De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Advertisements

Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
1 De HERE zeide tot mij: Ga weder heen, bemin een vrouw, (die zich door een ander laat beminnen en overspelig is), gelijk de HERE de Israëlieten bemint,
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
de genezing te Bethesda
Wat is de bedoeling van Johannes?
Godsdienst 1 1.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Kinderen, het laatste uur is aangebroken. 1 Johannes 2:18 Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte.
Mattheüs: Jezus de Zoon van Abraham, van David Marcus: Jezus de dienstknecht, de obed-JHWH Lucas: Jezus is de Zoon van Adam Johannes: Jezus is de Zoon.
De bloedbruidegom Exodus 4.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Thema voor vanavond is:
God is trouw Hij gaf zijn woord
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Verlangens van God.
Verlangen naar licht.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Welkom!.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
Beelden van de kerk.
25 juni 2015 Bodegraven. terugblik: Na de proloog beschrijft Johannes 1 een reeks van vier dagen:  dag 1 (:19-28) Johannes' getuigenis over zichzelf.
Een voorbeeld dat navolging verdient
GOD BELOOFT EEN NIEUW EN BETER VERBOND Jeremia 31:31-34.
24 september 2015 Bodegraven. terugblik...  na de proloog (1:1-18) volgt een beschrijving van zeven dagen  dag 1 (:19-28) Johannes' getuigenis over.
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
26 november 2015 Bodegraven. terugblik  3:10-11 het gesprek met "de leraar van Israël" stuit reeds op onbegrip over "de aardse dingen";  'wedergeboorte'
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Welkom Zondag 17 januari 2016 Voorganger: Ds. G. Renting Ovd: K. Muis Organist: E. Hofstede Schriftlezingen: Jes. 62: 1-5 en Joh. 2: 1-11.
17 december 2015 Bodegraven. terugblik Johannes 3:  gesprek met Nicodemus  : 'wedergeboorte'  : aardse en hemelse dingen  : Johannes'
De verlamde genezen Lucas 5: Lucas 19:10 Want de Zoon des mensen kwam om zoeken en te redden wat verloren is.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
Brief aan de Galaten -9- De twee evangeliën. Galaten 2: evangeliën 2 apostelschappen Paulus en Petrus.
22 september 2016 Bodegraven. Johannes 6 1 Daarna vertrok Jezus naar de overzijde van de zee van Tiberias in Galilea. lett. na deze dingen  na zijn verblijf.
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
20 februari 1965.
Wanneer is mijn geloof goed genoeg?
Geloof in het bovennatuurlijke
Het Evangelie naar JOHANNES studie 26 4 mei 2017 Bodegraven.
Het gebroken hart van God
de doortocht door de Jordaan
gestorven voor onze zonden
Het Evangelie naar JOHANNES studie 28 7 september 2017 Bodegraven.
Simson (3) 24 september 2017 Urk.
23 april 2017 The day after Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
Les 3 Goed nieuws Wat doe ik hier vandaag?
Wat doen we? Joh 11:
Blok II God de Vader God bestaat uit drie personen.
Les 5 Om je heen kijken Wat doe ik hier vandaag?
De ark van het verbond 8 januari 2017 Hendrik Ido Ambacht.
Handelingen 1: Toen Jezus naar de hemel ging, zei hij tegen zijn leerlingen: ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Blijf daar wachten. God zal jullie.
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
De geboorte van Jezus 17 december 2017 Hendrik Ido Ambacht.
Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven
DELEN.
Les 3 Gedoopt leven.
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
In kannen en kruiken 21 oktober 2018 Hendrik Ido Ambacht.
Het offer van Abraham 1 april 2018 Hendrik Ido Ambacht.
Jezus is een bijzondere Leermeester
Genesis 44:18-47:27 Ezechiël 37:15-28 Lukas 24:30-48
Zondag 06 januari 2019.
de brief aan de Galaten (3)
Het heil van de HEERE, Jesjoea(t) Adonai Van dood naar leven
Het huwelijksverbond als afspiegeling van Christus en de gemeente
Transcript van de presentatie:

De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht

Johannes 2 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar. 2 En Jezus was ook voor de bruiloft uitgenodigd, en Zijn discipelen. 3 En toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: Zij hebben geen wijn meer. 4 Jezus zei tegen haar: Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen. 5 Zijn moeder zei tegen de dienaars: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het. 6 En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten. 7 Jezus zei tegen hen: Vul de watervaten met water. En zij vulden ze tot aan de rand. 8 En Hij zei tegen hen: Schep er nu iets uit en breng het naar de ceremoniemeester; en zij brachten het.

