De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Met onze speciale dank aan (documentenmap). Waarom gebeurt re-educatie (na verlamming bijvoorbeeld) vaak in een zwembad? Wat is het voordeel van aquagym?
Advertisements

Gelijkmatige toename en afname
Demo-sessie practicum Bromatologie: Totaal stikstofgehalte
Titreren.
Uitleg installatie SAM Broadcaster v3 en v4 met de MySQL database
2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?
Zuur/Basen titratie Stap voor stap Rekenen.
H16. Berekeningen aan zuren en basen
Productie Wijn.
Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders.
Zuivere stoffen en mengsels
Stoffen en stofeigenschappen
Bruisende badballen onderzoeken
Materie Massa en volume.
Welke van onderstaande keuzemogelijkheden is geen stofeigenschap?
Verhoudingstabel Er is een voorraad laxeermiddel. Die oplossing bevat 15% natriumsulfaat. Dit betekent: 15 gram per 100 mL oplossing. Kinderen krijgen.
Berekeningen aan redoxtitraties
Massa, volume en inhoud..
Statistiekbegrippen en hoe je ze berekent!!
Titreren 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.6.
4.5 Samenstelling van mengsels
Bouwfysica kouddak-constructie Warmte- en vochtberekening van een
STOFFEN – HET MOLECUULMODEL
Korstmossen in de hondenplaszone
Maar in elk geval verbeteren van wijn
Warmte. Warmte Warmte verwarmen kost energie in de vorm van warmte smelten kost warmte verdampen kost warmte afkoelen levert energie in de vorm van.
Elektriciteit Deel 4 Waterstromen Energie Omzetting Ing W.T.N.G. Tomassen.
Chemisch rekenen voor oplossingen
Verdunningen berekenen
Toepassingen van evenwichten
Significante cijfers Wetenschappelijke notatie a • 10b
Practicum titreren.
Herhaling neerslag Vooral het rekenen…. Neerslag I Frits heeft 20 ml van een 0.20 M natriumcarbonaatoplossing en wil de carbonaationen hieruit verwijderen.
Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 5
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
HOOFDSTUK 6 ZUREN EN BASEN
Office 2010 Word 2010 Algemeen. Het lint: tabbladen, groepen en opdrachten 1. Tabbladen. Langs de bovenkant bevinden zich acht basistabbladen. Elk tabblad.
DKA4-model In 4 stappen naar het antwoord.. DKA4-model. Delen, keer antwoord op het 4 e getal. Teken een tabel De getallen die bij elkaar horen, onder.
MAIZENKOEKJES TUTORIAL Chevaila Schenkers. Om te beginnen heb je nodig: 125 gr Blue Band bakboter 125 gr witte basterd suiker 1 ei 300 gr maïzena Vanille.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
Stappenplan rekenen stap 1: LEZEN stap 2: kloppende reactievergelijking stap 3: molecuulmassa’s stap 4: massaverhouding stap 5: verhoudingstabel stap 6:
Voor de docent! Heb je ook weinig spullen voor een practicum en kamp je ook met een begroting waar zelfs de minister van financiën nachtmerries van krijgt.
en temperatuurverandering
Model duikplan – niveau 1*-duiker
Cliënteninformatie: Wat kan ik met ROM?
Herhaling Hoofdstuk 4: Breking
Metend rekenen 5de leerjaar.
Zuur base titratie Methode om concentratie bepalingen te doen Nodig
Zuur base reactie Zo doe je dat
Significante cijfers © Johan Driesse © 2013 – Johan Driesse.
Wijn maken.
Wijn.
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
Hoe maak je een grafiek? Tabellen & Diagrammen.
Wijnmaken voor beginners
Wijnadditieven sulfiet
Les 4: Rekenen met verhoudingen in dagelijkse situaties
voorbeeld verband pH – zuurgetal
Regelmaat en formules Regelmaat en formules Regelmaat en formules
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Les 8: Samenwerkingsvaardigheden 1
Fasen en faseovergangen
Hoofdstuk 4.
G14 2 Vraagstukken met recht en omgekeerd evenredige grootheden M A R
GGD en KGV.
Zuur base reactie Zo doe je dat klopt
Vergelijkingen van de vorm x + a = b oplossen
Berekeningen aan redoxtitraties
Transcript van de presentatie:

De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn Het aanwezige vluchtige zuur in de wijn DE TOTALE HOEVEELHEID EXTRACT IN DE WIJN De hoeveelheid suikervrij extract in de wijn De hoeveelheid aanwezige restsuikers Alcohol percentage bepalen door ochsle van de wijn met en zonder alcohol bij dezelfde temperatuur

De kookproef zal stap voor stap uitgelegd worden. Heeft u vragen die betrekking hebben op de kookproef, stel ze dan gerust

