EESSI “e-Government van de sociale zekerheid” Verslag aan de Nationale Arbeidsraad 19 december 2018 Dominique D’Haene Attaché juriste Directie Internationale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Advertisements

7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
Standpunt van de OCMW's in het automatiseringsproces van de sociale zekerheid Huidige toestand, vastgelegde projecten en perspectieven Sante Broccolo Chef.
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Elektronische vreemdelingenkaarten
Werking en structuur van de Belgische sociale zekerheid
aanbevolen administratieve opzet voor Rotary Clubs
Willebroekkaai, 38 B-1000 Brussel Website KSZ: Afschaffing van de SIS-kaart.
26/02/2011 Federale Overheidsdienst FINANCIEN E-ID / My Minfin / TAX-ON-WEB 2011 Kuurne Jan Viaene.
The CAF Procedure voor externe feedback
E-Team 2003 E-Government II Project GIS Projectaanpak Arjan Kloosterboer Projectleider 10 januari 2003.
Easy Bis Bestuursdienst Informatie Systeem Van agendapunt tot besluit Met automatische internet publicatie.
Internationale betrekkingen
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Q-KENNIS Een kennis-systeem is veelal gebaseerd op het ontsluiten van aanwezige kennis en ter faciliterering van de ontwikkeling van nieuwe kennis. Het.
De Monsanto logistieke ketting en de synergie met PLDA Antwerpen
FAMIPEDIA, kennis on line
Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,
POD Maatschappelijke Integratie Tevredenheid klanten + actieplan provinciale ontmoetingen herfst 2010.
EUROPESE EN INTERNATIONALE ASPECTEN VAN KINDERBIJSLAG
ELEKTRONISCHE FACTUUR
1 Orientatie InformatieSystemen K.M.van Hee hgl. architectuur van informatiesystemen dir. Deloitte & Touche Bakkenist TU/e 2001.
De Patiëntenrichtlijn
Uitwisseling tussen DHO en Kinderbijslag
Implementatie Uniek Loket 26 november thema’s Ondernemingen Ondernemerschap Omgevingsfactoren 5 perspectieven Sensibiliseren Informeren Adviseren.
OMZETTING VAN DE KADERRICHTLIJN DIENSTEN Internal Market Information System (IMI) Sven Baeyens FOD Economie, KMO, Middenstand en.
De kracht van Pylades B.V. Pylades is een integrale ICT dienstverlener op het gebied van Dynamics AX, CRM, SharePoint, Business Intelligence en software.
De kracht van GAC Business Solutions GAC is meer dan een leverancier van softwareoplossingen. Als business partner zorgen we samen met u voor optimalisatie.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
UNIEK JAARVERSLAG VAN DE POD MI. I.Doelstelling 1.Administratieve vereenvoudiging van subsidiemaatregelen  Minder papier: webapplicatie  Minder kosten.
O pdracht, O pdrachtgever, Product en P roces. I nhoudsopgave De opdracht De sturing.
22 november 2011 Kwaliteit door meten Josje Everse En hoe de zelfevaluatie daarbij kan helpen…
KSZ-BCSS Frank ROBBEN – Administrateur-generaal Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid Veralgemeend gebruik van de elektronische identiteitskaart in de.
Recht en vooruitgang Gevalstudie van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en het eHealth-platform Frank Robben Administrateur-generaal Kruispuntbank Sociale.
EXCIFF European exchange circle on flood forecasting ISC – Plenaire vergadering 14 december 2005 EXCIFF : European exchange circle on flood forecasting.
Inleiding tot de multifunctionele aangifte
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Waarom een standaard Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken.
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Om met een overschrijving te kunnen betalen, volstaat het dat ofwel de opdrachtgever ofwel de begunstigde een zichtrekening heeft. JUIST FOUT.
SCIENTIFIC INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH CLINICAL BIOLOGY DEPARTMENTDr. ANNE VAN NEROM Rol van de Bevoegde Overheid bij incidenten.
De juridische context van de digitale factuur.
Module I Informatica Dhr. C. Walters. Het belang van informatie Gegevens  Informatie  Besluitvorming Gegevens = Data, Raw Material Informatie = Gegevens.
Wat is een elektronische factuur? Waarom elektronisch factureren?
Toetreding van de OCMW’s tot het netwerk van de sociale zekerheid Stand van zaken KSZ-BCSS OCMW’s - KSZ – 31/03/2003.
1 WG Europass Certificaatsupplement 23/03/2012, Networking the networks Anneke Vanden Bulcke.
E-facturatie bij de Vlaamse overheid Campagne Agentschap Ondernemen.
Burger een elektronische brievenbus waarin de burger op een gecentraliseerde en beveiligde manier officiële documenten kan ontvangen de tool is zo ontworpen.
Kennismanagement & Sociale media
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
Elektronische gegevensuitwisselingen met de Directie-generaal Personen met een handicap.
FOD FINANCIEN Algemene Administratie van de Bijzondere Belastinginspectie (AABBI)   infosessie
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
Crobeco & Eulis 2 Cross Border Electronic Conveyancing -Project van ELRA: Europese bewaarders (registratieautoriteiten) -24 lidstaten.
Voorstel voor nieuwe verordening LIFE-programma EU financiering voor milieu en klimaatactie Publ. 12 December 2011.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Milieu-financiering LIFE+ H. Vanhoutte FOD VVVL – DG Leefmilieu.
Edukoppeling Implementatie aanpak Edustandaard Architectuurraad 23 juni 2016.
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Elektronische kennisgeving van geboorte
Het verwijzingsrepertorium Implementatie van het project "Hubs-Metahub" 1.
26 octobre 2016 Migratie IT Rijksregister Overlegcomité RR (AV 26/10/2016) Eric Roelandt.
Risico- en crisiscommunicatie in tijden van en
EURES NEDERLAND Informatie over toetreding tot het netwerk
Harmonisatie Bedrijfsvoering (BV) & Dienstverlening (DV) door ISHW
Blockchain: meer dan een hype
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
Een sociaal proces: van 20 blz. papier, naar 20 minuten aandacht…
Maatregelen in het kader van de Britse terugtrekking uit de EU
Transcript van de presentatie:

EESSI “e-Government van de sociale zekerheid” Verslag aan de Nationale Arbeidsraad 19 december 2018 Dominique D’Haene Attaché juriste Directie Internationale Betrekkingen

EESSI

It’s…

EASY !

PLAN CONCEPT PRAKTIJK PLANNING

European Exchange of Social Security Information National Network Member State 2 CI National Network CI CI Member State 1 EESSI european network TESTA CI National Network Member State 3 CI National Network Member State “n” CI CI CI National Network CI National Network Member State 4 Competent Institution CI CI CI CI CI National Access Point 7

CONCEPT Welke uitwisseling? Basisprincipe van het Verdrag Vrij verkeer van personen en diensten Europese verordeningen nr. 883/2004 en 987/2009 voor de coördinatie van de nationale socialezekerheidssystemen In een Europese grensoverschrijdende context Sociaal zekerheidsstelsel van één enkele lidstaat van toepassing Coördinatie van alle socialezekerheidssectoren: Waar moeten de socialezekerheidsbijdragen betaald worden? Waar worden de rechten op uitkeringen opgebouwd? Waar worden de sociale uitkeringen uitbetaald?

 Zowat een KSZ op Europese schaal dus! CONCEPT Hoe? De elektronische informatieverwerking en de elektronische gegevensuitwisseling worden vereist in deze verordeningen, die sterk de modernisering van de vastgelegde regels en principes betrachten. Het project EESSI voorziet de invoering van een informaticaplatform op Europees niveau dat het voor de bevoegde nationale socialezekerheidsinstellingen mogelijk maakt om tussen 32 landen (de 28 EU-lidstaten, Ijsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) gegevens uit te wisselen in het kader van de coördinatie van de socialezekerheidssystemen. EESSI is dus geen database, maar een beveiligd Europees elektronisch netwerk dat 10.000 socialezekerheidsinstellingen zal verbinden. (150 in België) EESSI vervangt niet de huidige PDF-formulieren (A1, U1, S1,…) maar laat onder andere toe dat de daarin vervatte gegevens uitgewisseld kunnen worden. EESSI mag niet verward worden met IMI  Zowat een KSZ op Europese schaal dus!