Johannes 2 9 Toen nu de ceremoniemeester het water geproefd had, dat wijn geworden was – hij wist niet waar de wijn vandaan kwam, maar de dienaars die het water geschept hadden, wisten het – riep de ceremoniemeester de bruidegom. 10 En hij zei tegen hem: Iedereen zet eerst de goede wijn voor, en wanneer men er goed van gedronken heeft, daarna de mindere; u hebt de goede wijn tot nu bewaard. 11 Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. 12 Daarna ging Hij naar Kapernaüm, Hij, Zijn moeder, Zijn broers en Zijn discipelen; en zij bleven daar niet veel dagen.

Johannes 2 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar.

15 Ik ga en keer terug naar Mijn woonplaats, Hosea 5 15 Ik ga en keer terug naar Mijn woonplaats, totdat zij zich schuldig weten en Mijn aangezicht zoeken. In hun benauwdheid zullen zij Mij ernstig zoeken.

1 Kom, laten wij terugkeren naar YAHWEH, Hosea 6 1 Kom, laten wij terugkeren naar YAHWEH, want Hij heeft verscheurd, maar Hij zal ons genezen; Hij heeft geslagen, maar Hij zal ons verbinden. 2 Na twee dagen zal Hij ons levend maken, op de derde dag zal Hij ons doen opstaan en zullen wij voor Zijn aangezicht leven.

1 Kom, laten wij terugkeren naar YAHWEH, Hosea 6 1 Kom, laten wij terugkeren naar YAHWEH, want Hij heeft verscheurd, maar Hij zal ons genezen; Hij heeft geslagen, maar Hij zal ons verbinden. 2 Na twee dagen zal Hij ons levend maken, op de derde dag zal Hij ons doen opstaan en zullen wij voor Zijn aangezicht leven.

1 Kom, laten wij terugkeren naar YAHWEH, Hosea 6 1 Kom, laten wij terugkeren naar YAHWEH, want Hij heeft verscheurd, maar Hij zal ons genezen; Hij heeft geslagen, maar Hij zal ons verbinden. 2 Na twee dagen zal Hij ons levend maken, op de derde dag zal Hij ons doen opstaan en zullen wij voor Zijn aangezicht leven. 2 Petrus 3:8 Maar laat dit ene niet onopgemerkt zijn door jullie, geliefden, dat één dag bij de Heer is als duizend jaar, en duizend jaar als één dag. (vgl. Psalm 90:4)

Johannes 2 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar. Deze derde dag is ook een zevende dag 

de eerste dag (tot :28) 1e dag de volgende dag (1:29) 2e dag de volgende dag (1:35) 3e dag de volgende dag (1:44) 4e dag 5e dag 6e dag …en op de derde dag (2:1) 7e dag

44 De volgende dag wilde Jezus weggaan naar Galilea en Hij vond Filippus en zei tegen hem: Volg Mij. 28 Dit gebeurde in Bethabara, aan de overkant van de Jordaan, waar Johannes doopte.

3 Hij verliet Judea en Hij vertrok weer naar Galilea. Johannes 4 3 Hij verliet Judea en Hij vertrok weer naar Galilea. 4 En Hij moest door Samaria gaan. (..) 42 en zij zeiden tegen de vrouw: Wij geloven niet meer om wat u zegt, want wijzelf hebben Hem gehoord en weten dat Híj werkelijk de Redder van de wereld is, de Christus. 43 En na die twee dagen vertrok Hij vandaar en ging naar Galilea

Johannes 2 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar.

Jesaja 62 4 Tegen u zal niet meer gezegd worden: verlatene, en tegen uw land zal niet meer gezegd worden: woestenij, maar u zult genoemd worden: Mijn welgevallen is in haar, en uw land: getrouwde; want YAHWEH verlangt naar u, en uw land zal getrouwd worden. 5 (…) zoals een bruidegom zich verblijdt over zijn bruid, zo zal uw God Zich over u verblijden.