De kookproef handeling1 Vul het maatglas met wijn Bepaal de densiteit of te wel het soortelijk gewicht Laat zien en het resultaat in een staat opschrijven

Kookproef Handeling 2 Bepaal de temperatuur Deze dient 20◦C te zijn Met warmwater op temperatuur brengen

Kookproef handeling 3 Kookproef Meetstaat Noteer het resultaat van de densiteitmeting in de kookproef meetstaat. Doe dit in de kolom onder het kopje s.g. bij meting 1 Meetstaat ter beschikking stellen

Kookproef handeling 4 Vul het maatglas met exact 100ML wijn

Kookproef handeling 5 Erlemeijer of pannetje vullen met deze afgemeten hoeveelheid wijn.

Kookproef handeling 6 Deze 100 ml wijn zolang laten koken totdat er nog maar 60% van over is. Tijdens het verwarmen al starten met de zuurmeting van overgebleven wijn, meting nr 1

Kookproef handeling 7 Zuurbepaling 1 Maatglas vullen met exact 10ml wijn (de 0 op het maatglas is gelijk aan 10ml)

Kookproef handeling 8 Titreren met blauwloog totdat de kleuromslag blijvend lichtgroen is (bij bijv. witte druiven)

Kookproef handeling 9 Noteer het resultaat in de kookproef meetstaat onder het kopje zuurmeting 1 in gram / liter

Kookproef handeling 10 Erlemeijer en inhoud afkoelen tot 20 gr. C

Kookproef handeling 11 De overgebleven 60ml terug schenken in het maatglas 60

Kookproef handeling 12 De erlemeijer spoelen met een weinig water en dit ook terug schenken in het maatglas zodat het maatglas opgevuld wordt tot 100ml.

Kookproef handeling 13 Het maatglas goed afdichten en de vloeistof goed mengen.

Kookproef handeling 14 Meet de temperatuur na of deze 20 gr. C is. Indien dat niet het geval is breng hem dan weer op 20 gr. c

Kookproef handeling 15 Opnieuw de densiteit of te wel het soortelijk gewicht meten. Noteer het resultaat in de kookproef meetstaat onder het kopje s.g. meting 2 in gram/liter

Kookproef handeling 16 Bepaling zuur 2 Vul het maatglas met exact 10ml vloeistof waarmee ook densiteit 2 is bepaald. De o op het maatglas is gelijk aan 10ml.

Kookproef handeling 17 Zuur 2 bepaling Titreren met blauwloog todat kleuromslag blijvend groen is.

Kookproef handeling18 Noteer het resultaat in de kookproef meetstaat onder het kopje zuur meting 2 in gram/liter

Kookproefhandeling 19 Berekening t.b.v. alcohol bepaling Stel: bij 20 gr. C sg2 = 1011 Stel bij 20 gr. C sg1 = 996 Dan is het verschil = 15 Zie tabel a Onder het getal 15 in de kolom ochsle vindt u het resultaat; 11,30 vol % alcohol Tabellen uitdelen

Kookproef handeling 20 Berekening bepaling vluchtig zuur: Stel: zuur 1 = 8 gr/l (op meetstaat) Stel zuur 2 = 6,5 gr/l (op meetstaat) Verschil is dus 1,5 gr/l Hier dient men 0,25 gr/l van af te trekken vanwege de gebonden zwavel. Het vluchtig zuur t.o.v. wijnsteenzuur is dan 1,5-0,25=1,25 gr/l Het vluchtig zuur t.o.v. azijnzuur is; 1,25x0,8=1 gr/l

Kookproef handeling 21 Bepaling totale hoeveelheid extractstoffen: Neem het sg van meting 2 uit het voorbeeld was dit 1011gr/l = 11 ochsle In tabel b is af te lezen naast 11 ochsle een totaal extract van 28,4gr/l Stel dat dit een wijn was waarvan het totaalextract bekend is nl. 25,8gr/l (zie tabel C) Dan is de aanwezige restsuiker; 28,4-25,8=2,6gr/l Tabellen ter beschikking stellen

Kookproef handeling 22 Mogelijkheid 2 bepaling van restsuiker: Het gevonden alcoholpercentage was 11,3vol% dit getal in tabel c opzoeken in de kolom vol% alcohol. Door naar rechts te gaan onder kolom 25,8gr/l extract ziet u het getal 995 Gemeten bij sg meting 1; 996gr/l, een verschil van 1 ochsle. Tabel b geeft bij 1 ochsle 2,6gr/l restsuiker.

Bedankt voor uw aandacht. Opgemaakt door ger moling februari 2018 Zijn er nog vragen????? Bedankt voor uw aandacht. Opgemaakt door ger moling februari 2018