wat doen leidinggevenden?
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Onderzoek naar Regionaal Comakership
Arbeidsmarkt GHZ in beeld 6 april 2017
ENQUETE 2016.
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Toetsen wij met Lef? Voorstellen
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Dienen in de gemeente.
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Duurzame inzetbaarheid
De maakindustrie in Midden-Limburg
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Werken in een woningcorporatie
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
HET GAMEPROFIEL VAN DE GROEP
Duurzame inzetbaarheid
Afkoppelen hemelwater bedrijven Noord- en Midden-Limburg Bijeenkomst 25 januari 2018 Presentatie onderzoek ‘afkoppelen hemelwater bedrijven Noord- en.
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
Gedragsproblemen en stoornissen
BRYAN ROMBOUT 2KD -VERHAAL EN EIGENSCHAPPEN -MIJN GEZIN -VRIJE TIJD -SCHOOLLOOPBAAN -SCHOOLVAKKEN -PROFIEL KEUZE -VERANDERINGEN -MIJN TROTS.
Omgevingsvisie gemeente Heerenveen - thematafel wonen
Loopbaanpaden Een verkenning.
Sanne van Beek en Willisa Kragt
Doelen, verlangens, behoeftes en drijfveren
Transcript van de presentatie:

GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting Uitgevoerd door Regioplan Beleidsonderzoek

Introductie In 2019 begint de pilot Grip op Groei. Het doel is om ambtenaren bewust te maken van de ontwikkelingsmogelijkheden die ze hebben en ze te motiveren om daarvan gebruik te maken. Wij hebben een enquête gehouden onder ambtenaren rond de volgende vragen: Hoe ontwikkelt het werk van deze ambtenaren zich? En hoe ervaren zij hun werk? Zijn ambtenaren al bezig met ontwikkelen? Als ze gebruikmaken van ontwikkelmogelijkheden, wat doen ze dan? Als ze daar geen gebruik van maken, waarom niet? Hoe denken ambtenaren over hun arbeidskansen? Wat hebben ambtenaren nodig om in de toekomst aan het werk te kunnen blijven? In deze rapportage laten we zien hoe ambtenaren op deze vragen antwoorden.

Introductie 32 gemeenten & organisaties 3.120 respondenten 30 % respons Alle uitspraken die we doen in deze presentatie gaan over de groep die de vragenlijst heeft ingevuld (de respondenten). We weten niet hoe de hele groep verdeeld is over verschillende kenmerken, zoals leeftijd of salarisschaal, dus kunnen we niet zeggen in hoeverre de respondenten representatief zijn voor de hele groep. Hoeveel mensen deden mee aan de enquête? Over wie gaan de resultaten? De enquête leverde heel veel informatie op. In deze presentatie delen we daar zo veel mogelijk van. We kiezen ervoor om uitsplitsing naar bijvoorbeeld leeftijd of salarisschaal alleen te vermelden als de verschillen tussen de groepen relevant (significant) zijn. Wat presenteren we hier?

Kenmerken van de respondenten

Kenmerken van de respondenten

Kenmerken van de respondenten 52% is tijdens het werk vooral aan het nadenken en werkt binnen 23% werkt vooral met zijn/haar handen en werkt buiten 52% doet vooral administratief werk 6% geeft leiding 72% werkt 21-36 uur gemiddeld per week 22% werkt meer dan 36 uur gemiddeld per week 6% werkt 1-20 uur gemiddeld per week

Kenmerken van de respondenten

Bevindingen: veranderingen in het werk Andere veranderingen Nieuwe of andere taken, meer werk Meer werkdruk Ambtelijke fusies en reorganisaties

Bevindingen: hoe is het op het werk? Respondenten uit salarisschalen 4, 5 en 6 geven vaker aan geen goede gezondheid te hebben.

Bevindingen: hoe is het op het werk? Collega’s helpen elkaar zich te ontwikkelen! Weinig respondenten ervaren ruimte om door te groeien

Bevindingen: hoe is het op het werk?

Bevindingen: is ontwikkeling belangrijk? Bijna 70% vindt het belangrijk om bij te blijven door trainingen te volgen. Minder dan 10% is het hier niet mee eens. Meer dan 80% vindt ontwikkeling vooral zijn of haar eigen verantwoordelijkheid!

Bevindingen: van welke mogelijkheden is het afgelopen jaar gebruikgemaakt? 10,1% gaf ‘anders’ aan. Bijna alles wat mensen bij ‘anders’ invulden, paste eigenlijk ook wel binnen één van de andere categorieën. Vooral cursus/training werd veel genoemd. Een aantal mensen noemt een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau.

Bevindingen: hoe blijven respondenten op de hoogte? Meest genoemd bij ‘anders’: Intranet

Bevindingen: Waarom is er geen gebruik gemaakt van ontwikkelingsmogelijkheden? Andere redenen: Nog maar kort in dienst Ziek geweest en gezondheidsproblemen Vindt het vanwege leeftijd niet meer nodig 19 % van de respondenten heeft GEEN gebruik gemaakt van ontwikkelmogelijkheden het afgelopen jaar. Waarom niet?

Bevindingen: hoe mobiel zijn de respondenten? Verschillen tussen de leeftijdscategorieën

Bevindingen: hoe wordt er over arbeids-kansen gedacht?

Bevindingen: hoe wordt er over arbeids-kansen gedacht?

Bevinding: hoe wordt er over de toekomst gedacht? Waarom niet?

Bevindingen: wat is nodig om aan het werk te blijven? 50-plussers zijn oververtegenwoordigd in de groep respondenten die ‘niets’ nodig heeft Het meest genoemd bij anders: Kunnen doorgroeien en ontwikkelen Verder: salarisverhoging, betere gezondheid, training, waardering en een prettige werksfeer

En nu? We hebben gekeken naar veel aspecten van ontwikkeling. Wat valt op? Trainingen: Zijn belangrijk Zijn de meest voorkomende activiteit voor ontwikkeling Ruim 50% heeft géén gesprek met leidinggevende (over ontwikkeling) gehad afgelopen jaar! 20% heeft helemaal geen activiteiten voor ontwikkeling ondernomen Hoe lager de salarisschaal, hoe vaker niet Waarom niet? Geen behoefte Te weinig tijd Weten niet wat mogelijk is

En nu? 50-plussers Wisselen het minst vaak van baan Dichten zichzelf de slechtste kansen toe Zeggen het vaakst niets nodig te hebben voor werk in de toekomst Respondenten denken voornamelijk niet op korte termijn (2 jaar) weg te gaan bij hun gemeente/ organisatie. Gaan ze wel, dan vaak vrijwillig. Respondenten lijken het lastig te vinden hun baankansen in te schatten: er is vaak neutraal of geen mening aangekruist. Evenveel respondenten geven zichzelf goede als slechte kansen. Belangrijk voor de toekomst: Trainingen Taak- of functieaanpassingen Werkdruk Bij open antwoorden ‘doorgroeien’ en ‘ontwikkelen’ het vaakst

En nu? Wat betekent dit voor Grip op Groei? Aandacht te hebben voor de belemmeringen: geen tijd en geen idee wat. Letten op de verschillen tussen ambtenaren van verschillende salarisschalen en leeftijden. Vooral vijftigplussers: relatief kwetsbaar op de arbeidsmarkt, maar niets geneigd ontwikkelmogelijkheden te benutten. Mensen bereiken: collega’s, leidinggevende en intranet.

Fluwelen Burgwal 58 Postbus 11560 2502 AN Den Haag 070 763 00 30 secretariaat@aeno.nl www.aeno.nl