ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eindwerk zesde jaar.
Advertisements

Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
Hogere denkvaardigheden
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Mediaopvoeding.
Welkom bij de startbijeenkomst van Shape Up Maastricht.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Samen grenzen verleggen voor elk talent
ICT in het schrijfonderwijs
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Godsdienst en ASS Buitengewoon secundair onderwijs
INTEGRALE OPDRACHTEN STW
Omtrent jurisdisch statuut van het godsdienstonderwijs.
Op maat werken aan taal Over de invoering van Muiswerk op de Emmausschool in Rotterdam Rob Royen, ICT-coördinator, leerkracht, taalwerkgroeplid.
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Functiefamilies Vlaamse overheid
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Maatwerk op alle niveaus Platform VVVO 17 september 2015 Opbrengstgericht maatwerk Vakspecifiek verrijken.
Bestuurlijke aanbesteding dagbesteding Walcheren 1 21 oktober 2015.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
MEDIAOPVOEDING. 1. EEN NIEUW LEERPLAN zie blz. 5 Mediamaatschappij Beleidsdiscours rond mediawijsheid/ geletterdheid/digitale kloof Mediageneratie van.
Programma Vaststaande workshop  Link/relatie met opleiding Taalexpert:  Toepassen van taalbeleid op de aanwezige niveaus:  leerling – groep – school.
Meedraaidag: Techniek 22 oktober 2015 De Brug Ternat.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Het jaartje rond … januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
Bijeenkomst September 2015
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
1 Goede toetsen maken het verhaal compleet Emila Bijl RTTI als uitgangspunt voor toetskwaliteit.
29/05/2016Footer text: to modify choose 'View' (Office 2003 or earlier) or 'Insert' (Office 2007 or later) then 'Header & Footer' 1 Alieke van Dijk Excelleren.
Vakdidactiek Bijeenkomst 2 periode 2 16 november 2015.
Bijeenkomst 5.  Doelen  Wat hebben jullie bij thema vanmorgen gedaan?  Feedback geven en ontvangen op huiswerkopdracht  Van doelen naar leeractiviteiten.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Evolutie van het godsdienstonderwijs Van geloof naar geloofservaring (deductief) – tot de jaren 1960 Van ervaring naar geloof (inductief) – tot de jaren1990.
Basiscursus Onderzoekend en Ontwerpend Leren De rol van taal Carmen Damhuis & Heleen van Ravenswaaij.
Thema Roos van Leary in de klas
Bijeenkomst vakcoördinatoren. 2 Inleiding Voorstelling vakgroepwerking.
Melanchthon De Blesewic
Presentatie EduCheck SOML
Een nieuw concept voor de ICT-leerplannen
Hoe werken LOP’s mee aan gekwalificeerde uitstroom?
Workshop 1 11 november 2016 CVO Antwerpen
Virtuele labs bij natuurkunde en scheikunde onderwijs
De nieuwe HEA Werkbespreking raad 1 juni april 2018
KA2 – "The Future Teachter 3
Toelichting biologie in GWW
Vragen, wat voor vragen?.
Begeleider biologie/NW Dominique Hoorelbeke
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Module 6; didactisch handelen
Krachtige leeromgevingen
Bedrijvigheid in de lessen economie!
Vraag 2 Waarom bestaan wij als eerstelijnszone ?
Actief burgerschap in het SO: “Hoe maken we samen het verschil?“
Ondernemersvaardigheden
Ambassadeursnetwerk Jan Bartling, Leo Bakker 27 september 2017.
Bord in de Klas November 2016 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD
Nieuwe eindtermen 1e graad secundair onderwijs Algemeen kader en proces AHOVOKS – Hannelore Baeyens 19 september 2018.
Excursiedidactiek Radboud Docenten Academie
Historisch redeneren + taalgericht vakonderwijs (bijeenkomst 3)
Vakgroep Nederlands OK?
LOP Antwerpen Basisonderwijs 03/02/2016
Stavaza curriculum vernieuwde eerste graad
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Update Wmo Raad Twents ondersteuningsmodel woensdag 24 oktober 2018
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
Transcript van de presentatie:

ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019

Start 19 oktober 2016

9 november 2016 Zijn we niet enkel aan de zijlijn bezig door te focussen op de ingrediënten? Wat is het kader waarin we werken? Hoe bieden we aan leraren een kader? De bezorgdheid rond de vormelijkheid klinkt opnieuw een paar keer. Hoe zorgen we ervoor dat het geheel met bijlagen niet te chaotisch zal zijn? Hoe ervoor zorgen dat het voor de leraren een werkbaar instrument wordt?

