De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toelichting biologie in GWW

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toelichting biologie in GWW"— Transcript van de presentatie:

1 Toelichting biologie in GWW
Begeleider Biologie Dominique Hoorelbeke

2 Nieuwe set ET NW Vanaf 1 september 2017 worden voor het eerst eindtermen voor NW voor de derde graad kso/tso ingevoerd.  Actualisering leerplan biologie in GWW

3 Geactualiseerde eindtermen
Eindtermen natuurwetenschappen 1. Kenmerken van organismen en variatie tussen organismen verklaren vanuit erfelijkheid en omgevingsinvloeden. 2. Aan de hand van eenvoudige voorbeelden toelichten hoe kenmerken van generatie op generatie overerven. 3. De hormonale regeling van de menselijke voortplanting op een eenvoudige manier verklaren. 4. Wetenschappelijk onderbouwde argumenten geven voor de biologische evolutie van organismen met inbegrip van de mens. 5. Bij het verduidelijken van en zoeken naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken wetenschappelijke principes hanteren die betrekking hebben op biodiversiteit en het leefmilieu. 6. De natuurwetenschappen als onderdeel van de culturele ontwikkeling duiden en de wissel- werking met de maatschappij op ecologisch, ethisch, technisch, socio-economisch en filosofisch vlak illustreren.

4

5 Toegepaste biologie in GWW
Uitgangspunt = verwerven van fundamentele biologische inzichten. Conceptuele structuur!

6

7 Leerplan = AD + LPD Realiseren van leerplan door combinatie van:
Leerplandoelstellingen vanuit de leef- en/of interessewereld van de lln. Algemene doelstellingen m.b.t. “onderzoekend leren” in lesdidactiek integreren.

8 Algemene doelstellingen
We vertrekken in dit leerplan vanuit algemene doelstellingen (AD). De algemene doelstellingen slaan op de brede, natuurwetenschappelijke vorming. De AD worden gerealiseerd binnen leerinhouden die door de leerplandoelstellingen (LPD) worden bepaald.

9 Leeswijzer bij de algemene doelstellingen (AD)

10 Onderzoekend leren

11 Wetenschap en samenleving

12 Veiligheid en gezondheid

13 Grootheden, eenheden en grafieken

14 Leeswijzer bij de leerplandoelstellingen (LPD)

15 Leerplandoelstellingen
Het verwachte beheersingsniveau heet basis. Dit is in principe het te realiseren niveau voor alle leerlingen van deze studierichting. Hoofdzakelijk dit niveau is bepalend voor de evaluatie. De basisdoelstellingen worden in dit leerplan genummerd als B1, B2... Ook de algemene doelstellingen (AD1, AD2…) behoren tot de basis. Bij sommige basisdoelstellingen kan de leerkracht uitbreidend gaan werken. Deze uitbreidende doelstellingen worden in dit leerplan genummerd als U6, U5... Het cijfer, volgend op de “U”, geeft aan bij welke basisdoelstelling de uitbreidende doelstelling hoort. Een uitbreidende doelstelling beoogt een extra leerinhoud bij de basisdoelstelling. Uitbreidende doelstellingen vormen een aanvulling bij de evaluatie en hebben als doel de leerling extra advies te kunnen geven.

16 Operationele werkwoorden
Basis beheersingsniveau leerplandoelstellingen - Werkwoorden in leerplandoelstellingen

17 Omgaan met verschillen in de klas - Binnenklasdifferentiatie
Blooms taxonomie 28 april 2018 Pedagogische Begeleidingsdienst Brugge

18

19 Opbouw leerplan Graadsleerplan voor 4 graadsuren (2 per leerjaar).
Hierbij zijn 2 lesuren leerlingenexperimenten per ingericht graadsuur verplicht. Ook demonstratie-experimenten zijn verplicht.

20 Mogelijke timing Onderstaande timing is niet bindend maar geeft een aanwijzing van de tijd die minimaal nodig is om de verschillende leerinhouden te behandelen. Daarnaast is er uitbreiding (m.i.v. leerlingenexperimenten) voorzien voor scholen die meer dan 4 graaduren wensen aan te bieden.

21 Mogelijke timing

22 Mogelijke timing

23 Functionele morfologie van de cel

24 Cellen in verband

25 Uitwisselingsprocessen
Basisprocessen (ca. 6B+7U lestijden)

26 Uitwisselingsprocessen
Ademhaling als toepassing van gasuitwisseling

27 Stof- en energieomzettingen

28 Stof- en energieomzettingen

29 Wenken Wenken zijn niet-bindende adviezen waarmee de leraar en/of vakwerkgroep kan rekening houden om de lessen doelgericht, boeiend en efficiënt uit te bouwen.

30 Wenken

31 Wenken Link met het leerplan van de eerste graad en tweede graad:
Bij deze wenken wordt duidelijk gemaakt wat de leerlingen reeds geleerd hebben in de 1ste graad en 2de graad. Het is belangrijk om deze voorkennis mee te nemen bij het uitwerken van concrete lessen

32 Wenken Voorplanting bij de mens

33 Verschillen!!! Leerplandoelstellingen heel duidelijk omschreven.
Geen twijfel meer mogelijk wat en hoe het gegeven moet worden. Vergeet de AD niet te evalueren!


Download ppt "Toelichting biologie in GWW"

Verwante presentaties


Ads door Google