Jeremia 31 31 Zie, er komen dagen, spreekt YAHWEH, dat Ik met het huis van Israël en met het huis van Juda een nieuw verbond zal sluiten, 32 niet zoals het verbond dat Ik met hun vaderen gesloten heb op de dag dat Ik hun hand vastgreep om hen uit het land Egypte te leiden – Mijn verbond, dat zij verbroken hebben, hoewel Ík hen getrouwd had, spreekt YAHWEH. 33 Voorzeker, dit is het verbond dat Ik na die dagen met het huis van Israël sluiten zal, spreekt YAHWEH: Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven en zal die in hun hart schrijven. Ik zal hun tot een God zijn en zíj zullen Mij tot een volk zijn.

Mattheus 22 2 Het koninkrijk van de hemelen wordt vergeleken met een mens, een koning, die voor zijn zoon een bruiloft bereid had. Openbaring 19 7 Laten wij blij zijn en ons verheugen en Hem de heerlijkheid geven, want de bruiloft van het Lam is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt.

Johannes 2 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en de moeder van Jezus was daar.

2 En Jezus was ook voor de bruiloft uitgenodigd, en Zijn discipelen. Johannes 2 2 En Jezus was ook voor de bruiloft uitgenodigd, en Zijn discipelen. De volgende dag wilde Jezus heengaan naar Galilea…. (1:44)

Johannes 2 3 En toen er een tekort aan wijn ontstond, zei de moeder van Jezus tegen Hem: Zij hebben geen wijn meer. 4 Jezus zei tegen haar: Vrouw, wat heb Ik met u te doen? Mijn uur is nog niet gekomen.

Johannes 2 5 Zijn moeder zei tegen de dienaars: Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het.

Johannes 2 6 En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten. 6 = de mens Een vat = de mens  Maar wij hebben deze schat in aarden vaten, zodat de macht, die alles overtreft, van God is en niet van ons (2 Kor.4:7)

Johannes 2 6 En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten. Water = woord (Ef.5:26) Ritueel van handen wassen (Matth.15:2) en voeten wassen (Joh.13)

Johannes 2 6 En daar waren zes stenen watervaten neergezet, volgens het reinigingsgebruik van de Joden, elk met een inhoud van twee of drie metreten. Na twee dagen, op de derde dag….. (Hos.6:2)

Johannes 2 7 Jezus zei tegen hen: Vul de watervaten met water. En zij vulden ze tot aan de rand.

Johannes 2 8 En Hij zei tegen hen: Schep er nu iets uit en breng het naar de ceremoniemeester; en zij brachten het. In tegenstelling tot: Mijn uur is nog niet gekomen (:4)

Johannes 2 9 Toen nu de ceremoniemeester het water geproefd had, dat wijn geworden was – hij wist niet waar de wijn vandaan kwam, maar de dienaars die het water geschept hadden, wisten het – riep de ceremoniemeester de bruidegom. Oud wordt nieuw  oud verbond wordt nieuw verbond

Johannes 2 10 En hij zei tegen hem: Iedereen zet eerst de goede wijn voor, en wanneer men er goed van gedronken heeft, daarna de mindere; u hebt de goede wijn tot nu bewaard.

Johannes 2 11 Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. Vgl. aan het einde van het Johannes evangelie 

31 Maar deze dingen zijn geschreven, opdat jullie zullen geloven, Johannes 20 30 Jezus heeft ook veel andere tekenen in de aanwezigheid van Zijn discipelen gedaan, die niet geschreven zijn in dit boek. 31 Maar deze dingen zijn geschreven, opdat jullie zullen geloven, dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat jullie, die geloven, het aeonische leven hebben, in zijn naam.

Johannes 2 11 Dit heeft Jezus gedaan als begin van de tekenen, te Kana in Galilea, en Hij heeft Zijn heerlijkheid geopenbaard; en Zijn discipelen geloofden in Hem. Water wordt wijn Oud verbond wordt nieuw verbond Gebrek wordt overvloed Nieuw leven op de derde/zevende dag! De bruiloft van het Lam