December 2016

September - oktober 2017 Terreindoelen In de tekst van de Vlaamse bisschoppen ‘Het vak r.-k. godsdienst op het kruispunt van samenleving, onderwijs en kerkgemeenschap’ staat: “Toch is het aangewezen om de terreindoelen, leeringrediënten en praktische hulpmiddelen aan een kritische doorlichting te onderwerpen, met het oog op mogelijke bijsturingen of verbeteringen.” Ook vanuit de werkgroep klonk de stem om de actualisatie grondiger aan te pakken dan enkel de ingrediënten. Vraag en voorstel Erkende Instantie

Binnen het kader van het huidige leerplan de terreindoelen herformuleren én de componenten van de levensbeschouwelijke vorming integreren. De bedoeling is de leerkrachten te ondersteunen in het realiseren van het leerplan en er voor te zorgen dat het vak voor alle leerlingen betekenisvol kan zijn.

GEREVISEERDE TAXONOMIE VAN BLOOM 4 soorten kennis feitenkennis conceptuele kennis procedurele kennis metacognitieve kennis 6 denkvaardigheden onthouden begrijpen toepassen analyseren evalueren creëren

Overleg Katholiek Onderwijs Vlaanderen over digitale tool   Goedkeuring oefening door Erkende Instantie en toestemming om de terreindoelen te herformuleren 17 oktober 2017  Overleg met Katholiek Onderwijs Vlaanderen over de formulering van de leerplandoelen  IRIGSO: voorzet in deelgroepen – bespreking met ganse groep - inbreng expertengroep en resonantiegroep Werkgroep ingrediënten: herbekijken identiteit/ll & pluraliteit/context Overleg Katholiek Onderwijs Vlaanderen over digitale tool Overleg Katholiek Onderwijs Vlaanderen over leerplan RKG en leerplan Mens en Samenleving en leerplan MAVO Overleg onderwijsinspectie over transversale doelen

’Normativiteit’ “Precies in de integrale dynamiek van die drie perspectieven/ ingrediënten zit de vruchtbaarheid en dus de normativiteit van het leerplan. Bovendien en onlosmakelijk kaderend binnen die normativiteit: willen alle terreindoelen gerealiseerd worden, dan dienen alle ingrediënten minstens één keer aan bod te komen. Op die manier wordt aan het hermeneutisch-communicatief proces handen en voeten gegeven. Per ingrediënt is er een korte toelichting voorzien.”

doorstroom en arbeidsmarkt Harmonisering terreinen “Werkgroep levensbeschouwelijke vaardigheden” vervelde in werkgroep ‘levensbeschouwelijke vorming => Gids voor de leraar (Ronald Sledsens & Didier Pollefeyt) Twee niveaus A- en B-stroom` doorstroom en arbeidsmarkt Harmonisering terreinen

En verder… Bespreking en opvolging in de schoot van de Erkende Instantie: november 2018 Bespreking in de schoot van de Vlaamse bisschoppen: november 2018 => goedkeuring 13 december 2018

Laatste bijeenkomst ‘ingrediënten’ Oktober 2018: weinig zinvol Didachè Bedoeling voorstelling leerplan toelichting voorstelling digitale versie overhandigen van de actualisatie (sjablonen)

Laatste bijeenkomst ‘ingrediënten’ Doorkruist door ‘stroomversnelling’ Papieren versie klaar voor 14 januari Wijziging programma Didachè Voorstelling digitale versie: zie later vandaag

HARTELIJK DANK!