Werkcollege Vraagformulering

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Advertisements

Het profielwerkstuk Hoe maak je dat ?.
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Op weg naar de projectproducten
Workshop Onderzoeksvaardigheden
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
HOORCOLLEGE V2 ASSESSMENTS CMD
Proces en Product.
Het profielwerkstuk Hoe maak je dat ?.
Academische vaardigheden - C1.5
Bijeenkomst 2 Afstudeerpracticum
Dag Van Het Afstudeeronderzoek Presentatie Elaine van der Poorten.
Stage jaar Rianne Elderhuis.
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
De SixPack Format en leerlijn onderzoeks- en informatievaardigheden
Een schot voor open doel?!
Ruimte voor de Rivier Hoofd en deelvragen.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Praktijkonderzoek 2 Rotterdam Academy.
Methoden & Technieken Hogeschool Rotterdam,
1. lesoverzicht les WiG volgens lesmodel Realistisch Rekenen
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Onderzoek I Bijeenkomst 3
SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Train the Trainer Critical Appraisal of a Topic Dr Arno AW Roest Willem Alexander Kinderziekenhuis.
Verpleegkundig redeneren
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 4 kwartaal 2.
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!
Rotterdam, 00 januari 2007 Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 3 (week 5) Hafida El-Gharbaoui
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken Bijeenkomst 4 29 februari 2016.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 8 Dataverzameling: Eigen instrumenten, ontwerp.
Afstudeerkring Effectief afstuderen
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Het effect van de kernset op de triagist Wat te doen om de triagist verder te helpen? Hoe wordt het triagegesprek weer van de triagist? Rita Nieuwenhuis.
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!. Inhoud bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel formuleren Onderzoeksvragen (hoofdvraag met deelvragen) formuleren.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Mondzorg - persoonsgericht
Het onderzoeksverslag
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
De scriptie Sommige studenten schrijven het in 2 tot 3 maanden, anderen doen er een jaar of meer over… Factoren: Motivatie Plan van aanpak Begeleiding.
Bronnen en onderzoeksvragen
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Nee Zeggen!.
Gesprekstechnieken 12 mei 2017.
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Projectplan schrijven & Financiën zoeken
Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel?
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Gesprekstechnieken Les 1.
Startopdracht! Ga direct voor jezelf aan de slag met de volgende twee opgaven: Los op: x2 - 4x = 5 Los op: x(x + 3) + 2 = 0.
Gesprekstechnieken Les 6.
Omgaan met verschillen
Omgaan met verschillen
Bouwen aan succesvolle teams LSD en Casuïstiek
Klantgericht werken StudyEvent Mobiliteit in Beweging
Vernieuwend - Attent - Samen
Transcript van de presentatie:

Werkcollege Vraagformulering Nellie Oversluizen – van Rijn Opleidingdocent Verpleegkunde 2018-2019

Doel werkcollege Je vertaalt met behulp van je kennis en onderzoeksvaardigheden een professionele opgave of vraag naar een onderzoeksvraag ten dienste van de opdrachtgever.  

Van Vaag naar Vraag Een eerste oriëntatie: wat spreekt jou aan - ga in gesprek met collega’s Maak een houtskoolschets van je eerste idee Doe een eerste globaal literatuuronderzoek: is er wat over geschreven? Vul je schets aan Ga met je schets in gesprek met (mogelijke) opdrachtgever, collega’s, leidinggevende, mogelijke andere stakeholders Herhaal stap 3 en 4 totdat je het voldoende scherp hebt (de 6 W’s) Literatuuronderzoek: maak het concreter Definities Uitgangspunten/ vooraannames/theorieën Vooronderzoek(je) nodig? Let op, kost veel tijd en verlies je niet!

Voorbeeld onderzoeksvraag en doel 1 Beoordeel kwaliteit van onderstaande vraag i.r.t. doel: In welke mate draagt het dubbelchecken van intraveneuze medicatie aan het bed van de patiënt in niet acute situaties bij aan kwaliteit van zorg op de afdeling A1 in ziekenhuis B? Mijn doel van dit onderzoek is een manier vinden die ervoor zorgt dat de dubbelcheck aan het bed van de patiënt wel haalbaar is

Voorbeeld onderzoeksvraag 2 Beoordeel kwaliteit van onderstaande vraag Welke interventies voor verpleegkundigen zijn nodig om de dubbelcheck aan het bed voor High Risk Medicatie volgens de bestaande richtlijnen vorm te geven door zorgverleners op de CVA-unit, in niet-acute situaties?   

