De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders."— Transcript van de presentatie:

1 Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders.

2 Wat is zwaarder 1 kilo veren of 1 kilo goud

3 Een bekertje water Een knikker
Wat weegt meer? Een bekertje water Een knikker Een bekertje water weegt meer dan een knikker  Een bekertje water weegt natuurlijk meer

4 Water Glas (materiaal waar een knikker van gemaakt is)
Wat weegt meer? Water Glas (materiaal waar een knikker van gemaakt is)  ? Om dit te weten te komen moet je: Het aantal gram van elke stof weten bij hetzelfde volume. Nu gaat het niet om een heel bekertje met water, maar om de stof water, en de stof glas. Welke is nu zwaarder? Aan het einde van de les weten we het antwoord.

5 Volume van een voorwerp bepalen
Je kunt de massa van stoffen pas vergelijken als ze hetzelfde volume hebben. Hoe bepaal je het volume van een voorwerp? De 2 stoffen moeten dus hetzelfde volume hebben voordat je ze kunt vergelijken. Maar wat is het volume van een knikker?

6 1 Bereken V = l x b x h Volume V in cm³
Berekenen met formules uit de wiskunde V = l x b x h Volume V in cm³

7 2) Onderdompelingsmethode
M.b.v. de onderdompelingsmethode (onregelmatige vormen) Proefje

8 De drie grootheden massa (m) Hoeveelheid stof in gram
Vollume (V) Hoeveelheid stof in cm³ of mL Dichtheid (ρ) massa van 1 cm³ stof. Dichtheid is een stofeigenschap Je herkent er een stof aan.

9 Dichtheid

10 Oefenopgave Het water in een maatglas stijgt
als je het tinnenpaard er in laat zakken. Bereken de massa van het tinnen paard. Tip gebruik tabel 15

11 Onderdompelingsmethode
1. Wat is het beginniveau van het water? Vb = 10 cm³ 2. Wat is het eindniveau van het water? Ve = 16,5 cm³ Het verschil is het volume van het paard. Vpaard = Ve – Vb Vpaard = 16,5 cm³ – 10 cm³ Vpaard = 6,5 cm³

12

13 Maak opgaven 2 t/m 6 van het stencil

14 Samenvattend Wanneer mag je het gewicht van de stoffen met elkaar vergelijken?  Als de stoffen hetzelfde volume hebben 2. Wat is de dichtheid van een stof?  De dichtheid is de massa van 1 cm³ van de stof. 3. Wat is de formule voor de dichtheid?  dichtheid = massa/volume  ρ = m/V Waar kun je dichtheid van stoffen vinden in Binas?  tabel 15 en 16 Is de dichtheid voor elke stof anders?  Ja!


Download ppt "Dichtheid Dit hoofdstuk gaat over dichtheid. Dichtheid is een eigenschap van een stof, en is voor iedere stof anders."

Verwante presentaties


Ads door Google