De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

en temperatuurverandering

Verwante presentaties


Presentatie over: "en temperatuurverandering"— Transcript van de presentatie:

1 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
en temperatuurverandering We stellen ons de vraag wat er gebeurt met de temperatuur van het water in de beker wanneer we een grotere warmtehoeveelheid toevoegen, en wanneer we een grotere hoeveelheid water gebruiken. Daarvoor brengen we een dompelkoker in het water, waarvan we weten hoeveel warmte-energie die op een bepaalde tijd afstaat.

2 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
en temperatuurverandering Als je meer warmte-energie toevoegt (door een sterkere dompelkoker, of door langer te verwarmen), zal de temperatuur sterker stijgen. ? Als je dubbel zoveel warmte-energie toevoegt, zal het temperatuurverschil dubbel zo groot zijn. ? Door aan een kilogram water 4186 J warmte toe te voegen, stijgt de temperatuur met 1°C. Hoeveel warmte moet je dan toevoegen om de temperatuur van het water 2°C te laten stijgen? 8273 J ?

3 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
en temperatuurverandering Besluit: Als er meer warmte wordt toegevoegd (door langer te verwarmen), zal de temperatuursverandering groter worden. De temperatuursverandering is recht evenredig met de toegevoegde warmtehoeveelheid. Q ∼ Δθ

4 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
Verband tussen de temperatuursverandering en de massa Door aan een kilogram water 4186 J warmte toe te voegen, stijgt de temperatuur met 1°C. Als je evenveel warmte toevoegt aan 2 kg water, hoeveel zal de temperatuur dan stijgen? 0,5 °C ? Door aan een kilogram alcohol 2430 J warmte toe te voegen, stijgt de temperatuur met 1°C. Als je evenveel warmte toevoegt aan 0,5 kg alcohol, hoeveel zal de temperatuur dan stijgen? 2°C ?

5 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
Verband tussen de massa van de stof en temperatuurverandering Besluit: Als je met dezelfde warmtehoeveelheid een grotere massa gaat verwarmen, zal de temperatuursverandering kleiner worden. De temperatuursverandering is omgekeerd evenredig met de massa. Δθ ∼ 𝟏 𝒎

6 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
Verband tussen de aard van de stof en temperatuurverandering Besluit: De temperatuursverandering is afhankelijk van de aard van de stof.

7 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
Besluit: Δθ∼ Q en Δθ∼ 𝟏 𝒎 ⇒ Δθ ∼ 𝑸 𝒎 ? Δθ ∼ 𝑸 𝒎 ⇒ 𝑸 𝒎 = Cte .Δθ ? Deze constante is afhankelijk van de aard van de stof. Voor een andere stof moet je een andere hoeveelheid warmte-energie toevoegen voor een zelfde temperatuurtoename van een zelfde massa. Deze constante noemt men de specifieke warmtecapaciteit en het symbool is c. (kleine letter)

8 4. Verband tussen warmtehoeveelheid, temperatuur, massa en aard van de stof
Dus: 𝑸 𝒎 = Cte .Δθ ⇒ 𝑸 𝒎 = 𝒄.Δθ ? ⇒ Q = 𝒄.m . Δθ ? Hiermee bepaal je de warmtehoeveelheid (Q) die je moet toevoegen om een bepaalde massa van een stof (m) met een bepaalde temperatuur (Δθ) te laten stijgen. Je moet voor die stof de waarde van c kennen, die je in een tabel kan terugvinden.


Download ppt "en temperatuurverandering"

Verwante presentaties


Ads door Google