Voorbeeld onderzoeksvraag 3 Beoordeel kwaliteit van onderstaande vraag Op welke wijze kunnen zorgverleners die individueel werken met cliënten met EMB, inzicht krijgen in het eigen handelen en dit eigen handelen monitoren en versterken ? https://www.scribbr.nl/starten-met-je-scriptie/voorbeelden-van-hoofdvragen/

Professionele opgave of vraag Afbeelding afkomstig van http://storieswelltold.com.au/blog/stories/top-tips-writing-best-leads/ geraadpleeg op 24 januari 2019

6-W formule (Verhoeven, 2016) Wat is het probleem? Wie heeft het probleem? Waarom is het een probleem? Wanneer is het probleem ontstaan? Waar doet het probleem zich voor? Hoe is het probleem ontstaan? / Wat is de aanleiding? Er is sprake van een praktijkprobleem én jij wilt je kennis uitbreiden Wat is het probleem: wees niet te snel tevreden! Vraag na bij verschillende personen en disciplines! Luister goed en luister scherp! Leg schijnbare tegenstellingen direct en concreet op tafel en vraag door! Uiteindelijk formuleer jij een conceptpobleemstelling en laat dat nog eens checken of je het echt goed begrepen hebt!! Eventueel door zelfde of deels door anderen personen die je al eerder bevraagd hebt. Wie heeft het probleem: een onderzoeksvraag kan nooit gaan over iets wat alleen voor jou een probleem is. Denk aan collega’s, teamleider, de organisatie, de omgeving, de branch…. Wanneer is het probleem ontstaan? Ga hiermee goed na of het daarom wel een relevant probleem is om te onderzoeken; misschien is het binnenkort door externe factoren weer anders….Of moet je op basis van het ‘wanneer’ verder zoeken naar een oorsprong van het probleem??

Probleemstelling = achtergrond waaruit onderzoeksvraag voortkomt Beschrijf aanleiding en context Zorg dat je hierover breed in gesprek gaat! Zorg dat je hiervoor breed geïnformeerd raakt! Formuleer in één of enkele zinnen een probleemstelling als samenvatting van de aanleiding en context Check of alle W-vragen beschreven zijn: Pendel tussen probleemstelling en aanleiding/context Blijf net zo lang zoeken en doorvragen tot je de probleem stelling scherp hebt

Doelstelling = antwoord op je vraag waarom je onderzoek doet Formuleer een doelstelling die logisch en sluitend is bij de Probleemstelling (Innovatieve oplossing Check of je geen (onbewuste en impliciete) aannames hebt gedaan in je Doelstelling Expliciteer zo nodig je aannames, context of achtergrond Is je doelstelling 1 : 1 tot je probleemstelling? Is je Doelstelling specifiek, meetbaar, acceptabel/haalbaar en realistisch?

Vraagstelling = de vraag waarop het onderzoek antwoord moet geven Is je vraagstelling 1:1 op je probleem- en doelstelling? Is je vraagstelling Concreet? Heeft het voldoende Focus/ Eénduidig? (geen ‘en’ en ‘of’ ) Is je vraagstelling voldoende Richtinggevend? Is je vraagstelling voldoende Selectief? Werk je met één vraag of met hoofd- en deelvragen? Soms is een open vóóronderzoek(je) passend; verwerk dit dan in je aanleiding/context t/m hier ongeveer 20 minuten; overige 60 minuten zijn werken in subgroepen

Aan de slag (1) Vorm Subgroepen à 3 personen per domein /sector eigen probleem óf aangereikt probleem Eigen probleem: deel in subgroep kort de thematiek/casus/probleem en maak een keuze voor één probleem Werk die verder uit n.a.v. de volgende dia’s

Aan de slag (2) Wat is het probleem? Wie heeft het probleem? Bespreek in je groepje: Wat is het probleem? Wie heeft het probleem? Waarom is het een probleem? Wanneer is het probleem ontstaan? Waar doet het probleem zich voor? Hoe is het probleem ontstaan? / Wat is de aanleiding? én de dia’s Probleemstelling, Doelstelling en Vraagstelling

Learning community Zoek contact met elkaar – chat, mail, app Maak gebruik van de projectomgeving Feedback op elkaars producten – PvA Voorbereiding contactdag 2 (27 en 29 maart 2018) : Je hebt een concrete vraagstelling (probleem en doelstelling) Je hebt een (eerste)idee over methode en ontwerp van je onderzoek! Roep studenten op om in lesdag 2 zover te zijn dat ze al bezig zijn met methode /betrouwbaarheid/validiteit; methode ontwerp zodat effectief contactdag 2 ingevuld kan worden!!! Nellei: datum contact dag zoeken en noemen aan studenten

Bronnen Baarda, B. (2013). Basisboek Kwalitatief onderzoek: handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek (3e ed.). Groningen/Houten, Nederland: Noordhoff. Verhoeven, N. (2013). Wat is onderzoek? Praktijkboek voor methoden en technieken (3e ed.). Groningen/Houten, Nederland: Boom.