Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
Advertisements

HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Tips voor een goede PowerPointpresentatie
Schema en synthese van een zakelijke tekst
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Een manier om problemen aan te pakken
Werk voor de amusementshal Pleasure Palace VOORAF ! Neem de checklist van deze praktijkoefening voor je en lees de informatie goed door! Neem met name.
De beste manier om woorden aan te pakken…
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Leswijzer Nieuwsbegrip
INTERACTION DESIGN Week 8.
MEDMEC01 Roelof de Vries Les 3 -
Leswijzer Nieuwsbegrip
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Media en creativiteit Herfst les 3.
met studievaardigheden
Werkstukken en rapporten
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Help Selina’s eerste les
BIJ HET BEANTWOORDEN VAN LEESVRAGEN LITERATUURGESCHIEDENIS
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Nieuwe examens Peter Uylings 16 juni Aanvaardbaarheid De toets voldoet aan de verwachtingen, sluit aan bij de syllabus en wat de leerling daarvan.
Ruimte voor de Rivier Hoofd en deelvragen.
@ allesvoorengels.nl. 1. Pak een lijntjesblaadje van mijn bureau 2. Zet de tafels uit elkaar 3. Leg dit op je tafel: - 2 zwarte / blauwe pennen - Leesboek.
Assenstelsel tekenen.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Wjk.
Ouderatelier de hardop-denk methode - 26 januari - Anneke Videler Docent economie.
Woordjes leren.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Centraal Examen Nederlands
Procentuele verandering berekenen. Hoe doe ik dat?! T2 JUNI 2016.
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
8 Samengestelde Redeneringen identificeren
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Poëzie “Hoe breek ik een gedicht open?”.
Trappen van vergelijking Dan mij?…als ik?
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
Instructie geven en uitvoeren
Schrijven Een Verslag.
Vwo 2 – week SCHM.
Voorbereiding schoolexamen
Leesvaardigheid (ook te vinden op LaPlaza)
Een instructie schrijven
Huiswerkopdracht Politiek
taal speelt een rol in alle vakken
Een werkstuk schrijven
Titel van wetenschappelijk project
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
5.1 a + b.
Schrijven Zakelijke brief: les 4.
Methodisch handelen Week 5 les 4. Methodisch handelen Week 5 les 4.
Persoonlijke doelen maken
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Vergelijkingen van de vorm x + a = b oplossen
Vergelijkingen van de vorm ax + b = c oplossen
Eigenaarschap.
Bronnenonderzoek.
Vergelijkingen van de vorm x + a = b oplossen
Vergelijkingen van de vorm ax = b oplossen
Vergelijkingen van de vorm ax = b oplossen
Transcript van de presentatie:

Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord- (Examen)vragen lezen Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-

Leesvaardigheid van vragen Een handig algemeen stappenplan om (examen) vragen te benaderen: STAP 1: Lees de hele vraag door en onderstreep functionele kernwoorden. Dit geeft inzicht in wat er van je wordt verwacht bij het geven van een antwoord. STAP 2: Lees de vraag nog een keer en omcirkel nu de inhoudelijke kernwoorden van de vraag. Dit geeft inzicht in welke geleerde theorie je nodig hebt om deze vraag te beantwoorden. STAP 3: Schrijf op een (klad)blaadje de gegevens op die je in je antwoord moet verwerken die te maken hebben met de theorie. STAP 4: Rangschik de gegevens uit stap 3 zodat er een logische redenatie ontstaat die aansluit bij wat er (volgens stap 1) bij de vraag van je verwacht wordt bij de beantwoording. STAP 5: Formuleer nu een antwoord op de vraag (waarin je een deel van de vraag herhaalt om jezelf in de goede formuleerstand te zetten). Verwerk de gegevens uit stap 3 in de volgorde van stap 4 in dit antwoord. STAP 6: Lees je antwoord goed door. Snap je wat je hebt opgeschreven? Geef je met dit antwoord ook daadwerkelijk antwoord op de gestelde vraag? Staan er geen spelfouten in je antwoord?

FOCUS OP STAP 1 en 2 STAP 1: Lees de hele vraag door en onderstreep functionele kernwoorden. Dit geeft inzicht in wat er van je wordt verwacht bij het geven van een antwoord. STAP 2: Lees de vraag nog een keer en omcirkel nu de inhoudelijke kernwoorden van de vraag. Dit geeft inzicht in welke theorie je nodig hebt om deze vraag te beantwoorden. Voorbeelden van functionele kernwoorden: Beargumenteer, beredeneer, citeer, leg uit, bereken, toon aan dat, leid af van, bepaal, herleid, schat, schets. KERN: weet bij ieder functioneel kernwoord dus wat er van je verwacht wordt! Inhoudelijke kernwoorden zijn vakspecifiek. Ze helpen je een theoretische context op te roepen die nodig is om inhoudelijk een juist antwoord te kunnen formuleren op een specifieke vraag. KERN: gebruik de inhoudelijke kernwoorden om de juiste geleerde theoretische context/informatie op te roepen die je nodig hebt.

Opdracht Beschrijf in een word-document wat er bij de volgende functionele kernwoorden (wellicht bij verschillende vakken) van jou verwacht wordt. - Kom je er niet uit? Raadpleeg dan een vakdocent. Beargumenteer, beredeneer, citeer, formuleer in eigen woorden, leg uit, bereken, toon aan dat, leid af van, lees af, los op, onderzoek, bepaal, herleid, schat, schets.