De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bronnenonderzoek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bronnenonderzoek."— Transcript van de presentatie:

1 Bronnenonderzoek

2 Inhoud Wat is bronnenonderzoek Betrouwbaar/ niet betrouwbaar
Kern uit bron halen Tekst in eigen woorden zetten Bronvermelding (waarom) Logboeken Samenwerkingscontract

3 Wat is bronnenonderzoek
Je zoekt informatie voor je onderzoeksvraag, middels verschillende bronnen. Wat zijn bronnen Boeken, tijdschriften, documentaires, folders of websites.

4 Betrouwbaar/niet betrouwbaar
Bekijk altijd bij een bron: 1. Wie heeft de tekst geschreven 2. Met welk doel is de tekst geschreven 3. Acualiteit (rectificatie) 4. Overeenkomsten met andere bronnen Rectificatie: het terugtrekken van artikelen/bewering via het nieuws door dezelfde nieuwsbron, dat een bepaals artikel/berwering toch niet waar blijkt te zijn.

5 Kern uit een bron halen Doel voor jezelf duidelijk hebben: welke info is belangrijk voor mijn onderzoek en past bij mijn onderzoeksvraag. Hoe vat je een hoofdstuk samen? 1. Lees eerst de hele tekst door. 2. Onderstreep hoofdzaken. 3. Zet de hoofdzaken op een rijtje. 4. Maak van het rijtje hoofdzaken een overzichtelijke, begrijpelijke samenvatting (in eigen woorden, dus niet knippen & plakken!) In een samenvatting maak je op een overzichtelijke manier voor jezelf duidelijk wat er verteld wordt. - vermeld alleen de hoofdzaken. - bijzaken uit de tekst horen niet in een samenvatting. Plagiaat: diefstal van het gedachtegoed van een ander. Plagiaat kun je voorkomen door bronvermelding.

6 Wat is bronvermelding Bronvermelding: is dat je opschrijft waar je de informatie vandaan hebt gehaald.  Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website (url van de bron). Opdracht - schrijf een bronvermelding van een artikel op een website.

7 Bronvermelding (waarom)
Door bronvermelding kunnen docenten en andere lezers beoordelen: -  hoe betrouwbaar je tekst is: het gebruiken van bronnen verhoogt de betrouwbaarheid  welke bronnen je hebt gebruikt: waneer nodig kan de informatie nog een keer opgezocht worden.  Hoe wordt de bronvermelding officieel gedaan Wat verwachten we van jullie Uitleggen dat normaal gesproken de bron achter elke wisseling van bron geplaatst moet worden en een literatuurlijst aan het einde van het verslag (hoe wij het geleerd hebben).  Uitleggen dat er van de leerlingen word verwacht dat ze de bronvermeldingen na elke voorvraag moeten doen (per hoofdstuk)

8 Plagiaat = “het presenteren van werk, bedoeld of onbedoeld, als eigen werk terwijl dit afkomstig is van een ander. Dit is strafbaar!”(scribbr, 2018) Als je geen juiste bronvermelding doet; is dit plagiaat! Schrijf alles wat je gebruikt in eigen woorden. Wil je graag een citaat gebruikten zet dit dan tussen aanhalingstekens: “….tekst…” Sla iedere bron die je gebruikt direct op. Tip: Je mag voor de literatuurlijst ook de apa-generator gebruiken: generator/

9 Logboeken Maak een document aan waar je de docent kan toevoegen (bijv. Google docs!) - Elke les / samenwerkingsmoment documenteer je wat er is gedaan (Je stelt hierbij voorafgaand een doel en kijkt of deze behaald is)

10 Samenwerkingscontract
Hierin staat bijvoorbeeld: -hoe vaak je samen buiten school aan het onderzoek werkt. -wat de consequenties zijn als iets niet gaat hoe het zou moeten gaan.  -hoe je met feedback omgaat.  -hoe je elkaar bereikt  -wat je prettig vind in de samenwerking TOEVOEGEN AAN LOGBOEK

11 Wat NU? Wat moet er voor volgende les af: Alle bronnenvragen opgesteld
Vast een tijdelijke hoofdvraag Het portfolio is voldaan Het samenwerkingsdocument staat in het logboek Het logboek is aangemaakt (met de docent erbij ingevoegd) Wat moet er de les na de meivakantie af: 4 voorvragen (bronnenvragen) uitgewerkt Is dit af dan geld voor deze studenten de volgende les een zelfstandig werkuur, zo niet is de les verplicht en wordt je anders op afwezig gezet als de docent geen vrijstelling voor volgende les heeft gegeven.


Download ppt "Bronnenonderzoek."

Verwante presentaties


Ads door Google