CONCEPT Doelstellingen? Snellere, efficiënte en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen socialezekerheidsinstellingen Strikt vertrouwelijke gegevens (naleving van de meest recente normen op het vlak van de informaticaveiligheid) Verlichting van de administratieve last van de socialezekerheidsinstellingen Een daling in het gebruik en de verzending van documenten op papier (kosten voor invoer en verzending) Een snellere toekenning en betere continuïteit van de socialezekerheidsrechten voor burgers die zich vrij binnen de Europese Unie verplaatsen. Een veelbelovende tool in het kader van de strijd tegen sociale fraude en het vermijden van fouten (kwaliteit, betrouwbaarheid, leesbaarheid en toegankelijkheid van de uitgewisselde gegevens).

PRAKTIJK

PRAKTIJK Coördinatie van de implementatie op Belgisch niveau: installatie van een (uniek) Access Point : de KSZ analyse van de stromen/scenario's (122 "BUC"*) van gestandaardiseerde elektronische documenten (300 "SED") om ervoor te zorgen dat de grensoverschrijdende operationele processen nageleefd worden en om een correcte configuratie van het technische gedeelte mogelijk te maken  invoering van een nationale technische "brug" die de intelligente "routing" van de berichten mogelijk maakt op basis van een repertorium dat door de Europese Commissie bepaald wordt aanmaak van technische architectuur* zodat de instellingen zich optimaal kunnen connecteren aan het EESSI-systeem zonder al te veel complexe functionaliteiten voor de gebruikers van de OISZ   sturing en coördinatie van het project in België voor wat de businesskant en de technische kant betreft (globale en sectorale visie) « First mover »

SED « Structured Electronic Document » Document met een gedefinieerde unieke structuur om via het EESSI-platform de geharmoniseerde elektronische uitwisseling van de berichten mogelijk te maken die vereist zijn voor de toepassing van de coördinatieregels tussen de lidstaten BUC « Business Use Case » Operationeel scenario / Gegevensstroom om de uitwisseling van de SED stapsgewijze via het EESSI-platform, en zo de toepassing van de coördinatieregels in de concrete dossiers, mogelijk te maken

RINA ARCHITECTURES National Gateway National Application ACCESS POINT (KSZ) Mixed solution

Implementatie bij de RSZ: Welke sectoren? Praktijk Implementatie bij de RSZ: Welke sectoren? Toepasselijke wetgeving Navordering Geneeskundige verzorging Kinderbijslag Pensioenen Werkloosheid

PRAKTIJK RSZ: « Trekker » wat betreft de toepasselijke wetgeving Hoe? Actieve deelname aan het project sinds 2009 (lid van de groep experten per sector binnen de Europese Commissie) Expertise op het vlak van de informaticatoepassingen voor de toepassing van de coördinatieverordeningen (toepasselijke wetgeving): GOTOT-WABRO Deelname aan de procedure voor cofinanciering, opgestart door de Europese Commissie Hoe? National application Hiërarchische ondersteuning Prioritaire samenwerking met het BelEESSI-team (FOD Sociale Zekerheid-KSZ)

PLANNING

PLANNING Andere sectoren Niet-definitieve planning wordt opgemaakt in nauwe samenwerking met de RSZ-projectleiders en het BelEESSI-team voor alle stromen van alle sectoren samen, dit om de Europese deadline te halen Naargelang de evolutie in de technische ontwikkeling en de expertise op het vlak van de sector "trekker" (testen in BE en met andere partnerlidstaten) het gaat over een project in fasen (zeer regelmatige opvolgvergaderingen, gedeelde documentatie via Sharepoint, train-the-trainer-opleidingen die door de Europese Commissie georganiseerd worden) Er worden ook een planning voorzien voor de opleiding, te gelegener tijd, van RSZ-medewerkers die de huidige, aangepaste toepassingen zullen moeten gebruiken om EESSI in hun dagelijkse werkzaamheden te integreren. Ook voor de communicatie over het project wordt een planning voorzien.

Altijd voor vragen te uwer beschikking! Dominique D’Haene dominique.dhaene@rsz.fgov.be 02 509 29 58