De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vergelijkingen van de vorm x + a = b oplossen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vergelijkingen van de vorm x + a = b oplossen"— Transcript van de presentatie:

1 Vergelijkingen van de vorm x + a = b oplossen
© André Snijers

2 Vergelijkingen Begrippen
Een vergelijking is een gelijkheid waarin een onbekend getal door een letter wordt voorgesteld, meestal de letter x. 5 + ….. = 12 5 + x = 12 linkerlid rechterlid Je mag het linkerlid- en het rechterlid van plaats wisselen. 6 + x = en = 6 + x De oplossing van de vergelijking is het getal dat je op de plaats van x kunt invullen zodat je een gelijkheid bekomt. als x – 22 = dan x = 30 want 30 – 22 = 8

3 Een vergelijking van de vorm x + a = b oplossen
Stappenplan 12 + x = 3 x = 3 – 12 -12 x = –9 Controle: 12 + (–9) = 3 1 Noteer elke stap op een nieuwe regel en schrijf de gelijkheidstekens netjes onder elkaar. 2 Zonder x af door in beide leden dezelfde bewerking uit te voeren. In het linker- en het rechterlid dezelfde term aftrekken. In het linker- en het rechterlid dezelfde term optellen. 3 Bereken de waarde van x. 4 Controleer de oplossing door het getal in te vullen in de vergelijking op de plaats van de x.

4 Een vergelijking van de vorm x + a = b oplossen
Voorbeelden Problemen bij het oplossen van vergelijkingen?

5 Vraagstukken oplossen met een vergelijking
Stappenplan 30 minder dan een getal is 214. Over welk getal gaat het? Lees het vraagstuk aandachtig en onderstreep de bekende gegevens. 1 Het getal: x 2 Wat is de onbekende in het vraagstuk? De onbekende stel je voor met de letter x. x – 30 = 214 3 Schrijf het verband tussen de onbekende en de bekende gegevens als een vergelijking. +30 x = x = 244 4 Los de vergelijking op. 5 Controleer je antwoord door het in de vergelijking in te vullen op de plaats van x. 244 – 30 = 214 Het getal is 244. 6 Formuleer een antwoordzin.


Download ppt "Vergelijkingen van de vorm x + a = b oplossen"

Verwante presentaties


Ads door Google